Feria Malaga - feest Malaga

Home / Evenementen Málaga – wat en wanneer? / Feria Malaga 2024 – Alles over hét feest van Malaga

 

Feria de Malaga 2024  – De feria is een traditioneel feest in Málaga dat de Malagueños half augustus vieren.

Deze feria kun je, naast Semana Santa, zien als het grootste evenement van het jaar in Málaga stad. De feestweek in Málaga is in Andalusië bekend vanwege de grote opzet en de uitbundige dagelijkse feesten.

Deze pagina is het laatst bijgewerkt op: 6 augustus 2023

Wanneer is de Feria van Malaga in 2024?

Feria de Málaga 2024, hét zomerfeest van Málaga

De Feria van Malaga 2024 is van 17 augustus tm. 24 augustus.

Wil je alles weten over het programma van de Feria in Málaga? Op deze pagina vind je een Nederlandse informatie gids over de feria van 2024 (zodra programma bekend is)

 

Wat zijn de tradities tijdens Feria de Malaga?

De feria van Málaga begint met een drone show en aansluitend veel vuurwerk bij het strand van La Malagueta. Om twaalf uur worden de feesten ingeluid met prachtig vuurwerk. Aansluitend is er muziek op het podium.

Officiële opening feria met rijtoer
Traditioneel onderdeel is de rijtoer met paarden en koetsen. Deze optocht (Romeria de la Virgen de la Victoria de Málaga) vertrekt tijdens de eerste ochtend van de feria vanaf het stadhuis naar de basiliek. Het is een bedevaart naar de beschermheilige van de stad,  Virgen de la Victoria. Hiermee is de feria officieel geopend.

feria Malaga reisgids

Een deel van de lokale bevolking gaat geheel in stijl naar de feesten. Dames zijn gekleed in mooie flamenco jurken en de heren dragen een mooi pak en een hoed.

Proef de sfeer van de feria met de video hieronder:

 

Oorsprong en tradities Feria de Málaga

De oorsprong van Feria de Málaga ligt in 1487. Op 19 augustus 1487 kwam  er in Málaga een einde aan de Moorse overheersing. De stad kwam na de herovering in handen van de Katholieke Koningen.

In 1491 was de eerste herdenking van de herovering. Dit werd gevierd met een processie tijdens Maria Hemelvaart (15 augustus). Na 1887 (400 jaar na de herovering) is de herdenking uitgegroeid tot een meerdaags evenement. De processie van Virgen de la Victoria is altijd een belangrijk onderdeel geweest.

 

Malaga reigids

Waar zijn de feesten tijdens de feria van Málaga?

Op  de eerste avond gaat de feestverlichting aan. Duizenden lampjes verlichten ondermeer Paseo del Parque, de brede weg langs het park. Ook op het feriaterrein buiten de stad gaat de verlichting aan van de grote entreepoorten.

Dagelijks zijn er diverse optredens met veel flamenco. Ondermeer in het Auditorium van Málaga, maar ook in de verschillende tenten in het centrum of op het feria terrein buiten de stad. Hieronder meer over de verschillende locaties en het programma van de feestelijke activiteiten in Málaga.

Middagprogramma in het centrum (dagelijks)

In de middag (rond 14:00uur) begint het feest in de straten van het historisch centrum. Op de pleinen staan casetas (tenten) met tapas en drankjes. Op straat zie je veel groepen dansen en zingen.

feria-de-malaga

De Cartojal (een verdunde variant van zoete wijn), mojitos, tinto de veranos en andere dranken vloeien rijkelijk. Bij flamenco museum Peña Juan Breva kun je in de kelder naar live flamenco muziek luisteren. Om 18:00 uur stopt het feest in de stad. De straten in het centrum worden dan schoongeveegd. De Malagueños maken zich vervolgens op voor deel twee, het feest aan de rand van de stad op het grote feriaterrein.

Avondprogramma buiten het centrum (dagelijks)

‘s Avonds (na 21:30 uur) begint het grote feest op het feriaterrein net buiten het centrum. Op een gigantisch terrein gaat het feest door tot in de vroege uurtjes. In de loop van de middag zie je op het feria terrein steeds meer paarden en koetsen door de feeststraten rijden. Het zijn fotogenieke momenten compleet met traditionele kleding.

Naast een indrukwekkende kermis is er een compleet dorp opgetrokken van tenten. Verenigingen en restaurants hebben allemaal hun eigen caseta met muziek, eten en drinken. Bepaalde tenten zijn alleen toegankelijk voor leden. Loop zeker eens binnen bij de openbare tenten, erg gezellig!

Deze video geeft een kleine indruk van de feria in het centrum:

De feria in Málaga zelf meemaken?

Tijdens de feria op vakantie in Málaga of de direct omgeving? Hieronder een aantal tips:

Accommodatie

De accommodaties zijn voor deze week zijn vroeg volgeboekt.

Het is feest en dat vieren de Malagueños graag buiten op straat. In het historisch centrum kun je daardoor 7 dagen lang veel lawaai verwachten.

Parkeren in Málaga

Kom je met een auto naar Málaga? Dan kun je beter buiten de stad parkeren. De binnenstad is autovrij en het centrum is tijdens deze dagen overvol.

Bus en trein

Vanuit het centrum gaan er speciale bussen naar het feria terrein buiten de stad. Deze vertrekken ondermeer vanaf Alameda Principal ter hoogte van Calle Larios (de grote winkelstraat). Deze bussen (F) rijden de hele nacht heen en weer.

Vanaf andere plaatsen aan de Costa del Sol zoals Torremolinos, Benalmádena en Fuengirola is Málaga makkelijk bereikbaar met het openbaar vervoer. Met zowel bus als trein kun je makkelijk in het centrum komen. Het treinstation Victoria Kent ligt dichtbij het feriaterrein. Komend met lijn C1 vanaf de Costa del Sol kan dit ’s avonds handig zijn.

Meer informatie: Zie de officiële website van Feria de Málaga (Spaans)

 
 

19 Reacties

 1. Wat zijn de verwachtingen, gaat de Feria dit jaar door? Wordt het verplaatst of is daar nu nog niets over te melden.

   
  • Hoi Ryan,
   De gemeente Malaga heeft de afgelopen week besloten dat Feria de Málaga dit jaar niet door zal gaan.
   In plaats hiervan zijn er in dezelfde periode wel kleinschalige muziek- en cultuurevenementen.
   Zonnige groet,
   Gerard – Beleef Malaga

    
 2. Doortje van Kerpel says:

  Goedenavond,

  Zojuist hebben wij ons verblijf in Malaga geboekt van 22 tot 27 augustus 2020. De avond van 22 augustus ben ik jarig. Is er dan nog feest qua Ferie de Malaga in de stad? Wij hopen natuurlijk van wel 🙂

   
  • Beste Doortje,
   Op de laatste zondag van de feria zijn er geen feesten meer.
   Wel sluit de feria van Málaga altijd af met een optocht die de intocht van de Katholieke Koningen symboliseert.
   Deze begint normaal gesproken aan het einde van de middag. We vermoeden dat dit in 2020 op 22 augustus is (programma is op dit moment nog niet bekend).

    
  • Doortje van Kerpel says:

   Goedemiddag,

   Okee dat klinkt goed! Alleen ben ik wel een beetje in de war. Want 22 augustus valt op een zaterdag dus zou dat betekenen dat zondag 23 dan de optocht is? En de planning is nog niet bekend, maar hoe groot is de kans dat het hele festival doorgaat, mbt het coronavirus..

    
  • Hoi Doortje,
   Bedankt voor je bericht. Het is inderdaad zondag 23 augustus. We hebben het gelijk aangepast 😉 We verwachten dat dan inderdaad de afsluitende optocht is, maar het definitieve programma is op dit moment nog niet bekend.
   Het is nu te vroeg om iets te zeggen over het wel of niet door gaan van de feria. Vooralsnog gaat het gewoon door.
   Mocht er iets veranderen, dan delen we het op deze pagina en op Facebook

    
  • Doortje van Kerpel says:

   Super! Dan heb ik die zaterdagavond hopelijk toch nog een leuk feestje als ik jarig ben om 12 uur! En ik duim dat het doorgaat. Zal het in de gaten houden, dankjewel.

    
  • Inmiddels heeft de gemeente Málaga besloten om Feria de Malaga in 2020 niet te organiseren.
   De feria zelf gaat niet door, maar daarvoor in de plaats zijn er kleinschalige muziek- en cultuurevenementen.
   Uiteraard hopen we dat er in 2021 wel weer een Feria in Malaga is.

    
 3. Mijn vriend en ik zijn afgelopen zaterdag in de stad geweest. We wisten niet dat er een groot feest gaande was, waardoor we de stad Málaga niet op ons gemak konden bekijken, en we kwamen natuurlijk om te shoppen en om een gezellig hapje te eten samen. Dus is mijn vraag: Weten jullie of je door de weeks (overdag) wel kunt shoppen en of je later ergens normaal uiteten kan gaan???

   
  • Beste Anna,
   Leuk dat je Málaga hebt bezocht. We kunnen ons voorstellen dat een dagje Málaga tijdens de feria iets anders is dan wanneer er geen feest is in het centrum.

   In de periode van de feria is de ochtend het beste moment om de stad te ontdekken. Op dat moment is er nog ruimte in de straten. Een fietstour is hier uitermate geschikt voor, die begint om 10.30 uur.

   Je kunt dan eventueel de fiets doorhuren en in de middag langs de stranden naar de gezellige wijk Pedregalejo fietsen. Je kunt hier gezellig aan het water eten en drinken (ook leuk om te lunchen).
   De feria in het centrum duurt tot 18.00 uur. Meestal loopt dit wel wat uit, waardoor de rust pas zal terugkeren na 20.00 of 21.00 uur. De wijk Soho en de haven zijn over het algemeen wat rustiger tijdens deze dagen.

   Ook voor shoppen kun je beter de ochtend aanhouden. Warenhuis El Corte Ingles en de winkelcentra aan de rand van het centrum kunnen wel de hele dag. Veel plezier!

    
 4. Wat een mooie aankondiging poster voor is er gemaakt is er voor de Malaga Feria gemaakt. Is deze ergens te verkrijgen? Ik zou er graag een vriend mee willen verrassen.

   
  • Hoi Ellen,

   Bedankt voor je bericht. Als je in Málaga bent, deze week lagen er gratis posters (A3) bij het toerismebureau.
   Het bureau staat op Plaza de la Marina, vlakbij de haven. Je kunt hier ook ansichtkaarten en prenten kopen met authentieke posters van andere jaren.

   Groetjes Gerard en Jacqueline

    
 5. Wat een feest wat een partygeest 3e keer dit jaar volop genieten ☀️⚓️ Hele maand augustus Malaga voor herhaling vatbaar

   
 6. Parkeren aan Meulle Uno is een aanrader dit is nog steeds een vrij rustige parkeergarage en zo kan je langs het water mét zeebriesje naar het centrum wandelen..

   
 7. Zijn er reeds vele malen geweest, en ze blijven bekoren.
  Feria Malaga zijn zowat de Gentse feesten op zijn spaans.
  Maar nog veel gezelliger,vrolijker en vooral kleurrijker.
  Het zijn feesten voor jong en oud, kortom echte familiefeesten.

   
 8. Inderdaad!!!
  Vorig jaar kwamen wij tijdens onze vakantie toevallig in de Feria terecht.
  Het was super.
  Zou graag weten wanneer het volgend jaar is, we gaan zeker terug.
  Je wordt er gewoon opgenomen tussen de locals.

   

Reactie of vraag

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *