Begraafplaats Malaga - San Miguel

Home / Málaga bezienswaardigheden – Top 15 hoogtepunten / Bijzondere begraafplaatsen in Málaga / Mooie begraafplaats in Málaga – Cementerio de San Miguel

 

Een wandeling buiten het historisch centrum van Málaga brengt je op verrassende plaatsen. Zoals de eerste moderne begraafplaats van Málaga, cementerio de San Miguel. Het kerkhof ligt op ongeveer 40 minuten wandelen vanuit het centrum, vlakbij de wijk Capuchinos.

Eenmaal door de poort kom je terecht tussen opvallende panteons en verschillende kleinere graven. Centraal punt op de begraafplaats is de kapel.

Geschiedenis cementerio de San Miguel

Begraafplaats MalagaBij koninklijk besluit was het vanaf 1787 niet meer toegestaan om te begraven in kerken en kloosters. Hygiëne en gezondheid (vanwege ziektes) lagen hieraan ten grondslag. De basis voor deze begraafplaats werd in 1810 gelegd, ten tijde van Napoleon. De kapel is in 1837 ingewijd.

Vrijheidsstrijder generaal Torrijos is in eerste instantie samen met bijna vijftig manschappen begraven op San Miguel. Ze moesten een poging om koning Fernando VII te verdrijven bekopen met de dood. Later zijn ze overgebracht naar het mausoleum onder de obelisk op Plaza de la Merced.

 

Rijkdom en verval

Begraafplaats Malaga - San Miguel

De rijkdom van destijds straalt van de verschillende rustplaatsen af. Het ene panteón is nog groter dan het ander. Het maakt deze begraafplaats een tot een bijzonder monument voor Málaga en Andalusië. San Miguel één van de weinige 19e eeuwse begraafplaatsen die nog vrijwel volledig intact is gebleven.

 

Groot, groter, grootst

In 1848 is de kapel op de begraafplaats met geld van de rijke familie Heredia gerestaureerd. Op voorwaarde dat hun panteón dichtbij de kapel mocht staan.

Bekende rijke families gingen vervolgens tegen elkaar op door grote en uitbundige panteónes te laten bouwen. Het panteón van de familie Larios werd zelfs hoger als de kapel.

Voor nabestaanden liepen de kosten voor onderhoud op waardoor er ook veel verval optrad. Sommige onbetaalde graven zijn zelfs verwerkt als stenen voor het voetpad van de begraafplaats.

Verschillende delen van de begraafplaats zijn inmiddels gerestaureerd.

Begraafplaats Malaga - San Miguel

Bekende Katholieken uit Málaga, Spanje én Amerika

Op de begraafplaats zie je veel bekende namen terug uit de geschiedenis van Málaga. Zoals de schilders Jose Denis Belgrano, Bernardo Ferrandiz en Jose Moreno Carbonero en de schrijver Salvador Rueda.

Ook verschillende politici, zakenmensen en militairen vonden hun laatste rustplaats op San Miguel. In 1957 is de Amerikaanse schrijfster Jane Bowles hier begraven.

Begraafplaats Malaga San Miguel

Bekijk hier de plattegrond met de ruim 200 panteónes.

Bezoek begraafplaats

Omdat de begraafplaats redelijk buiten het centrum ligt wordt het niet veel door toeristen bezocht. Desondanks is het zeker een wandeling waard voor wie van bijzondere plaatsen en architectuur houdt.

Eventueel te combineren met een bezoek aan de markt Mercado de Salamanca in de naast gelegen wijk El Molinillo. Dit ligt op 10 minuten lopen ten zuidwesten van de begraafplaats.

Begraafplaats cementario de San Miguel de Málaga is dagelijks toegankelijk voor publiek van 10.00 tot 14.00 uur en van 16.00 – 18.00 uur.

 

Handige informatie:
Adres:
Plaza del Patrocinio
Website: Cementario de San Miguel

 

 
 

3 Reacties

  1. Bedankt voor het delen van deze indrukwekkende begraafplaats. De verschillende architectuur en soorten monumenten maken deze plek erg bijzonder. Ook interessant om te zien hoe begraafplaatsen er in verschillende landen en culturen uitzien.

     
  2. Dit is echt een bijzondere plek in de stad. Een heel aparte sfeer, een groot contrast met de buurt waar de begraafplaats gelegen is. En let op: ook op een dodenakker houdt men siësta! De eerste keer stonden we voor een dicht hek (en door renovatiewerkzaamheden was het bord met informatie niet bereikbaar). Gelukkig waren we de dag erna op tijd om eens uitgebreid rond te kijken. Echt een aanrader!

     

Reactie of vraag

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *