Feria Malaga reisgids

Home / Evenementen Málaga – wat en wanneer? / Feria Malaga 2021 – Alles over het grootste feest van Malaga

 

Feria de Malaga 2021  – De feria is een traditioneel feest in Málaga dat de Malagueños half augustus vieren.

Deze feria kun je, naast Semana Santa, zien als het grootste evenement van het jaar in Málaga stad. De feestweek in Málaga is in Andalusië bekend vanwege de grote opzet en de uitbundige dagelijkse feesten.

Deze pagina is het laatst bijgewerkt op: 6 januari 2021

Gaat de Feria van Malaga door in 2021?

Feria de Málaga 2021
In verband met de maatregelen rondom Covid-19 is op dit moment niet zeker of de feria van Málaga door zal gaan in 2021. Begin 2021 zijn de verwachtingen dat ook in 2021 geen feria zal plaatsvinden of op een kleine schaal.

Zodra er meer bekend is over de activiteiten lees je dit op de Facebook pagina van Beleef Malaga

 

Proef de sfeer van de feria met de video hieronder:

 

Feria de Malaga, wat zijn de tradities?

De feria van Málaga begint met een een knallende aanloop bij het strand van La Malgueta. Een bekende Malagueño kondigt hier kort voor middernacht op het strand de feria aan met een lofuiting over zijn/ haar Málaga. Om twaalf uur worden de feesten ingeluid met prachtig vuurwerk. Aansluitend is er muziek op het podium.

Officiële opening feria met rijtoer
Traditioneel onderdeel is de rijtoer met paarden en koetsen. Deze optocht (Romeria de la Virgen de la Victoria de Málaga) vertrekt tijdens de eerste ochtend van de feria vanaf het stadhuis naar de basiliek. Het is een bedevaart naar de beschermheilige van de stad,  Virgen de la Victoria. Hiermee is de feria officieel geopend.

feria Malaga reisgids

Een deel van de lokale bevolking gaat geheel in stijl naar de feesten. Dames zijn gekleed in mooie flamenco jurken en de heren dragen een mooi pak en een hoed.

Oorsprong en tradities Feria de Málaga

De oorsprong van Feria de Málaga ligt in 1487. Op 19 augustus 1487 kwam  er in Málaga een einde aan de Moorse overheersing. De stad kwam na de herovering in handen van de Katholieke Koningen.

In 1491 was de eerste herdenking van de herovering. Dit werd gevierd met een processie tijdens Maria Hemelvaart (15 augustus). Na 1887 (400 jaar na de herovering) is de herdenking uitgegroeid tot een meerdaags evenement. De processie van Virgen de la Victoria is altijd een belangrijk onderdeel geweest.

Waar moet je zijn tijdens de feria?

Op  de eerste avond gaat de feestverlichting aan. Duizenden lampjes verlichten ondermeer Paseo del Parque, de brede weg langs het park. Ook op het feriaterrein buiten de stad gaat de verlichting aan van de grote entreepoorten.

Dagelijks zijn er diverse optredens met veel flamenco. Ondermeer in het Auditorium van Málaga, maar ook in de verschillende tenten in het centrum of op het feria terrein buiten de stad.

Middagprogramma in het centrum (dagelijks)

In de middag (rond 14:00uur) begint het feest in de straten van het historisch centrum. Op de pleinen staan casetas (tenten) met tapas en drankjes. Op straat zie je veel groepen dansen en zingen.

feria-de-malaga

De Cartojal (een verdunde variant van zoete wijn), mojitos, tinto de veranos en andere dranken vloeien rijkelijk. Bij flamenco museum Peña Juan Breva kun je in de kelder naar live flamenco muziek luisteren. Vanaf ongeveer 20:00 uur worden de straten in het centrum weer schoongeveegd. De Malagueños maken zich op voor deel twee, het feest aan de rand van de stad.

Avondprogramma buiten het centrum (dagelijks)

‘s Avonds (na 21:30 uur) begint het feest op het feriaterrein net buiten het centrum. Op een gigantisch terrein gaat het het feest door tot in de vroege uurtjes.

Naast een indrukwekkende kermis is er een compleet dorp opgetrokken van tenten. Verenigingen en restaurants hebben allemaal hun eigen caseta met muziek, eten en drinken. Bepaalde tenten zijn alleen toegankelijk voor leden. Loop zeker eens binnen bij de openbare tenten, erg gezellig!

Deze video geeft een kleine indruk van de feria in het centrum:

De feria in Málaga zelf meemaken?

Tijdens de feria op vakantie in Málaga of de direct omgeving? Hieronder een aantal tips:

Accommodatie

De accommodaties zijn voor deze week zijn vroeg volgeboekt.

Het is feest en dat vieren de Malagueños graag buiten op straat. In het historisch centrum kun je daardoor 7 dagen lang veel lawaai verwachten.

Parkeren in Málaga

Kom je met een auto naar Málaga? Dan kun je beter buiten de stad parkeren. De binnenstad is autovrij en het centrum is tijdens deze dagen overvol.

Bus en trein

Vanuit het centrum gaan er speciale bussen naar het feria terrein buiten de stad. Deze vertrekken ondermeer vanaf Alameda Principal ter hoogte van Calle Larios (de grote winkelstraat). Deze bussen (F) rijden de hele nacht heen en weer.

Vanaf andere plaatsen aan de Costa del Sol zoals Torremolinos, Benalmádena en Fuengirola is Málaga makkelijk bereikbaar met het openbaar vervoer. Met zowel bus als trein kun je makkelijk in het centrum komen. Het treinstation Victoria Kent ligt dichtbij het feriaterrein. Komend met lijn C1 vanaf de Costa del Sol kan dit ’s avonds handig zijn.

Meer informatie: Zie de officiële website van Feria de Málaga (Spaans)

 
 

19 Comments

        Reactie of vraag

        Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *