Romeins theater Malaga
 

Het Romeins theater in Málaga ligt aan de straat Calle Alcazabilla. Het is moeilijk voor te stellen dat door deze straat vroeger auto’s hebben gereden. Het heeft nu ook meer weg van een plein dan van een straat.

Teatro Romano Malaga, de ontdekking

Het Romeinse theater is in de jaren ’50 ontdekt. Dit was tijdens de renovatie van het gemeentelijk archief en de bibliotheek (La Casa de la Cultura). Uiteindelijk is deze straat, mede door de opgravingen van Teatro Romano, uitgegroeid tot een punt met veel historische bezienswaardigheden in Málaga.

Romiens theater Malaga - vakantie Malaga

Opgravingen Romeins theater Málaga

Teatro Romano is in delen opgegraven en gerestaureerd. Begin jaren 60 zijn de eerste opgravingen van Teatro Romano gerestaureerd. De totale restauratie heeft uiteindelijk bijna 30 jaar in beslag genomen. Eind jaren 80 is besloten om Casa de la Cultura af te breken, om nog meer archeologische opgravingen uit te kunnen voeren.

Pas in 1995 is de sloop begonnen en het theater geheel bloot te leggen. Het lag deels in de voet van de Gibralfaro berg en deels onder de gebouwen verborgen. In 2011 was de restauratie van Teatro Romano gereed.

Het Romeins theater in Málaga is niet volledig. Bij de opgravingen bleek dat er grote delen van het theater waren verdwenen. De Romeinen hebben later zelf een deel van Teatro Romano omgebouwd tot een soort fabriek.

De Moorse overheersers hebben later een deel van het theater gebruikt voor de bouw van het Alcazaba. Verschillende marmeren Romeinse pilaren zijn terug gevonden in het nabijgelegen Moorse fort. Desondanks is de vorm van het theater nog wel goed zichtbaar.

 

Oud Romeins theater

Het theater in Málaga is zeker niet het grootse theater dat in Spanje is gevonden. Wel is duidelijk dat het één van de oudste Romeinse theaters van Spanje is. Het zou al in de eerste eeuw voor Christus zijn gebouwd (ten tijde van keizer Augustus) en gebruikt zijn tot de derde eeuw. Tot op de dag van vandaag worden er nog nieuwe gebruiksvoorwerpen uit de Romeinse tijd op deze locatie ontdekt.

In de zomer zijn er soms theatervoorstellingen op de houten vlonder in het hart van het theater. Naast het theater staat een expositieruimte waar met beeld en geluid uitleg word gegeven over de Romeinse tijd in Andalusië.
Het theater zelf kun je altijd vanaf Calle Alcazabilla bekijken en is in de avonduren mooi uitgelicht.

 

Openingstijden expositieruimte Romeins theater Malaga:

Zon- en feestdagen 10:00 – 16:00 uur.
Maandag gesloten.

Zomer
Dinsdag 12:00 – 20:00 uur en woensdag tot en met zaterdag 9:00 – 20:30 uur.

Winter
Dinsdag 10:00 – 18:00 uur en woensdag tot en met zaterdag 9:00 – 19:00 uur.

 

Adres: Calle Alcazabilla 2
 
 

2 Reacties

  1. Patrick Deschrevel says:

    Wat een fantastische site! Nog nooit zo’n praktische en verzorgde toeristische site gezien. Dank aan de makers hiervan! Ik heb ook de toeristische gids besteld , ben in blijde verwachting. Groeten en dank! Patrick en Ingrid

     

Reactie of vraag

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *