Home / Malaga blog / cultuur / La Romería de la Virgen de la Victoria

 

De rijtoer met paarden en koetsen op de eerste zaterdag van de feria is ons favoriete onderdeel van het programma.

Sinds het ontstaan van Feria de Málaga (15e eeuw) is het feest beetje bij beetje met de tijd meegegaan. Gelukkig blijft er ook ruimte voor mooie klassieke elementen. Deze romería (bedevaart) hoort daar zeker bij.

Feria optocht paarden koetsen

Met paarden en koetsen naar de basiliek

De traditie van de romería tijdens de feria van Málaga is redelijk jong. De eerste keer was in 1981. Desondanks is de rijtoer erg authentiek. Klassieke koetsen, paarden met traditionele versieringen en zowel dames als heren in typische Andalusische kleding. Een plaatje om te zien!

De bedevaart vertrekt vanaf het stadhuis en gaat vervolgens richting de basiliek. Hier staat het beeld van Virgen de la Victoria, de ‘maagd van de overwinning’. Ze is de beschermheilige van de stad Málaga. Met deze bedevaart eren de Málagueños hun beschermheilige.

Feria Malaga paarden en koetsen

Vlag en bloemen
Bij het stadhuis draag de burgemeester de vlag van Málaga over aan een drager. Dit is ieder jaar iemand anders. Een persoon die iets heeft betekend voor de stad of een afgevaardigde van een belangrijke organisatie.

De vlaggendrager en de burgemeester gaan vervolgens samen in de eerste koets op weg naar de basiliek.

Feria Malaga koetsen

Onderweg, bij het passeren van het beeld van Marques de Larios, wordt er nog een andere vlag van Málaga gehesen. Vanaf dat moment is de feria, na de aankondiging en het vuurwerk op vrijdag, écht officieel begonnen.

Feria optocht paarden koetsen

Aangekomen in de basiliek volgt een mis voor Malagueños, met flamenco en een bloemenoffer bij het beeld van Virgen de la Victoria.

Wanneer?

La Romería de la Virgen de la Victoria is altijd op de eerste zaterdag van de feria. Dit jaar op 15 augustus. De ceremonie op het bordes van het stadhuis begint rond 11.00 uur. Om 12.00 uur begint de rijtoer naar de basiliek.

Feria Malaga paarden en koetsen

Waar kijken?

Het vertrek bij het stadhuis is leuk om mee te maken. Alle koetsen worden hier opgesteld voor vertrek en je kunt de ceremonie meemaken.

De aankomst bij de basiliek is ook een mooie plek. Een beetje uit de loop, maar daardoor rustiger qua toeristen. In het programma van feria de Málaga staat de volledige route.

Tip! Op het feria terrein buiten de stad is er dagelijks een rijtoer met paarden.

Meer over feria de Málaga

 

© Tekst en fotografie: Gerard van de Werken – Beleef Málaga

 
 

Reactie of vraag

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *