Home / Evenementen Málaga – wat en wanneer? / Semana Santa Malaga 2022 – Programma en informatie

 

Semana Santa Malaga

Alles over Semana Santa Malaga 2022. Lees hier waar én wanneer je in Malaga processies kunt zien. Tijdens de Goede Week voor Pasen hebben veel Spaanse gemeentes hun eigen processies. Malaga kent ongekend veel processies in deze week.

De stad staat er samen met Sevilla om bekend dat er tijdens Semana Santa veel processies zijn. In Malaga zijn ze over het algemeen ook nog eens behoorlijk groot.

Een bijzondere week met wierook, rinkelende bellen, vaak melancholische muziek en veel passie. Semana Santa laat waarschijnlijk een diepe indruk achter, zodra je het zelf een keer hebt meegemaakt.

 

Semana Santa Malaga 2022
In 2022 is de Semana Santa in Malaga van zondag 10 april tm. zondag 17 april (Paasdag).

 

Ontvang de gratis de Semana Santa special

Jaarlijks brengt Beleef Málaga een gratis Semana Santa special uit. Zodra het programma bekend is kun je  de special  downloaden. Vraag de special hieronder alvast aan. Je ontvangt ook veel leuke Málaga tips.

Zodra de special gereed is met alle informatie, details én het programma ontvang je deze gratis in je mailbox.

 

Processies Semana Santa Malaga

Gedurende het jaar zijn er diverse processies in Malaga. De heilige week voor Pasen spant de kroon. Dit is de meest indrukwekkende week die je Málaga kunt ervaren.

Als nuchtere Nederlander is het moeilijk om voor te stellen hoe intens de Málagueños dit beleven. Het zelf een keer meemaken is de beste manier om een goede indruk te krijgen. Kippenvel en bewondering zijn veel gehoorde reacties van mensen die het al eens hebben meegemaakt.

Bekijk de video hieronder voor een korte impressie

Tijdens deze boeteprocessies wordt het lijden van Jezus herdacht. De processie wordt gevormd door leden van een broederschap. Zij dragen een ‘trono’ door de straten van Málaga waarop een beeld van Jezus of Mária (La Virgen) staat.

Ruim 40 processies

In Málaga zijn er vele broederschappen die vanuit hun eigen wijk of parochie in processie door Málaga gaan. Er zijn meerdere processies per dag op verschillende tijdstippen. Zelfs ’s nachts zijn er processies. Alles bij elkaar kun je tijdens deze week meer dan 40 processies zien!

De routes zijn grotendeels verschillend. Alameda Principal, Calle Larios en Plaza de la Constitucíon zijn de plaatsen waar alle processies langskomen. Een processie tijdens Semana Santa kan, afhankelijk van de route, ruim 5 uur duren.

Zware tronos in Málaga

Sevilla staat bekend vanwege de meeste broederschappen (ruim 60). Daartegenover staat Málaga bekend om de zwaarste ‘tronos’. Van de zwaarste ‘trono’ wordt gezegd dat deze ruim 4000 kg weegt. Vandaar dat bij de grootste ‘tronos’ ruim 200 dragers (portadores) nodig zijn om het gevaarte te kunnen dragen.

Iedere broederschap heeft een ‘trono’ en vaak zelfs twee. Een ‘trono’ kun je zien als een grote draagbaar. Vaak bewerkt met veel zilver of goud. De troon is rijkelijk versierd met bloemen en kandelaars. Temidden hiervan staat het beeld van Jezus of Maria.

Zowel de beelden als de troon zijn erg waardevol. Bij regenval kan het gebeuren dat de troon binnen blijft. Dit gaat gepaard met veel emoties bij de betreffende broederschap.

Als gevolg van de regen komt de troon meestal pas het jaar daarop weer naar buiten. In het geval van korte buien bestaat de kans dat de troon alsnog naar buiten komt. Dit is alleen het geval wanneer de vertraging voor het totale programma niet te groot is.

Lees ook dit artikel met indrukwekkende cijfers Semana Santa in Malaga in 10 cijfers 

Programma Semana Santa Malaga 2022

Semana Santa Malaga

Het programma en de routes van de processies zijn kort voor de heilige week verkrijgbaar. Zodra alles bekend is het ook hier te lezen.

Hieronder een alvast aantal jaarlijkse hoogtepunten per dag, maar eigenlijk zijn alle processies geweldig om te zien.

Domingo de Ramos (Palmzondag)

De Broederschap Fusionadas heeft 6 tronen. Acteur en regiseur Antonio Banderas, een geboren Malagueño, is lid van deze broederschap en komt jaarlijks voor Semana Santa terug naar Málaga. Ze starten in Calle San Juan bij de gelijknamige kerk.

De doorgang van Iglesia de San Pablo is net groot genoeg voor de ‘tronos’. Bij het vertrek van Hermandad de la Salud moeten de dragers op hun knieën naar buiten zodat het allemaal past.
Andere processies: Pollinica, Lágrimas, Huerto, Dulce Nombre, Salutación, Prendimiento, Humildad. 

Lunes Santo (Heilige maandag)

El Señor de Málaga” is de bijnaam van El Cautivo. Deze broederschap is erg populair onder de Málagueños. De muzikale begeleiding is afwisselend per jaar door een band uit Melilla of Ceuta, de twee Spaanse enclaves bij Marokko.
Andere processies: Crucifixión, Gitanos, Doleres del Puente, Pasión, Estudiantes. 

Martes Santo (Heilige dinsdag)

Het dragen van een troon op de schouders is op zich al zwaar. Humillación y Estrella maakt het op bepaalde punten nog wat zwaarder door de armen te strekken. De troon komt hiermee nog hoger boven het publiek uit.

Andere processies: Rocío, Penas, Nueva Esperanza, Rescate, Sentencia.

Semana Santa Malaga

Miércoles Santo (Heilige woensdag)

Een opmerkelijke dag vanwege de tradities. De troon van El Rico wordt mede door een gevangene gedragen. Dit gebruik is afkomstig uit vroegere tijden. Als gevolg van een pestepidemie was er een tekort aan dragers. Om dit tekort op te vangen is destijds besloten om gevangenen mee te laten dragen. Vervolgens zijn ze na de gedane arbeid allemaal netjes teruggekeerd in de gevangenis.

Vanwege dit bijzondere feit verleend men sindsdien ieder jaar gratie aan een gevangene. Deze ceremonie is in de avond te zien op het bordes van de kathedraal.

Andere processies: Salesianos, Paloma, Sangre, Expiracíon.

Jueves Santo (Heilige/ witte donderdag)

Vanuit Melilla komt in de haven La Legion aan. In een statige snelle pas kom de eenheid met zingende soldaten voorbij. Opvallend is dat er een geit meeloopt. Dit is de mascotte van La Legion.

Tijdens de processie zingen de soldaten het ‘Novio de la Muerte’. La Legion heeft veel aantrekkingskracht waar ontzettend veel mensen naar komen kijken.

Semana Santa Malaga

De grootste troon is die van ‘Esperanza’. Het blijft altijd mystiek, maar er gaan verhalen dat deze troon ongeveer 4500 kg zwaar zou zijn. De dragers lopen over rozemarijn dat over de straat is uitgestrooid.

Andere processies: Santa Cruz, Cena, Viñeros, Mena, Misercordia, Zamarilla, Esperanza, Veracruz.

Viernes Santo (Goede vrijdag)

In de nacht is de laatste processie van Servitas. Een bijzondere gewaarwording. De lichten in het historisch centrum worden uitgezet. Het kaarslicht van de processie zorgt voor een bijzondere verlichting.
Andere processies: Dolores, Descendimiento, Calvario, Amor, Piedad, Sepulcro.

Domingo de Resurrección (Dag van de wederopstanding)

Nog één laatste processie, maar dan met de leden van alle aangesloten broederschappen bij elkaar.

Semana Santa Malaga zelf meemaken?

Wie deze bijzondere week in Málaga wil meemaken moet er vroeg bij zijn. Hotels zijn vaak volgeboekt, een last minute is er in deze week niet bij.

Je kunt er ook voor kiezen om te overnachten in de buurt van Málaga, er zijn in de omgeving mooie accommodaties te vinden. Van hieruit kun je per auto, bus of trein naar Málaga reizen.

Op de website van alle broederschappen in Málaga kun je ook Spaanstalige informatie vinden over de Goede Week

Veel gestelde vragen

Wanneer is de Semana Santa in Málaga?

De Semana Santa in Málaga en andere steden in Spanje is altijd in de week voor Pasen. Het begint op Palmzondag.

Wanneer is de Semana Santa in 2022?

De Semana Santa in 2022 is van 10 april tot en met 17 april. De Semana Santa in Málaga is bijzonder om mee te maken.

Wanneer is het programma van de Semana Santa in Malaga bekend?

Het programma van de Semana Santa in Malaga is een paar weken voor de Goede Week bekend. Het programma komt dan ook in het Nederlands beschikbaar.

Op welke dagen zijn de processies in Málaga tijdens de Semana Santa?

De processies in Málaga beginnen op Palmzondag. Vervolgens staan er van maandag tot en met vrijdag meerdere processie op het programma. Op zondag (Pasen) is er één afsluitende processie.

Welke feestdagen zijn er tijdens de Semana Santa of Pasen in Spanje?

Witte Donderdag en Goede vrijdag zijn feestdagen in Spanje. Op deze dagen zijn winkels en kantoren gesloten. Spanje kent verder alleen Pasen op zondag. Er is geen Tweede Paasdag.

Waar kun je tijdens de Semana Santa in Málaga parkeren?

Tijdens Semana Santa is parkeren in Málaga centrum niet makkelijk. Een goede gratis parkeeroptie is winkelcentrum Plaza Mayor. Dit ligt net buiten het centrum. Neem vanaf hier trein C1 naar Malaga centrum (17 minuten).

Waar kan je tickets kopen/ reserveren voor stoelen langs de route van de processies?

Tickets kopen/ reserveren voor stoelen langs de route van de processies in Malaga is lastig. De stoelen zijn gereserveerd voor inwoners van Málaga. Ze hebben hier een soort lidmaatschap voor.

Wanneer komt La Legion aan in Malaga?

La Legion komt in Málaga aan op Witte Donderdag. Het legioen komt per schip aan in de haven van Málaga. Dit is rond 10.30 uur.

Hoeveel processies zijn er in Malaga?

In Malaga zijn er ruim 40 processies tijdens de Semana Santa.

Wat is de route van de processies in Málaga?

De hoofdroute van alle processies in Málaga: Plaza de la Constitución, Calle Marques de Larios, Alameda Principal, Plaza de Marina en langs door de Kathedraal. De route is verder afhankelijk van de wijk waar een broederschap vandaan komt.

 
 

25 Reacties

 1. Zijn al twee keer geweest. Het blijft mooi en ontroerend. Dit jaar zijn we een week eerder in Malaga. Zijn er dan niet-aangesloten broederschappen die we kunnen zien?

   
  • Beste Ineke,
   Bedankt voor je reactie. De Semana Santa in Málaga blijft bijzonder om mee te maken. Mooi dat je dit ook zo hebt ervaren. In de week voorafgaand aan de Goede Week zijn er verschillende zogenaamde ‘traslados’. De broederschappen brengen hierbij ‘hun’ beeld naar het broederschapshuis. Dit is de voorbereiding op de processie tijdens de Semana Santa. Je kunt het zien als een kleine processie, maar zeker ook mooi om eens mee te maken. Alle tijden delen we rond die tijd op deze website en via de Facebookpagina van Beleef Malaga.
   Alvast veel plezier in Málaga 🙂
   Groetjes Gerard en Jacqueline

    
  • Is er ook misschien een mogelijkheid op een van de processiedagen i.v.m. rolstoel langs de route plaatsen te reserveren

    
  • Beste Bram,
   Langs de route zijn een aantal plaatsen voor mensen met een rolstoel vrijgehouden.
   We zijn niet helemaal zeker of je hier voor moet reserveren. Ons vermoeden is dat mensen in een rolstoel op speciale plaatsen wel de ruimte krijgen. Normale stoelen tijdens de Semana Santa zijn sowieso gereserveerd. Als buitenstaander is het lastig om deze plaatsen te bemachtigen.

   Mochten we meer informatie hebben, dan laten we het weten. We delen dit dan ook op deze pagina.

   Groetjes Gerard en Jacqueline
   Beleef Malaga

    

Reactie of vraag

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *