Cartojal feria de Malaga

Home / Malaga blog / Een geliefd drankje tijdens feria de Málaga

 

Málaga is waarschijnlijk de enige stad in Andalusië waar één specifiek wijnmerk tijdens de jaarlijkse feria ongelofelijk populair is.

Iedere stad in Andalusië heeft een geliefde wijnsoort om te drinken tijdens de feria. En dan het liefst uit eigen streek. Zo gaan er tijdens de ferias van Sevilla en Jerez liters fino en manzanilla doorheen, maar veelal van verschillende merken.

In Málaga is er juist wel één specifiek merk dat boven alles uitsteekt.

Cartojal van Bodegas Málaga Virgen is hét populairste drankje tijdens feria de Málaga. Deze wijn uit Málaga is vooral geliefd onder jonge Málagueños.

Cartojal

Cartojal feria de Malaga

Cartojal is afkomstig van moscatel druiven uit de streek Axarquía in de provincie Málaga. Samengesteld uit 50% moscatel de Alejandria en 50% moscatel Morisco.

Een frisse fruitige Málaga wijn die niet te ‘stroperig’ is. Je proeft aroma’s van bloemen, honing en citrus. Vooral goed koud drinkt het drankje erg makkelijk weg. Wel verraderlijk, want het alcoholpercentage is ongeveer 13%.

Waarom Cartojal zo populair is tijdens de feria van Málaga?

De feria-feesten in het centrum van Málaga zijn sinds het ontstaan (1487) steeds een beetje met de tijd meegegaan. Tradities zijn behouden, maar het feest in de middag is zich meer in de straten gaan afspelen. Het inmiddels autovrije historisch centrum heeft hier zeker aan bijgedragen.

Cartojal feria de Malaga

Iedereen eet én drinkt op straat. Zo is er een soort festivalsfeer midden in de stad ontstaan waar veel jong publiek op afkomt.

Bodegas Málaga Virgen heeft hier slim op ingespeeld. Eind jaren 80 bracht het wijnhuis een frisse wijn uit eigen streek op de markt. In een opvallende fles met een felroze etiket en een dop met witte stippen. Kortom, wel een Málaga wijn, maar dan in een hippe uitvoering.

Cartojal feria de Malaga

Het past helemaal bij het feest. Door de commercie kun je er niet omheen. Vlaggetjes, opvallende wijnvaten en natuurlijk de flessen zelf. Overal in de stad kom je het felroze van Cartojal tegen.

 

Wijn uit een plastic fles

Cartojal feria de Malaga

Glaswerk op straat is verboden, maar ook daar is over nagedacht. Anders dan de meeste wijnen, koop je Cartojal in een plastic fles. Daar krijg je in het centrum ook nog een paar kleine plastic glaasjes bij, want Cartojal drink je natuurlijk gezellig samen!

Een grote fles (75cl) te veel van het goede ? Dan is er altijd nog een handige kleine fles (37,5cl) verkrijgbaar. De wijn wordt tijdens de feria goed koud verkocht en is daarom tijdens de warme augustus dagen extra aantrekkelijk!

Grote hoeveelheden

In de periode rond de feria wordt er volgens zeggen ongeveer 80 á 90%! van de jaarlijkse Cartojal voorraad verkocht. Speciaal voor de feria zit de wijn in plastic flessen. In aantallen zou het gaan om meer de 250.000 flessen. De overige 10-20% gaat in flessen van glas.

Cartojal feria de Malaga

Wordt er dan helemaal niks anders gedronken? Zeker wel! Liters tinto de verano, bier en allerlei andere (vooral alcoholische) drankjes. Desondanks blijft Cartojal het populairste drankje tijdens feria de Málaga.

Cartojal is zeker het proberen waard tijdens de feria! Maar let op, het drinkt als limonade…

Meer over feria de Málaga

© Foto’s en tekst: Gerard van de Werken – Beleef Málaga

 
 

Reactie of vraag

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *