Iglesia de Santiago - Kerk Malaga

Home / Málaga bezienswaardigheden – Top 15 hoogtepunten / Mooie kerken in Málaga / Iglesia de Santiago Málaga – oudste kerk

 

Met ruim 500 jaar de is Iglesia de Santiago de oudste kerk van Málaga. Deze katholieke kerk is belangrijk in de geschiedenis van Málaga. Daarnaast zijn er een aantal opmerkelijke feiten.

Bouwstijl kerk

De kerk trekt aan de buitenkant op een bepaalde manier de aandacht. Het is de stijl van het bouwwerk waarin je een mix van twee culturen terug ziet.

Na de herovering van Málaga door de Katholieke koningen werden de Mooren verdreven. De stad werd opgedeeld in vier parochiën. De eerste werd vernoemd naar de apostel Santiago (Jakobus).

santiago-kerk-malaga-4

Twaalf jaar later werd Iglesia de Santiago gebouwd, volgens historici op de resten van een Moorse moskee. Als bewijs hiervoor verwijzen ze naar de toren. De Arabisch aandoende toren zou eerder dienst hebben gedaan als minaret van een moskee. De vele stijlelementen uit de Moorse tijd lijken dit te bevestigen.

Santiago kerk Malaga

Er is hierdoor een mix van Gothische en Mudejar stijl ontstaan. Op de gevel zijn overigens ook Jakobsschelpen te zien, welke onlosmakelijk zijn verbonden met de apostel Santiago.

 

Familie Picasso

Kerk doop Picasso Malaga

De familie Picasso was lid van de Santiago parochie. Een aantal belangrijke familie momenten hebben in Iglesia de Santiago plaats gevonden. Zowel de grootouders als de ouders van Pablo Picasso zijn in de kerk getrouwd.

De kunstenaar zelf werd gedoopt in deze kerk. Het doopvond en het doopschrift kun je zien in de eerste kapel aan de rechterkant.

 

Olie voor Gezegende Zielen

Tassen olie kerk Malaga

Jaarlijks worden er liters zonnebloemolie door Malagueños naar deze kerk gebracht. Ze laten dit achter bij het schilderij “Ánimas Benditas”, ofwel de Gezegende Zielen. Wanneer je naar de kapel links vooraan loopt zie je vele flessen met olie onder het schilderij staan.

Lees hier het verhaal over de olie in de kerk.

Openingstijden Iglesia de Santiago

Maandag tot en met vrijdag
8.00 – 13.00 uur
17.00 – 20.00 uur

Zaterdag en zondag
9.00-12.00 uur
17.30 – 21.00 uur

Meer kerken in Málaga

 

 
 

Reactie of vraag

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *