Semana Santa Malaga

Home / Malaga blog / De Semana Santa van Málaga in 10 cijfers

 

Wat maakt de week voor Pasen in Málaga zo bijzonder?

De Semana Santa in Málaga is indrukwekkend. Een week vol passie en bijzondere processies. Je moet het eigenlijk zelf een keer meemaken. Maar cijfers geven alvast een goed beeld. Aan de hand van 10 cijfers krijg je een idee over hoe groot de Semana Santa in Málaga eigenlijk is.

Meer dan 500 jaar Semana Santa in Málaga

semena-santa-malaga

De geschiedenis van processies tijdens de Goede Week in Málaga is ruim 500 jaar oud. De eerste processies waren aan het begin van de 16e eeuw. Waarschijnlijk was broederschap Sangre in 1507 de eerste met een processie. Daarna zijn er steeds meer broederschappen bijgekomen.

+40 broederschappen

Semana Santa Malaga

Inmiddels heeft Málaga 41 broederschappen. De oudste is Vera+Cruz, opgericht in 1505 (nu onderdeel van Fusionadas). De jongste broederschap (Mediadora) is opgericht in 1997.

+70.000 broeders

Alle broederschappen hebben hun eigen leden. De één wat meer dan de ander. De grootste broederschap bestaat uit ruim 5.000 broeders. Het ledenaantal van alle broederschappen samen komt ruim boven de 70.000 broeders uit. De betrokkenheid bij de broederschappen is in Málaga dus behoorlijk groot.

44 processies

In 7 dagen kun je tijdens Semana Santa 44 processies in Málaga zien. Dat zijn meer processies dan broederschappen. Dit komt omdat de broederschappen Lagrimas y Favores en Vera+Cruz onder broederschap Fusionadas vallen. Desondanks lopen ze wel hun eigen processie. De laatste processies op Paaszondag is niet van een broederschap. Het het is een processie met afgevaardigden van alle broederschappen samen.

De meeste processies vinden plaats op de eerste zondag (Palmzondag). Je ziet dan 9 processies op één dag.

85 tronen

troon-semena-santa-malaga

Aan het aantal tronos (tronen of draagbaren) kun je goed zien hoe omvangrijk de Semana Santa in Málaga is. De meeste broederschappen hebben 2 tronos. Eén met een Christusbeeld en één met een beeld van de Maria.

Processies met óf alleen een Christus óf alleen een Maagd zie je ook. Broederschap Salesionas draagt Christus en Maria samen op 1 troon. Op woensdag loopt broederschap Fusionades met maar liefst 4 tronen (3x Christus en 1x Maria).
Op Palmzondag kun je de meeste tronen zien, 16 in totaal.

+15.000 dragers

Dragers Semana Santa Malaga

De tronen moeten natuurlijk gedragen worden. Dit doen de portadores die ze ook wel ‘hombros de trono’ noemen. Ruim 15.000 mannen dragen samen heel wat kilo’s door de straten. Van de meeste tronos is het exacte gewicht niet bekend, de zwaarste zou in de buurt komen van 5.000 kilo. De tronen van bijvoorbeeld Paloma en Esperanza behoren tot grootste in Málaga. Deze gaan op de schouders van ruim 250 dragers.

In totaal zijn er zo’n 7.600 mannen die een Christusbeeld dragen. Nog eens 8.000 mannen nemen Maria op de schouders.

Het lijkt er wel op dat het de laatste jaren steeds lastiger is om voldoende dragers te vinden.

17.000 nazarenos

nazarenos-semena-santa-malaga

Dit is bij benadering het totaal aantal personen dat mee loopt in de processies als boetedoening voor begane zonden. Ze lopen voor de tronen uit en zijn (meestal) herkenbaar aan een typische puntmuts. Sommige lopen op blote voeten mee.

Kinderen in het publiek verzamelen het vet van de grote kaarsen die de nazarenos dragen. Het is als kind een sport om aan de Semana Santa een grote bol kaarsvet over te houden.

150 kilometer

Wanneer je de routes van alle processies achter elkaar zou leggen, kom je op bijna 150 kilometer processieroute. Broederschap Nueva Esperanza legt met 6,4 kilometer de langste route af. Als gewone wandeling lijkt dit geen moeilijke opgave, maar met een zware trono op je schouder is dit natuurlijk een heel ander verhaal.

330 uur

Veel kilometers en zware tronen kosten veel tijd. De tijdsduur van alle processies samen is 330 uur. Dat komt neer op ruim 13 dagen. In Málaga zijn er 7 dagen om alle processies te lopen, daarom zijn er verschillende processies op hetzelfde moment onderweg.

Ook in de nachtelijke uren kun je processies zien. Gezien de afstand zal het je niet verbazen dat Nueva Esperanza ook het langst onderweg is. Deze processie duurt zeker 13 uur. Ze vertrekken in de middag en eindigen in de vroege ochtend rond 04.30 uur.

Heel veel stoelen

Semana Santa Malaga

Langs het vaste deel van de route (recorrido oficial), waar alle processies passeren, staan bijna 24 duizend stoelen. Het grootste deel staat op de weg in lange rijen. De overige stoelen zijn zitplaatsen op tribunes. De prijzen per stoel liggen tussen de 39 euro en 118 euro per stoel per week. De plaatsen op de eerste rij van de tribune op Plaza de la Constitución zijn de duurste.

Zitplaatsen tijdens Semana Santa Málaga
Een groot deel van deze zitplaatsen zijn van abonnementhouders. Voor zover bij ons bekend is het op dit moment moeilijk om nog officieel aan een zitplaats te komen.

Het aantal stoelen is lang niet genoeg om het dagelijks aantal bezoekers te laten zitten. Per dag zijn er honderdduizenden mensen die naar de stad komen. In de afgelopen jaren lag de hotelbezetting op ruim 90%.

Semana Santa tip!

Wil je alles weten over Semana Santa? Jaarlijks publiceren wij de Semana Santa special (E-book pdf). In deze special geven we vanuit Málaga handige informatie over deze bijzondere week. Zoals het volledige programma van de Semana Santa, bijbehorende hoogtepunten en programma met alle processies per dag.

Bronnen van deze cijfers: Agrupacion de Cofradias, Diario Sur en opgevraagd bij verschillende broederschappen.

Malaga reigids

 
 

One Comment

  1. Annemiek en Maurice van Overbeek. says:

    Het is geweldig om mee te maken. Vooral ook de muziek in de processies, kippenvel. Wij hebben het meerdere keren meegemaakt, we krijgen er geen genoeg van.

     

Reactie of vraag

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *