Feria Malaga reisgids

Home / Evenementen Málaga – wat en wanneer? / Feria Malaga 2019 – Alles over het grootste feest van Malaga

 

Feria de Malaga 2019 is een traditioneel feest dat de Malagueños jaarlijks half augustus vieren.

Deze feria kun je, naast Semana Santa, zien als het grootste evenement van het jaar in Málaga stad. De feestweek in Málaga is in Andalusië bekend vanwege de grote opzet en de uitbundige dagelijkse feesten.

Wanneer begint de Feria van Malaga in 2019?

Feria de Málaga 2019 vindt plaats van
donderdag 15 augustus tm. zaterdag 24 augustus (bron datum)

Feria de Malaga, wat zijn de tradities?

De feria van Málaga begint dit jaar op donderdag, maar op woensdagavond is er alvast een kleine aanloop. Een bekende Malagueño kondigt kort voor middernacht op het strand van La Malagueta de feria aan. Om twaalf uur worden de feesten ingeluid met prachtig vuurwerk.

Een deel van de lokale bevolking gaat geheel in stijl naar de feesten. Dames zijn gekleed in mooie flamenco jurken en de heren dragen een mooi pak en een hoed.

Officiële opening op zaterdag 
Traditioneel onderdeel is de rijtoer met paarden en koetsen op de eerste zaterdag van de feria. Deze optocht (Romeria de la Virgen de la Victoria de Málaga) vertrekt ’s morgens vanaf het stadhuis naar de basiliek. Het is een bedevaart naar de beschermheilige van de stad,  Virgen de la Victoria. Hiermee is de feria officieel geopend.

feria Malaga reisgids

Oorsprong en tradities Feria de Málaga

De oorsprong van Feria de Málaga ligt in 1487. Op 19 augustus 1487 kwam  er in Málaga een einde aan de Moorse overheersing. De stad kwam na de herovering in handen van de Katholieke Koningen.

In 1491 was de eerste herdenking van de herovering. Dit werd gevierd met een processie tijdens Maria Hemelvaart (15 augustus). Na 1887 (400 jaar na de herovering) is de herdenking uitgegroeid tot een meerdaags evenement. De processie van Virgen de la Victoria is altijd een belangrijk onderdeel geweest.

Waar moet je zijn tijdens de feria?

Op  de eerste zaterdagavond wordt de feestverlichting aangezet. Een oase van duizenden lampjes verlicht ondermeer Paseo del Parque, de brede weg langs het park.

Dagelijks zijn er diverse optredens met veel flamenco. Bijvoorbeeld in het Auditorium van Málaga, maar ook in de verschillende tenten in het centrum of op het feria terrein buiten de stad.

Middagprogramma in het centrum (dagelijks)

In de middag (rond 14:00uur) begint het feest in de straten van het historisch centrum. Op de pleinen staan casetas (tenten) met tapas en drankjes. Op straat zie je veel groepen dansen en zingen.

feria-de-malaga

De Cartojal (een verdunde variant van zoete wijn), mojitos, tinto de veranos en andere dranken vloeien rijkelijk. Bij flamenco museum Peña Juan Breva kun je in de kelder naar live flamenco muziek luisteren. Vanaf ongeveer 20:00 uur worden de straten in het centrum weer schoongeveegd. De Malagueños maken zich op voor deel twee, het feest aan de rand van de stad.

Avondprogramma buiten het centrum (dagelijks)

‘s Avonds (na 21:30 uur) begint het feest op het feriaterrein net buiten het centrum. Op een gigantisch terrein gaat het het feest door tot in de vroege uurtjes.

Naast een indrukwekkende kermis is er een compleet dorp opgetrokken van tenten. Verenigingen en restaurants hebben allemaal hun eigen caseta met muziek, eten en drinken. Bepaalde tenten zijn alleen toegankelijk voor leden. Loop zeker eens binnen bij de openbare tenten, erg gezellig!

Deze video geeft een kleine indruk van de feria in het centrum:

De feria in Málaga zelf meemaken?

Tijdens de feria op vakantie in Málaga of de direct omgeving? Hieronder een aantal tips:

Accommodatie

De accommodaties zijn voor deze week zijn vroeg volgeboekt.

Het is feest en dat vieren de Malagueños graag buiten op straat. In het historisch centrum kun je daardoor 7 dagen lang veel lawaai verwachten.

Parkeren in Málaga

Kom je met een auto naar Málaga? Dan kun je beter buiten de stad parkeren. De binnenstad is autovrij en het centrum is tijdens deze dagen overvol.

Bus en trein

Vanuit het centrum gaan er speciale bussen naar het feria terrein buiten de stad. Deze vertrekken ondermeer vanaf Alameda Principal ter hoogte van Calle Larios (de grote winkelstraat). Deze bussen (F) rijden de hele nacht heen en weer.

Vanaf andere plaatsen aan de Costa del Sol zoals Torremolinos, Benalmádena en Fuengirola is Málaga makkelijk bereikbaar met het openbaar vervoer. Met zowel bus als trein kun je makkelijk in het centrum komen. Het treinstation Victoria Kent ligt dichtbij het feriaterrein. Komend met lijn C1 vanaf de Costa del Sol kan dit ’s avonds handig zijn.

Meer informatie: Zie de officiële website van Feria de Málaga (Spaans)

 
 

7 Comments

 1. Wat een feest wat een partygeest 3e keer dit jaar volop genieten ☀️⚓️ Hele maand augustus Malaga voor herhaling vatbaar

   
 2. Parkeren aan Meulle Uno is een aanrader dit is nog steeds een vrij rustige parkeergarage en zo kan je langs het water mét zeebriesje naar het centrum wandelen..

   
 3. Zijn er reeds vele malen geweest, en ze blijven bekoren.
  Feria Malaga zijn zowat de Gentse feesten op zijn spaans.
  Maar nog veel gezelliger,vrolijker en vooral kleurrijker.
  Het zijn feesten voor jong en oud, kortom echte familiefeesten.

   
 4. Inderdaad!!!
  Vorig jaar kwamen wij tijdens onze vakantie toevallig in de Feria terecht.
  Het was super.
  Zou graag weten wanneer het volgend jaar is, we gaan zeker terug.
  Je wordt er gewoon opgenomen tussen de locals.

   

Reactie of vraag

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 

 

 
 
 
Menu
zoeken