Home / Kalender feestdagen Malaga – Overzicht feestdagen en festiviteiten in Malaga

 

Spanje kent behoorlijk veel feestdagen. Naast de nationale feestdagen zijn er ook feestdagen per regio of provincie. Ook de stad Málaga kent verschillende speciale dagen waarop bewoners vrij zijn.

Wat is er wel/ niet open tijdens feestdagen in Málaga – Spanje?

Het is altijd handig om te weten wat er wel of niet open is tijdens je verblijf in Málaga. Per feestdag kan dit verschillen. Hieronder zie je wat er over het algemeen gesloten is tijdens (nationale) feestdagen:

  • de gemeente Málaga
  • regionale- en nationale overheidsinstellingen
  • scholen en universiteiten
  • winkels (sommige dagen uitgezonderd)

Wat is er over het algemeen wel open tijdens feestdagen:

  • musea en bezienswaardigheden (kerstdag en nieuwjaarsdag uitgezonderd)
  • horeca zoals restaurants en bars

Op feestdagen kun je gebruik maken van het openbaar vervoer. Over het algemeen worden op deze dagen speciale tijden gehanteerd (zon- en feestdagen).

Goed om te weten

Valt een feestdag in Spanje op zondag, dan is de maandag ook een feestdag.

‘Puente’ (brug). Wanneer een feestdag op donderdag valt geven sommige werkgevers ook vrij op vrijdag. Zo ontstaat een extra lang weekend. Dit kan ook het geval zijn met feestdagen op dinsdag, waarbij de maandag als extra vrije dag erbij komt. Dit wil niet zeggen dat alles dicht is, maar je kunt rond deze weekenden extra drukte verwachten.

1 januari
Nieuwjaarsdag

Oud & nieuw wordt middernacht gevierd met de bekende 12 druiven en cava. Op nieuwjaarsdag is bijna iedereen vrij. Veel mensen gaan veel mensen samen met familie uitgebreid lunchen.

 


6 januari
Drie Koningen

Op Drie Koningen kent Spanje een traditie die je een beetje kunt vergelijken met Sinterklaas. Kinderen krijgen op deze dag cadeaus. Het is een gezellig familiefeest dat veelal in huiselijke kring gevierd wordt met veel zoetigheid. De avond ervoor (5 januari) gaan de Drie Koningen in een grote optocht door het centrum. Na Drie Koningen start de uitverkoop.

 


28 februari
Dia de Andalusie

De dag van Andalusie. Op deze dag vier heel Andalusie dat de regio sinds een referendum in 1980 een onafhankelijke autonome deelstaat van Spanje is. In veel steden en dorpen van Andalusië zijn er op deze dag festiviteiten. Winkels zijn op deze dag gesloten, de meest bars en restaurants zijn wel open.

 


Donderdag 9 april (2020)
Witte donderdag

Op Witte donderdag zijn winkels gesloten. Bars en restaurants zijn wel open.

 


Vrijdag 10 april (2020)
Goede vrijdag

Ook op Goede vrijdag zijn winkels gesloten. Bars en restaurants zijn open. Deze hele week is het druk in Málaga vanwege de Semana Santa processies

Meer Semana Santa in Málaga

 


1 mei
Dag van de Arbeid

Dit is geen geschikte dag om te winkelen. Winkels blijven op deze dag veelal gesloten. Bars en restaurants zijn wel gewoon open.

 


15 augustus
Maria Hemelvaart

Dit is een wettelijke en kerkelijke feestdag in Spanje. Toch zijn de meeste winkels en ook restaurants en bars open op deze dag.

 


19 augustus
Lokale feestdag

19 augustus is een lokale feestdag in Málaga. De dag dat de stad Málaga door de Katholieke Koningen heroverd werd op de Moren.

Zowel 15 als 19 augustus vallen in de grootste feestweek van de stad, Feria de Málaga.

Meer over Feria de Málaga

 


8 (9) september
Día de la Victoria

Op 8 september is het Día de la Victoria, de dag van de patroonheilige van Málaga. Omdat deze dag in 2019 op zondag valt, schuift de feestdag door naar maandag

Meer over Día de la Victoria

 


12 oktober
Nationale feestdag van Spanje

Día de la Hispanidad of Fiesta Nacional de España staat in het teken van alles wat met Spanje te maken heeft. De datum is gebaseerd op de dag dat Columbus in 1492 aankwam op het Amerikaanse continent. Winkels en horeca zijn open.

 


1 november
Allerheiligen

De dag dat men overleden dierbaren herdenkt en hun graven gaan verzorgen. Winkels, restaurants en bars zijn open.

 


6 december
Dag van de Grondwet

Op de dag van de grondwet (Día de la Constitución) viert men dat in 1972 een ruime meerderheid van de Spaanse bevolking instemde met de nieuwe grondwet. Het referendum kwam op initiatief van de toenmalige Spaanse Koning Juan Carlos I, na het overlijden van dictator Franco. 

 


8 (9) december
Maria Onbevlekte Ontvangenis

Op deze dag vieren veel Spanjaarden feest en trekken erop uit. Vaak trekken ze deze dag samen met de Dag van de Grondwet om zo een paar dagen meer te genieten. In 2019 valt deze dag op zondag, daarom is het dit jaar op maandag feest. Alles is verder gewoon open.

 


25 december
Kerst

Kerstavond en kerstdag zijn het meest belangrijk in Spanje. Een tweede kerstdag kennen ze niet. Winkels zijn gesloten, de restaurants die open zijn hebben vaak alleen een speciaal kerstmenu.

Meer over kerst in Málaga

 

Bijzondere festiviteiten en evenementen

Hierboven staan alle officiële feestdagen. Daarnaast zijn er een aantal evenementen die jaarlijks terugkomen in Málaga.

februari/ maart
Carnaval Málaga

Carnaval in Málaga valt meestal net een week eerder dan. Het is een galant feest met veel sketches en muziek op straat en een kleurrijke optocht.

 


maart
Filmfestival Malaga

Het filmfestival staat internationaal hoog aangeschreven. Met name in de Spaanstalige landen, want het filmfestival in Málaga gaat specifiek over de Spaanstalige films. Veel bekendheden uit deze filmwereld komen speciaal hiervoor naar Málaga.

 


maart
Halve marathon van Málaga

Een mooie halve marathon voor de liefhebbers die graag in maart bij aangename temperaturen willen hardlopen.

 


maart/april
Semana Santa Málaga

De Goede week voor Pasen staat in het teken van heel veel processies. Ruim 40 in een week. Daarmee is het één van de grootste evenementen van Málaga

 


mei
Cultuurnacht Málaga

La Noche en Blanco is de jaarlijkse cultuurnacht van Málaga. Meestal vindt het plaats in het tweede weekend van mei van zaterdag op zondag. 

 


23/ 24 juni
Noche de San Juan

Van 23 op 24 juni is het feest op de stranden van Málaga. Tijdens Noche de San Juan vieren de Spanjaarden de komst van de zomer met verschillende rituelen.

 


16 juli
Virgen del Carmen

De processies van Virgen del Carmen zijn bijzonder om mee te maken. De meeste processies zijn te zien aan de kust, omdat het hier gaat om de beschermheilige van zeelieden en vissers. In Málaga zijn de processies in Pedregalejo en El Palo erg mooi

 


half augustus
Feria de Malaga

Halverwege augustus is het bijna 10 dagen feest in Málaga. De stad is deze dagen afgeladen vol met feestende mensen.

 


begin december
Marathon van Málaga

De marathon van Málaga krijgt de afgelopen jaren steeds meer bekendheid. Steeds meer hardlopende Nederlanders en Belgen lopen mee in deze eindejaars marathon in een aangenaam klimaat.

 


 

Bekijk hier wanneer alle evenementen in 2019 plaatsvinden