Home / Evenementen Málaga – wat en wanneer? / Semana Santa Malaga 2024 – Programma en informatie over processies

 

Semana Santa Malaga – De Goede Week

Semana Santa in Málaga is één van de grootste traditionele evenementen in de stad. De week voor Pasen staat ook bekend als de Goede week. Hier lees je alles over het programma en de achtergrond van de Heilige week.

Tijdens de Semana Santa gaat het om de Passie. Het lijdensverhaal over de dood en de wederopstanding van Jezus Christus.

In de processies in Málaga zie je onderdelen van dit verhaal uitgebeeld op grote tronen veelal met een Christus of een Maria beeld.

 

Veel én grote processies in Malaga

Málaga staat bekend om de vele processies tijdens de Semana Santa viering. In één week trekken ruim 40 processies door de straten van Málaga. Overdag, maar ook in de nachtelijke uren.

Op deze pagina lees je alles over de Semana Santa van Malaga in 2024. Je ontdek meer over de betekenis van de Semana Santa en de processies. We geven je hier ook tips over waar én wanneer je in Málaga processies kan zien tijdens de week voor Pasen.

 

De Goed Week voor Pasen in Málaga, indrukwekkend

In de Goede week trekt de lucht van wierook door de straten van Málaga. Je hoort rinkelende bellen en melancholische muziek. Bij de processies zie je veel passie. Voor sommige beelden zijn meer dan 200 dragers nodig. Semana Santa laat vrijwel altijd een diepe indruk achter als je het zelf een keer hebt meegemaakt.

Semana Santa Malaga 2024

Semana Santa Malaga 2024: zondag 24 maart tm. zondag 31 maart (Paasdag).
Inmiddels is het programma bekend. In de Semana Santa gids vind je alle info en interessante details. Handig, in het Nederlands. 

Boetedoening processies Semana Santa Malaga

Gedurende het hele jaar zijn er met enige regelmaat processies in Malaga te zien. Maar zoveel als tijdens deze heilige week voor Pasen is ongekend. Dit komt mede door het grote aantal broederschappen die Málaga kent.

Tijdens de Semana Santa dragen ze één of meer tronen (‘tronos’) met daarop beelden door de straten. In de Goede Week noemt men dit ook wel boeteprocessies, waarbij broederschappen het lijden van Jezus herdenken. 

De dragers dragen urenlang de zware troon op hun schouder. Het is een vorm van boetedoening. Er zijn ook mensen die onherkenbaar met een puntmuts meelopen. Soms zelfs op blote voeten. Ook wel Nazarenos gnoemd. 

In de Semana Santa gids van Beleef Málaga lees je meer achtergrondinformatie

 

Waarom is Semana Santa bijzonder om mee te maken?

Wanneer je uit Nederland of België komt is het moeilijk om voor te stellen hoe intens de Málagueños dit beleven. Het zelf een keer meemaken is de beste manier om een goede indruk te krijgen. Kippenvel en bewondering zijn veel gehoorde reacties van mensen die het al eens hebben meegemaakt.

Bekijk de video hieronder voor een korte impressie

 

Semana Santa gids 2024

Ieder jaar brengt Beleef Málaga de gratis Semana Santa gids uit. Een digitale special voor iedereen die de Semana Santa wil meemaken. Compleet met het programma van alle processies per dag, de tijden en routes. Maar natuurlijk ook interessante achtergrondinformatie. Zo begrijp je precies waar deze traditie over gaat en wat je voorbij ziet komen.

Vraag gratis de Semana Santa gids aan. Je ontvangt de gids vervolgens in je mailbox.


Binnen een uur geen bericht in je mailbox? Check ook even je spambox.

 

Week voor Pasen in Málaga, ruim 40 processies

Zoals gezegd, Málaga heeft veel broederschappen. Vanuit hun eigen wijk of parochie beginnen ze aan de processie door Málaga. Hierdoor zijn er in de Goede Week per dag meerdere processies op verschillende tijdstippen te zien. Bij elkaar kun je in de week voor Pasen meer dan 40 processies zien in Málaga!

De meeste processies zijn op Palmzondag (9 processies). Witte donderdag en Goede Vrijdag zijn de meest populaire dagen. Dit vanwege de bijbelse betekenis van deze dagen en de bijzondere processies op deze dagen.

Routes processies Malaga

De processies volgen in het centrum een officiële route. Hier staan ook de tribunes en stoeltjes.

Deze route begint op Plaza de la Constitucíon loopt vervolgens via winkelstraat Larios langs de markthal Atarzanas. Vanaf hier gaat het verder over Alameda Principal en Plaza de la Marina. Het einde van de officiële route is bij de Kathedraal. Sommige processies lopen zelfs door de Kathedraal.

De aanlooproute en de route terug zijn per broederschap verschillend. Dit is afhankelijk van waar ze vandaan komen. Sommige processies duren hierdoor meer dan 7 uur.

 

Zware tronos in Málaga

Sevilla staat bekend vanwege de meeste broederschappen (ruim 60). Daartegenover staat Málaga bekend om de zwaarste ‘tronos’. Van de zwaarste ‘trono’ wordt gezegd dat deze ruim 4000 kg weegt. Vandaar dat bij de grootste ‘tronos’ ruim 200 dragers (portadores) nodig zijn om het gevaarte te kunnen dragen.

Iedere broederschap heeft een ‘trono’ en vaak zelfs twee. Een ‘trono’ kun je zien als een grote draagbaar. Vaak bewerkt met veel zilver of goud. De troon is rijkelijk versierd met bloemen en kandelaars. Temidden hiervan staat het beeld van Jezus of Maria.

Zowel de beelden als de troon zijn erg waardevol. Bij regenval kan het gebeuren dat de troon binnen blijft. Dit gaat gepaard met veel emoties bij de betreffende broederschap.

Als gevolg van de regen komt de troon meestal pas het jaar daarop weer naar buiten. In het geval van korte buien bestaat de kans dat de troon alsnog naar buiten komt. Dit is alleen het geval wanneer de vertraging voor het totale programma niet te groot is.

Lees ook dit artikel met indrukwekkende cijfers Semana Santa in Malaga in 10 cijfers 

Programma Semana Santa Malaga 2024

Semana Santa Malaga

Het programma en de routes van de processies zijn kort voor de heilige week verkrijgbaar. Zodra alles bekend is het ook hier te lezen.

Hieronder een alvast aantal jaarlijkse hoogtepunten per dag, maar eigenlijk zijn alle processies geweldig om te zien.

Domingo de Ramos (Palmzondag)

De Broederschap Fusionadas heeft 6 tronen. Acteur en regiseur Antonio Banderas, een geboren Malagueño, is lid van deze broederschap en komt jaarlijks voor Semana Santa terug naar Málaga. Ze starten in Calle San Juan bij de gelijknamige kerk.

De doorgang van Iglesia de San Pablo is net groot genoeg voor de ‘tronos’. Bij het vertrek van Hermandad de la Salud moeten de dragers op hun knieën naar buiten zodat het allemaal past.
Andere processies: Pollinica, Lágrimas, Huerto, Dulce Nombre, Salutación, Prendimiento, Humildad. 

 

Lunes Santo (Heilige maandag)

El Señor de Málaga” is de bijnaam van El Cautivo. Deze broederschap is erg populair onder de Málagueños. De muzikale begeleiding is afwisselend per jaar door een band uit Melilla of Ceuta, de twee Spaanse enclaves bij Marokko.
Andere processies: Crucifixión, Gitanos, Doleres del Puente, Pasión, Estudiantes. 

 

Martes Santo (Heilige dinsdag)

Het dragen van een troon op de schouders is op zich al zwaar. Humillación y Estrella maakt het op bepaalde punten nog wat zwaarder door de armen te strekken. De troon komt hiermee nog hoger boven het publiek uit.

Andere processies: Rocío, Penas, Nueva Esperanza, Rescate, Sentencia.

 

Semana Santa Malaga

Miércoles Santo (Heilige woensdag)

Een opmerkelijke dag vanwege de tradities. De troon van El Rico wordt mede door een gevangene gedragen. Dit gebruik is afkomstig uit vroegere tijden. Als gevolg van een pestepidemie was er een tekort aan dragers. Om dit tekort op te vangen is destijds besloten om gevangenen mee te laten dragen. Vervolgens zijn ze na de gedane arbeid allemaal netjes teruggekeerd in de gevangenis.

Vanwege dit bijzondere feit verleend men sindsdien ieder jaar gratie aan een gevangene. Deze ceremonie is in de avond te zien op het bordes van de kathedraal.

Andere processies: Salesianos, Paloma, Sangre, Expiracíon.

 

Jueves Santo (Heilige/ witte donderdag)

Vanuit Melilla komt in de haven La Legion aan. In een statige snelle pas kom de eenheid met zingende soldaten voorbij. Opvallend is dat er een geit meeloopt. Dit is de mascotte van La Legion.

Tijdens de processie zingen de soldaten het ‘Novio de la Muerte’. La Legion heeft veel aantrekkingskracht waar ontzettend veel mensen naar komen kijken.

Semana Santa Malaga

De grootste troon is die van ‘Esperanza’. Het blijft altijd mystiek, maar er gaan verhalen dat deze troon ongeveer 4500 kg zwaar zou zijn. De dragers lopen over rozemarijn dat over de straat is uitgestrooid.

Andere processies: Santa Cruz, Cena, Viñeros, Mena, Misercordia, Zamarilla, Esperanza, Veracruz.

 

Viernes Santo (Goede vrijdag)

In de nacht is de laatste processie van Servitas. Een bijzondere gewaarwording. De lichten in het historisch centrum worden uitgezet. Het kaarslicht van de processie zorgt voor een bijzondere verlichting.
Andere processies: Dolores, Descendimiento, Calvario, Amor, Piedad, Sepulcro.

 

Domingo de Resurrección (Paaszondag)

Nog één laatste processie, maar dan met de leden van alle aangesloten broederschappen bij elkaar.

 

Semana Santa Malaga zelf meemaken?

Wie deze bijzondere week in Málaga wil meemaken moet er vroeg bij zijn. Hotels zijn vaak volgeboekt, een last minute is er in deze week niet bij.

Je kunt er ook voor kiezen om te overnachten in de buurt van Málaga, er zijn in de omgeving mooie accommodaties te vinden. Van hieruit kun je per auto, bus of trein naar Málaga reizen.

Op de website van alle broederschappen in Málaga kun je ook Spaanstalige informatie vinden over de Goede Week

 

Veel gestelde vragen

Wanneer is de Semana Santa in Málaga?

De Semana Santa in Málaga en andere steden in Spanje is altijd in de week voor Pasen. Het begint op Palmzondag.

Wanneer is de Semana Santa in 2024?

De Semana Santa in 2024 is van 24 maart tot en met 31 maart. De Semana Santa in Málaga is bijzonder om mee te maken.

Wanneer is het programma van de Semana Santa in Malaga bekend?

Het programma van de Semana Santa in Malaga is een paar weken voor de Goede Week bekend. Het programma komt dan ook in het Nederlands beschikbaar.

Op welke dagen zijn de processies in Málaga tijdens de Semana Santa?

De processies in Málaga beginnen op Palmzondag. Vervolgens staan er van maandag tot en met vrijdag meerdere processie op het programma. Op zondag (Pasen) is er één afsluitende processie.

Welke feestdagen zijn er tijdens de Semana Santa of Pasen in Spanje?

Witte Donderdag en Goede vrijdag zijn feestdagen in Spanje. Op deze dagen zijn winkels en kantoren gesloten. Spanje kent verder alleen Pasen op zondag. Er is geen Tweede Paasdag.

Waar kun je tijdens de Semana Santa in Málaga parkeren?

Tijdens Semana Santa is parkeren in Málaga centrum niet makkelijk. Een goede gratis parkeeroptie is winkelcentrum Plaza Mayor. Dit ligt net buiten het centrum. Neem vanaf hier trein C1 naar Malaga centrum (17 minuten).

Waar kan je tickets kopen/ reserveren voor stoelen langs de route van de processies?

Tickets kopen/ reserveren voor stoelen langs de route van de processies in Malaga is lastig. De stoelen zijn gereserveerd voor inwoners van Málaga. Ze hebben hier een soort lidmaatschap voor.

Wanneer komt La Legion aan in Malaga?

La Legion komt in Málaga aan op Witte Donderdag. Het legioen komt per schip aan in de haven van Málaga. Dit is rond 10.30 uur.

Hoeveel processies zijn er in Malaga?

In Malaga zijn er ruim 40 processies tijdens de Semana Santa.

Wat is de route van de processies in Málaga?

De hoofdroute van alle processies in Málaga: Plaza de la Constitución, Calle Marques de Larios, Alameda Principal, Plaza de Marina en langs door de Kathedraal. De route is verder afhankelijk van de wijk waar een broederschap vandaan komt.

 

 

 
 

26 Reacties

 1. Fonger Boontjes says:

  Tussen 2011 en 2016 waren wij gedurende de Semana Santa in Málaga en hebben de processies gezien. Meer dan indrukwekkend en aangrijpend, vooral de zang van het Legión op donderdagavond. We stonden 6 uur langs de kant en hadden de volgende drie dagen pijn in onze rug. Maar dat hadden we er wel voor over.

   
 2. Zijn al twee keer geweest. Het blijft mooi en ontroerend. Dit jaar zijn we een week eerder in Malaga. Zijn er dan niet-aangesloten broederschappen die we kunnen zien?

   
  • Beste Ineke,
   Bedankt voor je reactie. De Semana Santa in Málaga blijft bijzonder om mee te maken. Mooi dat je dit ook zo hebt ervaren. In de week voorafgaand aan de Goede Week zijn er verschillende zogenaamde ‘traslados’. De broederschappen brengen hierbij ‘hun’ beeld naar het broederschapshuis. Dit is de voorbereiding op de processie tijdens de Semana Santa. Je kunt het zien als een kleine processie, maar zeker ook mooi om eens mee te maken. Alle tijden delen we rond die tijd op deze website en via de Facebookpagina van Beleef Malaga.
   Alvast veel plezier in Málaga 🙂
   Groetjes Gerard en Jacqueline

    
  • Is er ook misschien een mogelijkheid op een van de processiedagen i.v.m. rolstoel langs de route plaatsen te reserveren

    
  • Beste Bram,
   Langs de route zijn een aantal plaatsen voor mensen met een rolstoel vrijgehouden.
   We zijn niet helemaal zeker of je hier voor moet reserveren. Ons vermoeden is dat mensen in een rolstoel op speciale plaatsen wel de ruimte krijgen. Normale stoelen tijdens de Semana Santa zijn sowieso gereserveerd. Als buitenstaander is het lastig om deze plaatsen te bemachtigen.

   Mochten we meer informatie hebben, dan laten we het weten. We delen dit dan ook op deze pagina.

   Groetjes Gerard en Jacqueline
   Beleef Malaga

    

Reactie of vraag

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *