Patroonheiligen van Málaga

Home / Malaga blog / Martelaren in Málaga – patroonheiligen Málaga

 

Op verschillende locaties in Málaga zijn ze te zien, los Santos mártires (de heilige martelaren) Ciriaco en Paula. Het zijn de patroonheiligen van Málaga. Om te begrijpen wat ze betekenen voor de stad moeten we ver terug in de geschiedenis.

Het geloof van de keizer

Een ‘verkeerd geloof’ ten tijde van de Romeinse keizer werd hardhandig de kop ingedrukt. Het christelijk geloof moest volgens de keizer zoveel mogelijk worden ingeperkt.

Christenen moesten het christelijke geloof afzweren. Het jonge stel Ciriaco en Paula deed dit niet, met alle gevolgen van dien.

Wonder in Málaga?

Ciriaco en Paula waren behoorlijk standvastig. Zelfs na een marteling bleven het trouwe christenen. Hierop werden ze ter dood veroordeeld. De veroordeling (18 juni in het jaar 303) bestond uit een steniging, gevolgd door een verbranding van de lichamen. Het was een lugubere gebeurtenis aan de rivier Gualdalmedina.

Regen

Nadat het eerste gedeelte van de veroordeling was uitgevoerd, werd er vuur gemaakt onder de levenloze lichamen van Ciriaco en Paula. Maar door een plotselinge regenbui ging het vuur uit en bleven de lichamen behouden. Deze verrassende wending werd door omstanders als godswonder beschouwd. Dankzij de plotselinge regen kon men de lichamen op een normale manier begraven.

In 1490 hebben de katholieke koningen Ciriaco en Paula aangeduid als patroonheiligen van de stad Málaga.

Ciriaco en Paula belangrijk in Málaga

Vlag van Málaga

In Málaga zijn verschillende straten naar de patroonheiligen vernoemd. Zo ligt Paseo de Matricos langs de rivier, de plaats waar het jonge stel  om het leven is gebracht.

Het plein Plaza de los Mártires Ciriaco y Paula ligt voor de kerk Iglesia de los Martires. Op de zijgevel van de kerk zijn de beeltenissen van Ciriaco en Paula op een tegelwerk vereeuwigd.

Ook boven de linker- en rechterdeur van de kathedraal zie je beelden van de patroonheiligen. In de kathedraal zijn de martelaren bij het altaar terug te vinden.

Linksboven in het wapen van Málaga nemen Ciriaco en Paula een belangrijke plaats in.

 

Feestdag en processie

Processie Malaga - reisgids Malaga

Op 18 juni is/was er jaarlijks feestdag in Málaga ter ere van deze patroonheiligen. Tegenwoordig is dit wat minder strikt. Valt de dag op een werkdag, dan is de bijbehorende processie in het weekend voor of na 18 juni. Op de dag zelf is er wel een mis in Iglesia de los Martires.

 

 
 

Reactie of vraag

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *