Aan het einde van winkelstraat calle Larios kom je op het centraal gelegen Plaza de la Constitución, één van de mooiste pleinen in Málaga. Tot de 15e eeuw was dit het historisch hart van Málaga. In de Moorse tijd werd het naar verluidt als markt en daarna als stierenarena gebruikt. Destijds werd het nog “Centraal Plein” of “Plein van de vier straten” genoemd. In 1812 werd het Plaza de Constitución. De belangrijkste gebouwen van de stad zoals het stadhuis, het gerecht en de gevangenis waren hier tot 1869 gevestigd.

 

Plein van gezelligheid, tradities en herinneringen

Plein Malaga centrum

Vandaag de dag is het nog altijd een belangrijk plein in Málaga. Manifestaties in Málaga vinden vaak plaats op dit plein en bij traditionele evenementen zoals Semana Santa en de Feria is het plein een centraal punt.

Tijdens kerst en oud en nieuw komen Málagueños graag samen op Plaza de la Constitución. Een grote kerstboom en de kerstverlichting zorgen voor veel gezelligheid. Meestal zijn er leuke optredens op oudejaarsavond.

 

Spaanse grondwet

Op 6 december 1978 werd de Spaanse grondwet aangenomen. Grote metalen plakkaten verwerkt in de straat herinneren aan deze dag. Het zijn de voorpagina’s van Spaanse kranten die destijds schreven over de grondwet. Deze plakkaten kun je vinden voor de ingang van bakkerij La Canasta.

Bij de bakkerij (broodjes en gebak) kun je tijdens een ontbijt of lunch op het terras en op het kleine balkon heerlijk mensen kijken.