Kathedraal Malaga
 

Kathedraal Malaga – De kathedraal van Málaga is één van de meest in het oog springende bezienswaardigheden in Málaga. Vanuit vrijwel alle richtingen zie je de toren van de kathedraal boven de stad uitkomen. Tijdens een stedentrip in Málaga zal je de kathedraal waarschijnlijk meer dan één keer passeren. Voor de kathedraal ligt het sfeervolle maar enigszins toeristische plein Plaza del Obispo.

 

Kathedraal Malaga, een lange bouwperiode

Er is ruim 200 jaar voor nodig geweest om deze kathedraal te bouwen. In 1528 is men begonnen op de fundering van een oude moskee. Tijdens het bouwproces was er steeds een terugkerend probleem met de financiering van het bouwwerk. In 1782 is men, na wederom geldgebrek, definitief gestopt met bouwen. De toren rechts is hierdoor nooit afgebouwd. Er is dus een complete toren én een halve toren te zien. De Malagueños noemen de kathedraal door dit mankement ‘La Manquita’, wat zoveel betekent als ‘één-armige of manke dame’.

Omdat er twee eeuwen voor dit bouwwerk nodig zijn geweest is er ook een rijke variatie aan stijlen ontstaan. Het lage gedeelte heeft een Gotische stijl. Renaissance stijl kun je terugzien in één van de tempeldeuren en Barokstijl komt terug in de decoratie van de lateien en de voorgevel. Vooral aan de zijkant, in Calle Cister, zie je duidelijk de verschillen in stijl.

In de 3 entreebogen (voorgevel) zie je medaillons met links en rechts Ciriaco en Paula de patroonheiligen van Málaga. Op de gevel van Iglesia de los Santo Mártires (Heilige kerk van de Martelaren) is ook een beeltenis van deze personen terug te vinden. Boven de hoofdingang zit een medaillon met de verschijning van de engel Gabriël.

 

Kathedraal Malaga is ook van binnen de moeite waard

Binnen heeft deze katholieke kerk vele kapellen met ieder een eigen betekenis. Het priesterkoor stamt uit de 17e eeuw en is erg mooi gemaakt. Het is geheel uit hout gesneden door de beroemde beeldhouwer Pedro de Mena. Hij heeft 40 van de 58 figuren gemaakt.

Kathedraal Malaga

Een ander hoogtepunt in de kathedraal is het orgel uit 1871. Het orgel, gebouwd door Julian de la Orden, is volgens musici en experts geweldig qua klank.

 

De kathedraal van Málaga is niet de grootste in Spanje, maar heeft een aantal mooie punten die een bezoek zeker waard zijn.

Handige informatie:
Entree:
€ 6,-

Op maandag, dinsdag, woensdag en donderdag kun je tussen 9:00  en 10:00 uur gratis naar binnen. Dit is zonder audiogids.

Openingstijden: werkdagen van 10:00 – 20:00 uur. Zaterdag: 10:00 – 18:30 uur.
Op zon- en feestdagen 14:00 – 18:30 uur, afhankelijk van de mis bestaat de mogelijkheid om eerder binnen te kijken.

Adres: calle Molina Lario 9

Website: Kathedraal Málaga

Het dak van de Kathdedraal bezoeken

Dak kathedraal Malaga

Je kunt ook het dak van de Kathedraal bezoeken. Vanaf hier heb je een prachtig uitzicht.

Dinsdag tot en met zaterdag
Vanaf de ochtend zijn er vier tours: om 11:00, 12:00, 13.00 en 14:00 uur.
Einde middag/ avond zijn er drie tours om: 16:00, 17:00 en 18:00 uur.

Zondag
Einde middag/ avond zijn er drie tours om: 16:00, 17:00 en 18:00 uur.

Groepen bestaan uit maximaal 50 personen.

Prijs toeristen: €6,-.