Virgen del Carmen Malaga

Home / Evenementen Málaga – wat en wanneer? / Virgen del Carmen Málaga – Processies in juli, waar en wanneer?

 

De maagd Virgen del Carmen is de koningin van de zee. Ze (het beeld) wordt gezien als de beschermheilige van zeelieden en vissers. Ieder jaar rond 16 juli wordt deze patroonheilige geëerd in verschillende Spaanse kustplaatsen. Zo ook in Málaga.

Processie Virgen del Carmen

Virgen del Carmen Malaga

Het beeld van de Virgen del Carmen wordt op deze dag uit de kerk gedragen en gaat in processie door de straten van de betreffende wijk of plaats. Een vrolijke en uitbundige processie, dit in tegenstelling tot de bekende droevige processies tijdens Semana Santa.

 

Processies El Palo en Pedregalejo

El Palo en Pedregalejo staan bekend als de visserswijken van Málaga. Vanzelfsprekend zijn dit de plaatsen waar de feesten ter ere van Virgen del Carmen uitbundig gevierd worden.

Er komt altijd veel publiek op deze processies af. Langs de route gaat er regelmatig een vuurpijl de lucht in als de Maagd passeert.

 

Pedregalejo 16 juli (aanrader)

Persoonlijk vinden we dit één van de mooiste processies. Sfeervol en indrukwekkend wanneer de Maagd het water op gaat. Begeleid door vele verlichte bootjes.

Vertrek: 18.30 uur vanaf de kerk Corpus Christi.

Route: Valera, Avenida de Juan Sebastián Elcano, César Riario, Bolivia, Varadero, Paseo marítimo del Pedregal tot Arroyo de los Pilones (ter hoogte van bar La Machina, waar de maritieme processie volgt vanaf 20.30 uur). Terugkomst van het water op Paseo marítimo del Pedregal, plaza del Ancla, Cenachero, Arroyo de los Pilones, Pedro Román, avenida de Juan Sebastián Elcano.

Meer over de wijk Pedregalejo

El Palo 16 juli

Eén wijk verder dan Pedregalejo vanaf het centrum gezien. Je vind in El Palo volop visrestaurants.

Vertrek: 17.30 uur. Vanaf de kerk Nuestra Señora de las Angustias.

Route: Avenida de Juan Sebastián Elcano, Arquitecto Eduardo Estévez, Avenida de Salvador Allende, Carril de la Virgen Milagrosa, Plaza de la Virgen Milagrosa, Quitapenas, Plaza del Padre Ciganda, Banda del Mar, Colegio Safa-Icet (tegenover de school gaat de Maagd het water op. Ter hoogte van restaurant El Tintero komt ze wer aan wal), Playa del Chanquete, Arroyo Gálica, Banda del Mar, Mar en Avenida de Juan Sebastián Elcano.

Beide wijken liggen aan de oostkant en zijn bereikbaar over de boulevard vanuit het centrum (wandelen/ fietsen). Per bus met lijn 1,3 of N1.

Lees ook ons artikel over vis eten in El Palo

Afsluiting

Na de processie van de kerk naar het strand, gaan de beelden van zowel El Palo als Pedregalejo rond 22.30 uur het water op. Mensen staan op het strand, in de zee of varen mee in rijkelijk versierde bootjes. Samen met de lichtjes op het water en de uitbundige mensen een bijzonder tafereel om mee te maken.

Na afloop gaat het feest tot in de kleine uurtjes door met veel eten en drinken.

Let op. Aangegeven tijden lopen over het algemeen altijd wel wat uit 😉

Meer processies ter ere van Virgen del Carmen in Málaga stad

Ook in de havenwijk Perchel, Huelin en de wijk La Malagueta zijn processies ter ere van Virgen del Carmen. Op het strand van La Malagueta is er een ritueel waarbij duikers het beeld van de patroonheiligen opduiken. Dag en tijd van deze processies verschillen per jaar. Het ritueel op La Malagueta is meestal op de zondag na 16 juli. Informeer altijd even ter plaatse.

 

Processies aan de Costa del Sol

Ben je ergens anders aan de Costa del Sol of in Andalusië? Vrijwel alle kustplaatsen aan de Costa del Sol hebben hun eigen processie ter ere van Virgen del Carmen.

In onderstaande plaatsen kun je processies verwachten in de avonduren van 16 juli:

 • La Carihuela (Torremolinos)
 • Estepona
 • Marbella
 • La Cala del Moral
 • Rincón de la Victoria
 • Benajarafe
 • Torre del Mar
 • Nerja
 • Benalmádena
 • Fuengirola

De processies zijn unieke belevenis om zelf eens mee te maken.

 

 
 

4 Reacties

 1. Wanneer gaat deze processie uit in Torre del Mar in 2021?

   
  • Op dit moment is niet bekend wanneer deze processie in Torre del Mar is. Meestal is het in Torre del Mar de aflsuiting van de Feria feesten. Het kan dus zijn dat daar een aantal dagen na 16 juli is. Ik verwacht dat in mei/juni 2021 deze datum bekend zal zijn.

    
 2. Ik heb het dit jaar meegemaakt
  Dit is iets wat je nooit meer vergeet

   
 3. Mary Verbeeten says:

  Vorig jaar meegemaakt, zo bijzonder en indrukwekkend.

   

Reactie of vraag

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *