Kerk Malaga - basiliek Victoria
 

Basiliek in Málaga

‘Santuario de la Virgen de la Victoria’ is een kerk die even ten noorden van de historische binnenstad ligt. Door de afgelegen ligging is deze basiliek in Málaga niet bij alle bezoekers van de stad bekend. Jammer, want de kerk heeft een aantal mooie bezienswaardigheden met veel historische waarde. Bijvoorbeeld de crypte van de graven van Buenavista en het beeld van ‘la Virgen de la Victoria’.

In 1487 stond er op deze locatie een kamp met tenten. Vanuit dit kamp trokken de katholieke koningen ten strijde tegen de Moorse bezetters van Málaga. Na de overwinning op de Moren kwam er op deze plaats een klooster met kapel, waarin de Orde der Miniemen zich vestigden. Aan het einde van de 17e eeuw werd begonnen met de bouw van een basiliek in barokstijl. Het initiatief kwam van de graaf van Buenavista en in 1700 was de huidige basiliek gereed.

Crypte onder de basiliek van Málaga

Kerk Malaga

Via een aparte entree (aan de buitenzijde aangeven) kom je in de grafkelders van de graven van Buenavista. Tijdens de bouw van de basiliek liet de graaf van Buenavista hier een familiegraf maken. De crypte is ingericht met marmeren beelden van het jonge paar Buenavista.

De muren en de plafonds zijn voorzien van geraamtes, botten en doodshoofden. Tegen de zwarte muren zijn witte beelden gemaakt.

De lichamen laten het proces zien van het leven naar de dood. De crypte was ooit als familiegraf bedoeld maar het heeft nooit zover mogen komen. Het echtpaar Buenavista heeft nooit kinderen gekregen en de crypte is leeg gebleven.

La Virgen de la Victoria – patrones van Málaga

Kerk Malaga basiliek

Vanuit de crypte gaat er een trap (met origineel tegelwerk) naar de prachtige 20 meter hoge kapel. Hier staat het altaar van ‘la Virgen de la Victoria’. Zij is de patrones (beschermheilige) van Málaga en erg belangrijk voor de Malagueños. Via Maximiliaan van Oostenrijk zou het beeld bij de Orde de Miniemen terecht zijn gekomen.

Tijdens de opstand in 1487 vertelden deze mannen aan koning Fernando dat, volgens een profetie van de Maagd, de overwinning op de Moren binnen 3 dagen voltooid zou zijn. Op 19 augustus 1487 werden de Moren inderdaad definitief uit Málaga verdreven. Dit wordt jaarlijks tijdens de Feria de Málaga gevierd. In 1867 is de Maagd van de overwinning door de toenmalige Paus officieel benoemd als patrones van het bisdom Málaga.

Kerk Malaga

In het kamertje naast de kapel staan allerlei ‘schatten’ van de patrones. Er is een mantel geschonken door Anita Delgado, een bekende flamenco danseres uit Málaga. Ten tijde dat zij prinses van Kapurthala (India) was, heeft zij deze mantel geschonken aan ‘la Virgen de la Victoria’. Een geschenk uit dank voor de genezing van haar ernstig zieke zoon. De mantel zou een ontwerp zijn van Christian Dior.

Processie patrones van Málaga

Ieder jaar op  8 september (geboortedag Maria) wordt Virgen de la Victoria in een processie door de straten van Málaga gedragen. De Maagd van de overwinning wordt vanuit de kathedraal van Málaga, door de Hermandad de la Victoria (broederschap), teruggebracht naar de basiliek.

Wil je deze basiliek in Málaga met zijn bezienswaardigheden bezoeken? Loop dan vanaf Plaza de la Merced Calle de la Victoria helemaal uit. Aan het einde van de straat zie je de eerste contouren van de basiliek verschijnen. Bij de ingang van de crypte is meestal een vrijwilliger aanwezig die rondleidingen kan geven (vaak alleen Spaans). Je mag ook op eigen gelegenheid rondkijken. De entree is € 2,- en dit geeft je ook toegang tot de kapel en de ‘schatten’ van de patrones van Málaga.

Handige informatie:
Openingstijden: MA – ZA 10.00 – 13.30
Entree: € 2,00 (crypte Buenavista)
Adres: Plaza Santuario

Fotografie: BeleefMalaga.nl ©