Processie la Victoria Malaga

Home / Evenementen Málaga – wat en wanneer? / Día de la Victoria – processie 8 september

 

Día de la Victoria (dag van de overwinning) op 8 september is een speciale dag in Málaga. Het is de dag waarop de patroonheilige van de stad (Virgen de la Victoria) in een processie door de stad gaat.

 

Het beeld van Virgen de la Victoria

Het beeld van de patroonheilige staat in de basiliek in de wijk Victoria. Vanuit deze omgeving begonnen de Katholieke Koningen in augustus 1487 een slotoffensief tegen de Moren. Tot dat moment waren de Moren nog aan de macht in Málaga.

De basiliek was er nog niet, maar het Maria beeld wel. Van de Orde van de Miniemen kreeg Koning Fernando de profetie van dit Maria beeld te horen. Volgens deze profetie kon de overwinning binnen 3 dagen gevierd zou worden. Op 19 augustus 1487 werden de Moren verdreven en daarom werd het Maria als ‘Maagd van de Overwinning’ gezien.

 

Patroonheilige Málaga

Bijna 400 jaar later (1867) werd Virgen de la Victoria door de toenmalige Paus officieel benoemd als patrones van het bisdom Málaga.

Processie la Victoria Malaga

Haar beeltenis is terug te zien op de vlag van de stad Málaga. Naast de Kathedraal staat een stenen replica. Het origineel staat altijd in de basiliek, behalve in de periode voor Día de la Victoria.

 

Processie op 8 september

Na de feria (augustus) wordt het beeld op zondag overgebracht naar de Kathedraal. Op 8 september is hier aan het einde van de ochtend een mis ter ere van Maria-geboortedag.

Processie Virgen de la Victoria

Bij de Kathedraal wordt een bloemenoffer gebracht door de gemeente, notabelen en allerlei verenigingen. Van een deel van de bloemen worden rozenblaadjes ’s avonds, tijdens de processie, uitgestrooid over de trono met het beeld.

Processie la Victoria Malaga

Rond 19.30 uur begint de processie bij de Kathedraal (zijkant). De aankomst bij de basiliek is rond 23.30 uur.

 

De gebruikelijke route: Kathedraal > Patio de los Naranjos, Santa María, Molina Lario, Plaza del Obispo, Molina Lario, Strachan, Torre de Sandoval, Bolsa, Marqués de Larios, Plaza de la Constitución, Granada, Calderería, Plaza Uncibay, Casapalma, Cárcer, Madre de Dios, Plaza de la Merced, Plaza María Guerrero, Victoria, Plaza de la Victoria, Compás de la Victoria, Plaza del Santuario – aankomst basiliek.

 

Onder begeleiding van mooie muziek lopen gemeentebestuurders, notabelen en verenigingen mee in de processie. Vanuit ramen worden rozenblaadjes gestrooid ter ere van Virgen de la Victoria. Wat dat betreft een zeer opgewekte processie in vergelijking met de processies tijdens Semana Santa.

Een belevenis om mee te maken wanneer je in Málaga bent.

 

Meer over processies in Málaga

Wil je meer weten over de bijzondere processies in Málaga? Ontdek alles over de Semana Santa in Málaga

 

© Foto’s en video: Gerard – beleefmalaga.nl

 

 
 

Reactie of vraag

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *