Automuseum Malaga
 

Verassend leuk museum in Málaga

Automuseum Málaga – Het automuseum in Málaga ligt ten westen van het stadscentrum, niet ver van het strand. Eén van de zijvleugels van de oude tabaksfabriek (Tabacalera – 1923) is omgetoverd tot een modern museum.

De buitenkant van het gebouw is klassiek, maar éénmaal binnen staan de auto’s opgesteld in een strakke moderne omgeving. Er is geen enkele afleiding, alles draait hier om auto’s. Een verrassend leuk museum dat opvalt tussen alle traditionele bezienswaardigheden in Andalusië.

 

Collectie automuseum Málaga

De vaste collectie van het museum bestaat uit 90 auto’s. Ontstaan door de verzamelwoede van een Portugese zakenman. Hij heeft deze hobby overgenomen van zijn vader. Oude wrakken zijn stuk voor stuk schitterend opgelapt tot glimmende exemplaren. Het resultaat is magnifiek!

In Spanje was er, anders dan in eigen land, wél interesse om zijn verzameling aan het grote publiek te tonen. Samen met de gemeente Málaga sloot hij een overeenkomst en zo werd in 2010 Museo Automovilistico de Málaga geopend.

 

Bijzondere auto’s 

De expositie van automuseum Málaga begint met een Amerikaans koetsmodel uit 1897 (Winner). Dit is het oudste exemplaar in deze collectie. Vanaf hier worden de wagens steeds een beetje jonger. Stuk voor stuk hebben ze een opvallend design of een bijzonder verhaal. Van grote bolides waar staatshoofden graag in werden gezien, tot een ideaal wagentje om je schoonmoeder in mee te nemen…

Automuseum Málaga - oude auto's

 

Een aantal excentrieke modellen zijn geheel over de top, maar tegelijkertijd ook weer erg leuk om te zien. Zoals een Rolls Royce die rondom verfraaid is met een grote hoeveelheid kristallen. Of een Renault waarbij de extra voorlampen zijn geïnspireerd op de snor van Salvador Dali.

Auto geinspireerd op Dali - automuseum Málaga

 

Een aantal auto’s zijn nog in gebruik. Ze zijn te huur voor bruiloften of andere evenementen.

 

Vintage – Divas en mode van de 20e eeuw

Als toegift heeft automuseum Málaga direct bij de ingang een speciale ruimte ingericht met vintage mode uit de 20e eeuw. Een collectie hoeden uit de jaren 20 tot 50 laat zien dat de hoed in die periode een belangrijk item was. Er zijn verschillende modieuze creaties te bewonderen van bekende namen uit de modewereld, waaronder Chanel en Dior.

Automuseum Málaga en mode

 

Een museum voor iedereen

Hoewel ik geen autokenner ben heb ik toch ruim anderhalf uur met veel plezier in het automuseum rondgelopen. Bij iedere auto staat een bordje met een luchtige beschrijving of een leuke anekdote. Dit maakt het niet te technisch en daardoor is het museum voor vrijwel iedereen de moeite waard.

Automuseum Málaga biedt een leuke afwisseling op de bekende bezienswaardigheden in Málaga en Andalusië.

 

Hoe kom je bij het automuseum in Málaga?

Museo Automovilistico de Málaga – Avenida Sor Teresa Prat 15, 29003 Málaga

Auto
GPS coordinaten 36.699616, -4.439595
Parkeren op het museumterrein is gratis.

Bus

– vanaf Málaga centrum (Alameda Principal) bus 16,15 of 3 uitstappen bij halte Avenida la Paloma
– vanaf Málaga airport bus 19 uitstappen bij halte Avenida la Paloma

Loop vanaf de halte in zuidelijke richting naar het museum (ongeveer 5 minuten).

Fiets
Langs het westelijk havengebied en de strandboulevard fietsen tot voorbij het strand
San Andres. Twee straten achter de boulevard ligt het museum (ongeveer 25 minuten fietsen).

Lopen
Vanaf Málaga centrum is het ongeveer 40 minuten lopen. Loop in westelijke richting langs het busstation bij de haven (achter toeristenbureau, Estación Muelle de Heredia) Loop hier vanaf hier rechtdoor langs het havengebied. En volg daarna de strandboulevard. Ga net voor de grote schoorsteen rechts en loop (ca. 5 min.) in noordelijke richting tot de straat Avenida Sor Teresa Prat.

Handige informatie:
Entree: 
€ 7,50 | studenten/ 65 + € 5,50 | tot 3 jaar gratis
Adres: Avenida Sor Teresa Prat 15
Website: Automuseum Málaga

 

Bezocht: 23 augustus 2013
Foto’s: © beleefmalaga.nl

 

 
 

9 Reacties

 1. Geweldig museum een dikke 10! Wat leuk zeg om op deze manier de mode en de oldtimers tentoongesteld te zien. De liefde spat er vanaf.

   
 2. Wat een schitterend museum is dit. Ruim van opzet en gevuld met hele bijzondere auto’s met bijbehorende mode uit die tijd. Je komt ogen tekort om alles te bekijken. Complimenten voor de eigenaar die alles heel smaakvol en toegankelijk heeft ingericht.

   
 3. Hans Kreek & Marja van den Born says:

  Op een regenachtige dag maar gewaagd om een flink eind te rijden en er geen seconde spijt van gehad. Wat een prachtige ambiance met geweldige auto’s, fraaie combinatie met bijpassende mode en aantrekkelijke moderne kunst op basis van auto-onderdelen. Dit was – zelfs voor mensen die niet idolaat zijn van automobielen – een boeiend en inspirerend museum. Hartelijk dank, ook – achteraf weliswaar – voor de site “Beleef Malaga”,
  Hans Kreek & Marja van den Born.

   
 4. Hellen Feijen says:

  Gisteren zijn we omwille van mijn zoon naar het automuseum geweest. Wat een schitterend museum, ook voor niet autoliefhebbers een aanrader. Prachtige wagens met een leuke uitleg in het Spaans en Engels.

   
  • Bedankt voor je leuke reactie Hellen!

   Leuk om te lezen dat jullie zijn geweest. Een bevestiging dat het een aanrader is.
   Veel mensen zien dit museum (mede door de ligging) over het hoofd.

   Groetjes Gerard & Jacqueline – Beleef Málaga

    
 5. Een bijzonder museum waarvan de expositie ingericht is door mensen die er oog voor hebben. De modecollectie is nu geïntegreerd in de expositie van de auto’s: naast de auto’s staat een paspop met kleding uit dezelfde tijd, soms voorzien van een korte toelichting. We waren aangenaam verrast door de enorme collectie en door de mooie vormgeving: de zalen zijn heel compleet ingericht en de bordjes met duidelijke uitleg zijn in het Spaans en in het Engels. Ik denk dat heel veel mensen hier een mooi uitstapje aan kunnen beleven.

   
 6. carine vandenbroeck says:

  fantastische collectie in een prachtige setting!
  persoonlijke toelichting van de eigenaar die ter plaatse was
  een aanrader ook voor zij die geen interesse in wagens hebben

   

Reactie of vraag

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *