Malaga voetbalstadion en museum
 

Aan de noordkant van Málaga ligt Estadio La Rosaleda. Sinds 1941 is dit stadion de thuishaven van de plaatselijke voetbaltrots Málaga C.F. De club zelf bestaat al sinds 1904.

 

Málaga C.F. voetbalstadion

Malaga voetbalstadion

Voor de bouw van het stadion werden de wedstrijden (sinds 1921 in officieel verband) ondermeer vlakbij Baños del Carmen gespeeld. Onder de naam Club Deportivo Málaga is uiteindelijk Estadio La Rosaleda in gebruik genomen. Later is deze naam veranderd in Club Atlético Malagueño.

Het tweede elftal van Málaga speelt nog altijd onder deze naam. De hoofdmacht van de club is sinds 1994 bekend onder de naam Málaga Club de Fútbol. Na de laatste uitbreidingen van het stadion (tussen 2000 en 2006) is er plaats voor bijna 30.000 toeschouwers.

Tijdens het wereldkampioenschap voetbal van 1982 in Spanje, was het Rosaleda stadion één van de voetbalstadions waar groepswedstrijden werden gespeeld.

 

Prestaties voetbalclub Málaga

Sinds het bestaan van de club heeft Málaga C.F. afwisselend in de eerste divisie, de tweede divisie en vier jaar in de derde divisie van Spanje gespeeld.

Vanaf 1999 speelde Málaga C.F. 7 jaar  in de ‘primera division’. Tijdens deze periode speelde de club voor het eerst Europees voetbal. Door winst in de Intertoto Cup (de eerste internationale prijs) was Málaga C.F. geplaatst voor de UEFA cup.

Malaga voetbalstadion en museum

Tussen 2006 en 2008 moest de club een stapje terug doen en kwam het uit in de ‘segunda division’. Daarna is Málaga uitgegroeid tot een grote club en speelt het mee om de bovenste plaatsen in de hoogste divisie. Sjeik Abdullah Al-Thani uit Quatar werd in 2010 eigenaar van de club. Sinds zijn komst werden er bekende spelers gehaald, waaronder de Nederlanders Ruud van Nistelrooy en Joris Mathijsen.

In het seizoen 2011-2012 is met een vierde plaats in de Spaanse competitie deelname aan de Champions League afgedwongen. Ondanks de goede prestaties heeft de club gedurende deze laatste periode wel regelmatig te kampen met een moeilijke financiële situatie.

 

Museum en stadiontour

In het museum van Málaga CF is veel te zien over de geschiedenis van de club. Het geeft een goed beeld van hoe de club is ontstaan. Er zijn foto’s en en videofragmenten van wedstrijden waarin (oud) spelers en trainers van de voetbalclub voorbij komen. Hoewel de prijzenkast niet zo rijk gevuld is als bij FC Barcelona en Real Madrid, staan er toch aan aantal imposante trofeeën in. Vooral ‘Trofeo Costa del Sol‘ is erg groot.

De stadiontour opent een aantal deuren waar je normaal gesproken niet achter kunt kijken. Zoals de persruimte, de plaats waar normaal de voetbalsterren en coaches hun verhaal over de wedstrijd vertellen. Voel je heel even een bekende voetballer en neem plaats achter de desk met microfoons.

Ervaar het gevoel van het lopen door de catacomben in een voetbalstadion. Je ziet de kleedkamer van de tegenpartij waar originele shirts van bekende spelers hangen. Zij hebben ooit in het Rosaleda stadion tegen Málaga gespeeld. In de dug-out  krijg je een idee van het zicht dat coaches en reservespelers vanaf de zijlijn op het veld hebben.

Malaga voetbalstadion en museum

Ondanks dat de club niet de grootste is van Spanje, heeft het een mooie historie waar ook Nederlandse spelers deel van uitmaken. Voor de voetballiefhebbers is deze stadiontour zeker de moeite waard.

Vanuit het historisch centrum is het stadion op verschillende manieren te bereiken.

 • Lopen
  Het stadion ligt op een half uur lopen vanuit het centrum (ongeveer 2 kilometer ). Wanneer je richting de (droge) rivier ten westen van het centrum loopt kun je vervolgens langs de rivier in noordelijke richting lopen. Je ziet al snel Estadio la Rosaleda in de verte liggen.
 • Fietsen
  Op de fiets gaat het makkelijk en snel (15 minuten). Vlakbij Plaza de la Marina kun je fietsen huren. Vanaf hier loopt er een fietspad op Alameda Principal richting van El Corte Ingles. Het fietspad gaat vervolgens verder in noordelijke richting. Blijf het rode fietspad volgen en het stadion komt vanzelf in zicht. Het fietsbedrijf kan op aanvraag een fietstour met Nederlandse rondleiding in het stadion verzorgen.
 • Bus
  Op Alameda Principal kun je een aantal bussen nemen:
  – bus 17 naar la Palma (halte Avenida. Dr. Marañón)
  – bus 26 naar Alegría de la Huerta (halte Rosario Pino)
  – bus 2 naar Ciudad Jardín (halte Jorge Silvela)
  Alle bussen doen er ruim 10 minuten over en stoppen op een aantal minuten lopen vanaf het stadion.
Tip!: Een keer tijdens je vakantie in Málaga kijken bij een training van Málaga CF ? Afhankelijk van de keuze van de trainer mag er er publiek bij de training aanwezig zijn. De meeste trainingen vinden plaats in Estadio Ciudad de Málaga.
Handige informatie:
Openingstijden: 10.30 – 20.30 uur
Entree: volwassenen: €10,-  onder 18 jaar: €5,-
Adres: Paseo Martiricos
Website: Málaga CF
 
 

Reactie of vraag

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *