Caminito del rey Malaga ervaring
 

Caminito del Rey, is een spectaculaire wandelroute in de provincie Málaga. Een deel van deze wandeling loop je over een smal pad boven een kloof. De kliffen zijn zo’n 400 meter hoog. Vanuit het verleden staat het pad bekend als de gevaarlijkste wandelpad van Spanje, maar is dat nog steeds zo?

We nemen je mee over Caminito del Rey. Daarnaast geven we je praktische informatie en tips over hoe je deze wandeling zelf kan gaan maken.

 

Over de Caminito del Rey, wandelpad in de provincie Malaga

Caminito del Rey werd tussen 1901 en 1905 aangelegd als onderdeel van een groot elektriciteitsproject.

De locatie, een stroom door een kloof met hoogteverschil tussen twee waterreservoirs, was ideaal om elektriciteit op te wekken. Hiervoor was toegangsweg nodig voor medewerkers. Op deze manier konden ze makkelijk onderhoud plegen en materialen aanvoeren voor de bouw van een stuwdam.

 

Hoe is de naam Caminito del Rey ontstaan?

Jaren na de aanleg, in 1921, kreeg het pad pas echt een naam. Koning Alfonso XIII opende in dat jaar het Gualdalhorce reservoir. Om dit reservoir te bereiken liep hij over het smalle pad door de kloof. Sinds die tijd zijn mensen dit het Koningspad gaan noemen – El Caminito del Rey.

 

Reisgids Malaga

Tot 2000 de gevaarlijkste wandelroute van Spanje

Omdat er in de regio alternatieven kwamen die meer stroom leverden, verviel de hoofdfunctie van deze locatie. De noodzaak om het pad te onderhouden was er niet meer, waardoor het snel in verval kwam. Ondertussen was het pad ook in gebruik genomen door de lokale bevolking, als verbindingsroute tussen verschillende dorpen.

Ondanks het verval en de onveilige route bleven ze het pad gebruiken. Dit was zeker niet zonder risico en zelfs met slachtoffers tot gevolg. Verschillende mensen zijn hier om het leven gekomen. Caminito was daardoor de gevaarlijkste wandelroute van Spanje.

In 2000 werd besloten het pad officieel te sluiten. De gevaarlijke wandeling trok wereldwijd aandacht van waaghalzen. Ondanks de risico’s en hoge boetes werd het pad nog steeds bedwongen.

De veilige wandeling over de Caminito

Caminito del Rey Malaga ervaring

Hoewel het jaren op zich liet wachten, werd in 2013 begonnen met de renovatie. In het voorjaar van 2015 was het wandelpad gereed en veilig genoeg om het te openen voor het grote publiek. Daar waar mogelijk zijn oude delen van het betonnen pad opgeknapt.

Op veel plaatsen is ervoor gekozen om een nieuwe houten pad boven het oude pad aan te leggen. Het pad is getransformeerd van de meest gevaarlijke route naar een veilige wandeling, maar het is nog altijd spectaculair.

 

Hoe bestel je tickets voor Caminito del Rey?

Ben je enthousiast en wil deze spectaculaire wandeling zelf lopen? Reserveer dan alvast je ticket. Kort voor de gewenste datum zijn tickets vaak uitverkocht. In de wintermaanden heb je kort van te voren iets meer kans. Tickets reserveren kan steeds tot 3 maanden vooruit. Je kiest bij het reserveren voor een bepaalde tijd op ieder half uur.

Let op dat je goed uitkomt met je reistijd, zodat je een half uur van te voren aanwezig bent bij het controlepunt. Je kunt namelijk niet afwijken van de aanvangstijd (tijdslot) op je ticket.

 

Wat kun je verwachten van Caminito del Rey?

De wandeling is in ieder geval de moeite waard. Dat begint al met de omgeving van de wandelroute. Adembenemend en fotogeniek met de turquoise blauwe meren van Ardales, veel groen en prachtige vergezichten.

Wandelroute

Het wandelpad is prima te doen. Ervaren hikers vinden het misschien zelfs te makkelijk, maar dat maakt wel dat deze route geschikt is voor een breed publiek. Onderweg kwamen we mensen van alle leeftijden tegen. Voor kinderen is deze wandeling goed te doen.

De Caminito zelf is 2,9 kilometer, maar met de aanlooproutes erbij loop je in totaal 7,7 kilometer. De route door de kloof is afwisselend. Je loopt delen over brede bospaden en delen over een smal planken pad. De houten paden zijn meestal niet meer dan één meter breed. Passeren kan hierdoor soms lastig zijn. Je loopt overigens wel allemaal in één richting. Onderweg kom je verschillende korte- en lange trappen tegen.

We hebben Caminito del Rey zelf in december gelopen met een aangename temperatuur. Hou er rekening mee dat het in de zomer flink warm kan zijn. Dit kan de wandeling zwaarder maken.

Met behoorlijk veel stops om te fotograferen en in een rustig tempo liepen wij de route in ongeveer 2,5 uur.

Caminito del Rey en hoogtevrees

Smalle paden langs een metershoge klif. Je vraagt je misschien af of de Caminito en hoogtevrees een goede combinatie is? Dat was ook onze vraag. Beide hebben we in meer of mindere mate last van hoogtevrees. Uiteindelijk is het ons meegevallen.

Wellicht komt dit omdat we onderweg genoten van de omgeving en de afleiding van het fotograferen. De hangbrug kan een momentje bibbers geven, maar ook dat viel ons alles mee. Uiteraard is dit persoonlijk.

Caminito del Rey Malaga - ervaring

Veiligheid

Onze indruk is dat de veiligheid goed geregeld is. Ieder half uur mag er een maximaal aantal bezoekers het pad op. Het voorkomt grote drukte en opstoppingen. Vooraf krijg je een korte uitleg over de veiligheid en je bent verplicht om een helm te dragen. Onderweg kom je medewerkers tegen die alles goed in de gaten houden.

 

Hoe kom je vanuit Málaga bij Caminito del Rey?

De wandelroute ligt op een goede 60 kilometer van de stad Málaga. Het is goed te doen als een daguitstapje vanuit de stad. De meest flexibele manier om de Caminito te bereiken is met een huurauto. Met het openbaar vervoer kan ook, maar dan komt het aan op goed plannen. Wil je meer zekerheid en ben je met een groep, dan is een privé transfer ideaal.

 

Wandelroutes naar het controlepunt

Zodra je op de plaats van bestemming bent loop je naar het vertrekpunt. Er zijn 2 looproutes om de ingang/ controlepunt van El Caminito te bereiken. Beide gaan deels door een voetgangerstunnel. De ingang van de langste tunnel heeft een ingang langs de weg net voorbij El Mirador. Deze route 1,5 km lang. De andere tunnel begint direct naast Kiosko. De totale lengte van deze route is 2,7 km.

Goed om te weten

Het bezoekerscentrum ligt wat verder van de ingang en heeft 200 parkeerplaatsen. Vanaf hier kun je met een pendelbus naar de ingang. Vanaf de uitgang brengt een pendelbus je dan ook weer terug naar het bezoekerscentrum. Locatie bezoekerscentrum >> (Google maps)

Met een huurauto naar El Caminito del Rey

El Caminito del Rey is prima bereikbaar met een huurauto. Dit is de meest makkelijke optie. Via de A-357 en vervolgens de MA-5403, doe je er ongeveer een uur over. Het makkelijkste is om in je navigatie Restaurante Kiosko in Ardales als eindpunt op te geven. Hou het laatste stuk de borden ‘acceso Norte’ aan. Je kunt bij het restaurant parkeren. Eerder kan ook, net na Restaurante El Mirador ligt ook een parkeerplaats.

Auto huren Malaga Andalusie

 

Met de trein vanuit Málaga naar Caminito del Rey

Vanaf 20 maart 2023 stoppen 5 treinen vanuit Málaga bij het station van El Chorro. Vanaf dit station is het wandelpad / Koningspad goed bereikbaar. Vanuit El Chorro gaat er 6 keer per dag een trein terug naar Málaga. De treintijden zijn zo goed mogelijk afgestemd op de duur van een wandeling. Een treinretour van Málaga naar Caminito del Rey kost ongeveer  € 10,-.

Vanaf het station gaan er pendelbussen die je in de buurt van het beginpunt brengen (ongeveer 25 minuten). Vanaf hier loop je via een tunnel en een pad in ongeveer 30 minuten naar de ingang. Dit staat duidelijk aangegeven met borden. Kijk hier voor de tijden van de pendelbussen.

Je kan direct vanuit Málaga centrum reizen met treinlijn C2. Deze trein vertrekt vanaf station Málaga Centro Alameda.

Ook vanaf het grote treinstation van Málaga (Maria Zambrano) vertrekt een trein naar El Chorro. Dit is de zogenaamde Media Distancia lijn die richting Sevilla gaat. Deze trein stop ook op het station van El Chorro (Caminito del Rey).

 

Handig vervoer Caminito del Rey – Privé transfer

Wil je geen auto huren voor één dag en niet afhankelijk zijn van het openbaar vervoer? Dan is een privé transfer de beste manier om het wandelpad te bereiken. Laat je ophalen op het gewenste adres in Málaga (of een andere plaats) en je wordt op tijd bij de ingang van het wandelpad gebracht.

Terwijl je bezig bent aan de wandeling, rijdt de chauffeur naar het eindpunt. Je hoeft hier dus geen pendelbus te nemen naar het beginpunt, maar je stapt gelijk in bij je eigen chauffeur. Deze brengt je weer terug naar Málaga centrum.

Met de wandeling erbij ben je met een privé transfer ongeveer 6 uur onderweg. De chauffeur blijft deze tijd standby. Hierdoor liggen de transferprijzen voor 1 tot 3 personen hoog, maar is het vanaf 4 personen zeker interessant én extra comfortabel.

Prijzen transfer vanuit Málaga centrum naar de Caminito

Zoek je vervoer vanuit Málaga naar Caminito del Rey? Dan is een privé transfer ideaal. Met deze handige en betrouwbare service kun je een retour boeken. Reserveer eerst zelf online de tickets voor de wandeling. Daarna kun je een privé transfer reserveren.

Met deze privé transfer sta je direct bij het beginpunt van de wandeling. Aan het einde van de wandeling wacht de chauffeur je weer op. Dit is een retourtransfer van totaal 6 uur, waarbij je voldoende tijd hebt om de wandeling te maken. De wandeling is prima op eigen gelegenheid te doen. Je hebt hier geen gids voor nodig.

Prijzen transfer vanuit Málaga:

 • Standaard auto (max. 4 pers.): €245
 • Minivan (max. 7 pers.): €285
 • Minivan (max. 8 pers.): €300
 • Microbus (9-12 pers.): €375
 • Microbus (13-16 pers.): €475

(prijzen gelden tot 31 december 2024)

Reserveer nu je taxi in het Nederlands >>

Caminito del Rey Malaga ervaring

Praktische informatie

Hieronder een aantal praktische tips en informatie over deze wandeling.

 • Openingstijden
  Van maandag tot en met zondag is het pad open. Het eerste tijdslot, afhankelijk van het seizoen begint om 8:30 uur (general tickets, zonder gids) en het laatste is om 15:30 uur of 17:20 uur. (ieder half uur, afhankelijk van het seizoen). Deze tijden kunnen wijzigen. Op 1 januari en 24, 25 en 31 december is Caminito del Rey gesloten.
 • Begin- en eindpunt van het wandelpad
  Het beginpunt (acceso Norte) ligt aan de kant van Ardales bij stuwmeer Conde Gualdalhorce en het eindpunt ligt aan de kant van El Chorro (acceso Sur). Je komt dus niet uit op de plaats waar je bent begonnen en je kunt alleen van Noord naar Zuid lopen. Vanaf het eindpunt kun je een pendelbus nemen die je terug brengt bij het beginpunt. Deze transfer duurt ongeveer 20 minuten.

 

Handige tips voor je bezoek

 1. Zorg dat je voldoende tijd hebt. Vertrek op tijd, dan heb je nog tijd om eventueel iets te drinken of om naar het toilet te gaan (onderweg niet mogelijk). Kom je met de trein? Reserveer dan een tijdslot na 12:30 uur. Zo heb je voldoende marge.
 2. Trek goede schoenen aan. Slippers en open schoenen zijn niet toegestaan.
 3. Met kinderen de Caminito lopen? Dat kan, maar kinderen onder de 8 jaar krijgen geen toegang.
 4. Met honden/ huisdieren het wandelpad betreden is niet toegestaan.
 5. Neem eten en drinken mee. Onderweg zijn er geen voorzieningen om iets te nuttigen, waterpunten zijn niet aanwezig.
 6. Neem iets mee voor je afval. Op de route zijn geen afvalbakken. Laat niks achter, maar neem afval mee in een zak/ tas.
 7. Controleer vooraf de weersvoorspellingen. Bij harde wind of slechte weersomstandigheden kan het pad gesloten blijven. Vul daarom een mobiel telefoonnummer in bij het reserveren van je tickets. In dat geval ontvang je vooraf een sms.
 8. Met of zonder gids? Er zijn tickets beschikbaar met begeleiding van een gids. Wij hebben hier zelf geen gebruik van gemaakt. Je kunt de Caminito prima op eigen gelegenheid bezoeken. Onderweg staan verschillende borden met info.

Persoonlijk vinden wij de Caminito del Rey één van de mooiste activiteiten om te doen in de provincie Málaga / Andalusië. Dus ben je in de buurt en past het in je reisschema, probeer dan zeker een ticket te bemachtigen. Je krijgt er geen spijt van.

 

Overnachten/ hotels in de buurt

De omgeving van Caminito del Rey is geweldig en heeft veel meer te bieden dan alleen deze mooie wandeling. Het is zeker geen gek idee om meer dagen in deze omgeving te verblijven. In dit gebied kun je verschillende B&B’s en vakantiewoningen van Nederlanders en Belgen vinden. Of vind een accommodatie in de buurt via onderstaande kaart (gebruik +/- om in en uit te zoomen).

Booking.com

Jouw ervaring?

Heb je de Caminito gelopen? Laat hieronder weten hoe je het hebt ervaren. Zo help je ook andere mensen die overwegen om deze wandeling te gaan maken.

 

 
 

23 Reacties

 1. Hey,
  ben zinnens om einde mei een bezoek te brengen.
  Is het vliegen met een drone toegestaan tijdens de wandeling? Zou mooie beelden opleveren….

   
  • Beste Jan,
   Met een drone krijg je vast en zeker prachtige beelden. Maar helaas is het niet toegestaan om hier met een drone te vliegen. Ook met een normale camera kun je overigens prachtige beelden maken. Dat is wel toegestaan.
   Alvast veel plezier!

    

Reactie of vraag

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *