Omgeving Malaga klimmen
 

Het achterland van Málaga is rijk aan mooie natuurgebieden. Op het gebied van groen toerisme en als actieve bestemming heeft dit gedeelte van Andalusië veel te bieden. Samen met Guías de Montaña Jon Sanz kun je hier klimmen en bergwandelingen maken.

Er zijn een aantal prachtige gebieden om te ontdekken in de provincie Málaga. Denk hierbij aan de groene gebieden en de natuurparken zoals: Montes de Málaga, Parque Natural Sierra de Tejera y Almijara (bij Vélez-Málaga), Sierra de las Nieves (tussen Marbella en Ronda), Sierra Blanca en Juanar (Marbella, Ojén, Istán).

Maar ook de Sierra de Grazalema met mooie witte dorpen, Valle del Genal (ten noorden van Estepona), El Chorro, en El Torcal bij Antequera zijn meer dan de moeite waard.

 

Trekken door de provincie Málaga

Een leuke afwisseling tijdens je vakantie in Málaga. Trek een aantal dagen of langer door Andalusië. Beklim hierbij de mooiste bergtoppen uit deze streek: La Maroma (2.066 m), Torrecilla (1.919 m), La Concha (1.215 m), Los Reales de Estepona (1.410 m) of één van de vele andere bergen rondom Málaga.

 

Klimmen in de omgeving Málaga

Klimmen in Andalusie

Beklimming van de Torrecilla
Met 1.919 m de hoogste berg van de provincie Málaga, gelegen in Parque Natural Sierra de las Nieves. Bekend om het zilversparbos (Pinsapo, Abies Pinsapo Bois) dat uniek is in de wereld (komt alleen voor in zuid-Spanje in kleine bossen tussen Málaga en Cádiz). In Yunquera kun je het grootste bos met Pinsapos ter de wereld vinden.

 

Beklimming van de La Maroma
Met 2.066 m de hoogste top van de provincie (deels in Granada), gelegen in Parque Natural Sierra Tejera en Almijara net boven Vélez-Málaga. Een grote ruige kalksteenberg die een aantal weken per jaar besneeuwd kan zijn. Ook de rest van de Natuurpark heeft prachtige bergen zoals El Cielo en El Lucero. Vaak ruim boven de 1.500 meter met diepe ravijnen.

 

Beklimming van La Concha
Weliswaar niet de hoogste berg (1.215 m) maar wel een mooie berg die net boven Marbella ligt. Met autentieke bergachtige vormen (graten, ravijnen, bergwanden, wind op de top). Op kleine afstand van de kust en bekend als het beste uitzichtpunt van de Costa del Sol. Vooral tijdens zomeravonden is het hier genieten!

Meerdere keren per jaar, zeker wanneer volle maan in het weekend valt, worden hier nachtbeklimmingen gedaan.

 

El Torcal bij Antequera
Een kalksteen massief in het binnenland van de provincie Málaga gelegen tussen Málaga en Antequera. Een waar labyrint van vreemde rotsformaties (door chemische erosie van kalk ontstaan) met verschillende routes. Een apart maar ook zeker mooi landschap. Het hoogste punt ligt op de Camorro Alto die ook beklommen kan worden (iets boven 1.000 m).

 

Via ferratas in de provincie Málaga

Deze routes lopen langs rotsformaties (bergwanden) waar je gezekerd met kabels en metalen grepen overheen kunt lopen. Dit maakt het mogelijk om op plaatsen te komen waar je normaal als beginnend klimmer niet zou komen.

Er is een prachtige Via ferrata in Ronda, maar ook in Atajate, Igualeja, Antequera, Benalauría-Benadalid en Benaoján zijn Via ferrates te vinden. Voor beginnende klimmers zijn ze niet allemaal geschikt om zelfstandig te doen, maar onder begeleiding van een gids kun je alsnog deze uitdaging aangaan.

Het bedrijf Guías de Montaña Jon Sanz is gespecialiseerd in bergwandelingen en klimmen. Het team heeft veel ervaring en kent de berggebieden in de omgeving Málaga. Daarnaast is het ook mogelijk om met deze gidsen in de provincies Granada (Sierra Nevada) en Cadiz (bergen, parken en meren) te klimmen of te wandelen. Andere activiteiten zijn: sportklimmen (voor alle niveaus), canyoning (voor alle niveaus), speleologie (voor beginners), 4WD routes. Dit is allemaal mogelijk met een Nederlands sprekende gids.

 

Handige informatie
Website: Gids Jon Sanz
 
 

4 Reacties

 1. Heel leuk om te doen met kinderen (en doenbaar tijdens de warme zomermaanden) is een wandeling in Nerja (ongeveer een uurtje van Malaga), langs en door de rivier ‘Rio Chillar’.

   
  • Bedankt voor de tip Jolien! Inderdaad een aanrader en een leuke activiteit in de omgeving van Málaga voor kinderen.
   Groetjes Gerard & Jacqueline

    
 2. Is het mogelijk in de omgeving van Malaga te gaan wandelen met kinderen (5 en 8 jaar) en dit in de tweede helft van augustus? Zou dat haalbaar zijn met het klimaat? Waar Vinden we meer informatie, of zijn er organisaties die hiermee bezig zijn?

   

Reactie of vraag

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *