Kerk Malaga

Home / Malaga blog / cultuur / Olie voor Gezegende Zielen

 

Dagelijks lopen ze door de Calle Granada, Malagueños met in de hand plastic tassen vol met zware flessen olie. Ze zijn op weg naar de Santiago kerk. Ondanks de grote verscheidenheid aan beelden van Christus en maagden om te aanbidden, komen de mensen met olie voor iets anders.

Kerk olie Santiago Malaga

Ze komen voor het schilderij “Ánimas Benditas”, ofwel de Gezegende Zielen. Het is geschilderd door Niño de Guevara, een bekende kunstenaar uit Málaga.

 

Vagevuur

De traditie is om flessen olie onder het schilderij te zetten. Het komt voort uit het geloof in het vagevuur en een praktische oplossing.

Iedereen die bij het overlijden niet alle zonden heeft uitgeboet komt, alvorens naar de hemel te gaan, voor een bepaalde tijd in het vagevuur. Hoe lang je daar blijft hangt af van de zwaarte van je zonden. Maar ook de steun die je krijgt vanuit het aardse leven is van invloed.

Nabestaanden kunnen ervoor zorgen dat de periode wordt ingekort, door te zorgen dat de kaarsen in de kapel altijd blijven branden. Daarmee worden Gezegende Zielen gevoed en het zorgt ervoor dat ze ook ´s nachts hun werk kunnen doen.

 

Maximaal aantal kaarsen

Olie kerk Malaga

Vroeger werden er vele kaarsen onder het schilderij gezet. Dit kwam het kunstwerk uit de 17e eeuw niet te goede. Na een restauratie van 15 maanden (eind 20e eeuw) werd het schilderij weer opgehangen in de kapel, maar deze keer met een dringend advies.

Om meer beschadigingen te voorkomen zou het beter zijn om een gelimiteerd aantal kaarsen te branden. De gelovigen bedachten een creatieve oplossing, kaarsen die op olie branden.

 

Tassen vol olie

Tassen olie kerk Malaga

Als symbool brengen de Malagueños nu tassen vol olie mee naar deze kapel.

Het gaat om vele liters zonnebloemolie. Vorig jaar werd er maar liefst 30.000! liter gebracht. Dat is gemiddeld, schrik niet, meer dan 80 liter per dag!

De grote hoeveelheid olie wordt grotendeels verdeeld onder goede doelen in Málaga en omgeving. Dit kan makkelijk, want om de kaarsen één heel jaar te laten branden is slechts 10 liter olie nodig…

 

Door: Sander Klomp

 
 

Reactie of vraag

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *