Kerst Malaga - winter Malaga

Home / Evenementen Málaga – wat en wanneer? / Kerst Malaga 2023 – Alles over de feestdagen in Málaga

 

December en kerst in Málaga

Misschien is Málaga niet de eerste bestemming waar je aan denkt om de kerstvakantie te vieren. Maar Málaga tijdens de kerst en de feestdagen is verrassend leuk. Je krijgt in deze stad echt een kerstgevoel. In Zuid Spanje (Andalusië) mis je niks van de feestdagen. Spanjaarden maken er een geweldig feest van.

Kerstverlichting Málaga centrum

Kerstverlichting Malaga

Het historisch centrum van Málaga is in december omgetoverd tot een waar sprookje. Calle Larios is vol met fonkelende lichtjes en ook de omliggende straten zijn volledig ondergedompeld in een gezellige kerstsfeer. Ieder jaar is het weer een verrassing hoe de verlichting er uit zal zien.

De bomen op Alameda Principal worden ‘aangekleed’ met duizenden lampjes. Het geeft een betoverend effect. Pleinen zoals Plaza de la Merced, Plaza de la Constitución en Plaza de la Marina zijn eveneens feestelijk verlicht. Bij de laatste twee staan hoge (moderne) kerstbomen.

Een avondwandeling door Málaga is deze tijd van het jaar extra leuk!

 

Wanneer gaat de kerstverlichting in Malaga aan?

De kerstverlichting in Málaga gaat aan op vrijdagavond 24 november 2023.

De kerstverlichting in Málaga wordt ieder jaar traditioneel door de burgemeester of een ander bekend persoon uit Málaga ontstoken. Op vrijdagavond (rond 18.30 uur) gaat vanaf het podium op Plaza de la Constitución met een druk op de knop de verlichting officieel voor de eerste keer aan.

De kerstverlichting zal daarna dagelijks branden vanaf 18.30 uur. Op weekdagen tot 00.00 uur. In het weekend en voor feestdagen tot 02.00 uur. Een aanrader om te gaan kijken! Je kan iedere avond een spectaculaire licht- en muziekshow verwachten.

Tip! Begin december komt de gratis Beleef Málaga december gids uit. Hierin lees je precies waar en wanneer je van de shows kan genieten. Daarnaast staan er veel andere activiteiten in deze gids zoals kerstmarkten, de mooiste kerststallen in Málaga en rondleidingen.

De kerstverlichting is na 24 november dagelijks aan tot Drie Koningen op 6 januari. De afgelopen jaren bleef de feestverlichting deels hangen voor Carnaval de Málaga.

 

Kerststallen in Málaga

Kerst in Málaga - Vakantie Málaga december

Een andere traditie zijn de ‘belenes‘ ofwel de kerststallen. Vanaf begin december worden ze opgebouwd. Broederschappen en andere organisaties maken de meest geweldige kerstallen.

De kerststallen zijn op verschillende plaatsen in Málaga te vinden. tegen. Alleen al in het historisch centrum kun je meer dan 20 kerststallen bezoeken.

Behalve bij de broederschappen en musea zijn er ook kerststallen te zien bij de kathedraal, het stadhuis en het gemeentelijk archief.

De hele maand december tot begin januari zijn de stallen/ voorstellingen te bezichtigen. Een aantal vind je terug in de gratis december mini gids van Beleef Málaga (e-Book).

 

Binnen 1 uur geen e-mail? Controleer ook even je spambox

 

Kerstmarkten in Málaga

Kerstmarkt Malaga

Bij de feestdagen hoort natuurlijk ook een kerstmarkt. Vanaf begin december zijn er tal van activiteiten rondom de kerstmarkt op Muelle Uno (haven). Daarnaast staat er vanaf begin december een kerstmarkt op de wandelboulevard van Paseo del Parque.

Beleef de feestdagen in Málaga

Kathedraal Malaga tijdens kerst - december

De tradities voorafgaand aan kerst komen in Spanje grotendeels overeen met andere landen. In de maand december zijn de winkels versierd en gaan de mensen op zoek naar cadeaus voor familie en vrienden.

Restaurants in Málaga zijn in de week voor kerst vooral goed bezet met groepen. Collega’s sluiten ook hier het jaar graag af met een gezellig diner of een kerstborrel.

 

Belangrijke dagen Málaga in december:

22 december – kinderen krijgen vakantie en de trekking van de grote Spaanse loterij El Gordo (‘de dikke’)

24 december – Nochebuena (kerstavond) een gezellige avond met familie, vaak afgesloten met een nachtmis

25 december – Dia de navidad, kerstdag. Spanje kent geen 2e kerstdag zoals in Nederland. De grote cadeaus krijgen de kinderen tijdens Los Reyes Magos op 6 januari (Driekoningen).

28 december – Geen betrekking op kerst maar leuk om te weten, Día de los Santos Inocentes. Een dag dat er vooral veel grappen worden uitgehaald. Het is de Spaanse variant op 1 april.

31 december – Oudejaarsdag

Alle feestdagen zijn pas echt ten einde na Drie Koningen op 6 januari. Al begint voor velen dan het echte feest, omdat vanaf dat moment de uitverkoop begint 😉

 

Malaga reigids

 

 
 

14 Reacties

 1. Wij zijn van 9 t/m 12 december 2021 in Málaga geweest. De kerstversiering overal in de stad en lichtshow waren fantastisch. We hebben de stad bekeken aan de hand van het magazine. Tevens hebben we de marathon nog meegemaakt. Ook heel bijzonder om de aanmoedigingen te zien en horen. En het was ook lekker weer. Málaga is zeker een bezoek waard.

   
 2. Kerstverlichting 2021 ook weer mooi

   
 3. Wij na lange tijd( Coronatijd en andere prive-sores) op 7 december weer naar Malaga tot 21 december. Wordt, geloof ik, onze 6e keer.

   
 4. Hallo, weten jullie ook of er dit jaar (2020) wel kerstversiering met muziek is in calle Larios?

   
  • Beste Rita,
   Bedankt voor je bericht. De kerstverlichting in 2020 is aan vanaf 27 november. Dit jaar zijn er alleen geen licht-/ en geluidsshows.

    
 5. Kerstverlichting Malaga 2019 staat bij dat het vrijdag 30 november is. Maar dat klopt niet. Is het vrijdag 29 november of zaterdag 30 november?

   
  • Beste Katja,
   Bedankt voor je bericht. De kerstverlichting in Málaga gaat in 2019 voor het eerst aan op vrijdag 29 november. Inmiddels is de datum gecorrigeerd in bovenstaand artikel.
   Groetjes Gerard en Jacqueline

    
 6. Ineke de Klerk says:

  Dank, super leuke info voor de feestdagen. Had jullie mooie en zeer informatieve magazine ‘Beleef Malaga’ al als glossy in huis, ziet er zeer verzorgd uit, complimenten.
  We gaan tijd tekort komen, en verheugen ons er enorm op. Mijn review volgt.
  Groet Ineke

   
 7. Vangheluwe says:

  Beste,is er in december nog mooi weer in Malaga?

   
  • Hallo,
   Het weer in Málaga in december kan erg aangenaam zijn, maar uiteraard kunnen we niks voorspellen. Een regenbui kan zomaar in deze tijd van het jaar. Over het algemeen kent december vaak goede dagen waarbij het kwik soms tot 20 graden kan oplopen. Je kunt dan goed op het terras zitten. In de avonduren koelt het wel af. Een trui of jas is dan geen overbodige luxe.
   Groetjes uit Málaga!
   Gerard & Jacqueline

    
 8. Cocx Mj Kunen says:

  ik verhuis definitief, dus eigenlijk emigreer 15 december naar deze mooie stad

   

Reactie of vraag

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *