Carnaval Malaga

Home / Evenementen Málaga – wat en wanneer? / Carnaval Málaga 2024 – Beleef Carnaval in Malaga, de optocht en tradities

 

Carnaval Málaga 2024

Carnaval in Málaga is leuk om mee te maken. Wellicht anders dan in eigen land, maar zeker de moeite waard.

Wanneer is het Carnaval in Málaga 2024?
Carnaval in Malaga stad 2024 vindt plaats van 3 februari tot en met 11 februari. Bekijk direct het programma

 

Wat is er te doen tijdens carnaval in Málaga?

Humor, vrolijkheid en traditie. Carnaval in Málaga is wat ons betreft net wat eleganter dan in Nederland. Ook mensen die niks om carnaval geven weten het carnaval van Málaga te waarderen. Een volksfeest met leuke activiteiten voor alle leeftijden.

Carnaval Málaga

Eten voor het carnavalsfeest begint

Geen Spaans feest zonder eten. Carnaval begint in Málaga met een zogenaamde previa. Op verschillende plaatsen in de stad worden gratis typische streekgerechten geserveerd.

Gran gala en verkiezing op Plaza de la Constitucíon

Op Plaza de la Constitución vinden verschillende galas en verkiezingen plaats. Zoals de ‘God en Godin’ van het carnaval (Dios Momo y la Diosa del Carnaval). Een zelfde verkiezing is er ook voor kinderen.

Daarnaast worden ook nimfen, prinsen en prinsessen gekozen. Ze lopen in een kleurrijke parade over Calle Larios. De kostuums zijn prachtig om te zien.

Carnaval Malaga - optocht Malaga centrum

De grote carnavalsoptocht

Eén van de hoogtepunten tijdens de carnavalsdagen is de grote optocht. Dit is op de eerste zondag (vanaf 17:30 uur). Een bont gezelschap met wagens en groepen trekt door het centrum van Málaga.

 

Malaga reigids

 

Feestverlichting tijdens carnaval in Málaga

Carnaval Malaga - Feestverlichting

De feestverlichting van de kerstdagen is ook in gebruik tijdens carnaval.  Deze keer met carnavaleske versiering. Een leuke extra in de avonduren, waar je zeker even naar moet gaan kijken. Vooral de grote winkelstraat calle Larios is één grote lichtzee.

Dagelijks kun je vanaf 19.00 uur van de lichtjes in Málaga.

Grappen en speciale carnavalsliedjes

In de weken voor carnaval is Málaga in de ban van een fanatieke competitie. Groepen strijden in de theaters om het winnende carnavalslied. De liedjes staan bol van humor. Vooral (lokale) politici en bekendheden worden hierbij niet gespaard.

Carnavals cabaret met liederen in de straten van Málaga

Carnaval Málaga

De groepen uit de theaters treden in de carnavalsweek op in de straten van Málaga. Het vormt een leuk cabaret op de verschillende hoeken van het oude centrum. Iedere carnavalsgroep brengt zijn eigen lied te gehore.

Malagueños waarderen de humor van deze groepen. Je zal regelmatig lachsalvo’s horen bij het maken van een goede grap. Kortom een vrolijk feest!

Málaga Drag Queens 

Tijdens carnaval de Málaga is er een ware ‘Drag Queen’ verkiezing. Je ziet op het podium op Plaza de la Constitución bijzondere en excentrieke creaties voorbij komen.

 

Batalla de las flores

Tijdens de carnavalsweek is er ook een waar ‘bloemengevecht’. Groepen lopen zingend en met muziek over winkelstraat Larios. Ze gooien met papieren bloemen naar elkaar en naar het publiek. Deze ‘Batalla de las flores’ is een enthousiast spektakel met veel lol en plezier.

 

Afsluiting carnaval op het strand

Na een goede maaltijd op Calle Larios, volgt het einde van het carnaval in Málaga. De begrafenis van El Boqueron (de ansjovis) staat symbool voor deze afsluiting.

Bewoners van Málaga worden in de volksmond ‘boquerones’ genoemd. De grote hoeveelheid vis die Málagueños eten heeft er vast iets mee te maken.

De ‘vis’ gaat op de laatste zondag van het centrum naar het strand van La Málagueta. Op het strand wordt hij verbrand en is het carnavalsfeest ten einde.

Tijdens carnaval vertrekt de vis om 17.00 uur richting het strand. Dit is in een kleine optocht. Aansluitend is de verbranding op Playa de la Malagueta. Einde: 20.00 uur.

Carnaval Malaga - vakantie Malaga

Programma Carnaval de Málaga 2024, de hoogtepunten

Wat staat er op het programma tijdens Carnaval de Málaga 2024? Een aantal hoogtepunten (Let op! Programma onder voorbehoud):

Zaterdagavond

• 20.00 uur – Opening carnaval 2024 (toespraak/ pregón)
Locatie: Plaza de la Constitución

• 21.00 uur – Verkiezing God en Godin van het Carnaval
Locatie: Plaza de la Constitución

 

Zondag

• 12.00 uur – Verkiezing kinderprins en prinses en Goden en Godinnen van het carnaval (kinderen)
Locatie: Plaza de la Constitución

• 17.30 uur – Grote carnavalsoptocht in het centrum van Málaga

Route carnavalsoptocht Málaga:
Plaza de fray Alonso, Plaza de la Legión, c/Cerezuela, Rotonde Lola Carrera, Puente de la Esperanza (brug), Atarazanas, Puerta del Mar, Alameda Principal, Marqués de Larios, Plaza de la Constitución, Granada, Plaza del Carbón, plaza del Siglo, Granada, Méndez Núñez, plaza de Uncibay, Casapalma, Cárcer, Madre de Dios en Plaza de la Merced

 

Maandag

• 12.00 uur – Kinderoptocht
Locatie: Plaza de la Constitución

Route kinderoptocht Málaga:
Plaza de la Constitución, Especería, Nueva, Plaza Félix Sáenz, Puerta del Mar, Martínez, Marqués de Larios, Plaza de la Constitución, Granada, Plaza del Carbón, Plaza del Siglo, Molina Larios, Sancha de Lara, Marqués de Larios en Plaza de la Constitución.

 

Vrijdag

• 18.00 uur – Parade kinder Goden en Godinnen van het Carnaval door winkelstraat Marqués de Larios

• 21.00 uur – Drag Queen Gala
Locatie: podium Plaza de la Constitución

Zaterdag (tweede)
• 18.00 uur – Batalla de las Flores (‘bloemengevecht’)
Locatie: winkelstraat Marqués de Larios

• 18.00 uur – Parade Goden en Godinnen van het Carnaval door winkelstraat Marqués de Larios

Zondag (tweede)

• 12.00 uur – Parade Goden en Godinnen van het Carnaval, kinderspelen en optredens (podium)
Locatie: Plaza de la Constitución en winkelstraat Marqués de Larios

• 17.00 uur – Verbranding van de i’Boquerón’ (vis)
De vis gaat in optocht vanuit het centrum via de haven naar het strand van La Malagueta. Hier zal de verbranding plaatsvinden.

Route: Larios, rotonde del Marqués de Larios, Plaza de la Marina, Palmeral de las Sorpresas (haven), Muelle Uno (haven), Farola de Málaga (vuurtoren), Paseo de la Farola y Paseo Marítimo Ciudad de Melilla (Antonio Martín).

 

Bekijk ook de kalender op de website van Carnaval de Málaga voor het volledige programma (Spaans)

 

 

 
 

2 Reacties

  1. Wat een feest! bedankt voor de tips!

     
  2. Bianca Schreuders says:

    Wat geweldig om te zien,zelf hou ik ook van carnaval,normaal kom ik met mijn man met kerst, maar met de carnaval lijkt mij ook leuk,overdenken waard.

     

Reactie of vraag

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *