Processie Malaga - Reisgids Malaga

Home / Malaga blog / cultuur / De kroning van de Maagd van El Rocío

 

Na jaren van voorbereiding is het op zaterdag 12 september zover; de maagd van El Rocío wordt gekroond. Een feestelijke gebeurtenis en wellicht de grootst mogelijke eer die een broederschap ten deel kan vallen.

 

Devotie

De kroning vindt plaats indien er voor een bepaalde maagd (en die zijn er nogal wat) buitengewone devotie is vanuit de gelovigen. Het is een unieke gelegenheid waarbij de desbetreffende maagd daadwerkelijk een nieuwe kroon krijgt. De kroning werd al in 2006 aangevraagd, ondersteund door meters dikke dossiers. In 2012 werd het goedgekeurd en nu, na drie jaar voorbereiding, is het zover.

Processie Malaga - reisgids Malaga

Alles wordt in gereedheid gebracht en daar waar nodig nog even snel voorzien van een nieuw likje verf.

 

Uniek

Hoe uniek dit is, blijkt wel uit het feit dat van alle maagden die Málaga rijk is (bijna honderd!), er slechts acht ooit gekroond zijn. De laatste was de Virgen del Carmen en dat was alweer elf jaar geleden. Zelfs de loterijen van Spanje (Lotería Nacional en de beroemde Once) hebben plaats gemaakt op hun loten voor deze gebeurtenis.

El rocio Malaga

Bruid van Málaga

De Virgen del Rocío is normaal gesproken te vinden in de San Lázaro kerk aan de Plaza de la Victoria. Ze is bekend onder de Malagueños als ‘La novia de Málaga‘, omdat zij volledig in het wit gekleed gaat, of beter gezegd ging. Speciaal voor de kroning is immers een nieuwe mantel voor haar gemaakt. Er is meer dan een jaar met de hand aan gewerkt aan deze mantel, die enkele tienduizenden euros heeft gekost.

Processie Malaga

Meer foto’s van de mantel

 

Programma

De kroning van een maagd is een zeer belangrijke erkenning voor de broederschap waar de maagd toe behoort. Daarom zijn er gedurende de hele week verschillende festiviteiten:

10 september, 22.30 uur
Traslado (kleine korte processie op een kleine troon) van de Virgen del Rocío. Vanaf de San Lazaro kerk (Plaza de la Victoria) naar de Casa Hermandad (huis van de broederschap) in Calle Circo.

11 september, 19.30 uur
Processie van de maagd, op haar grote troon met 255 dragers, van de Casa Hermandad naar de Kathedraal.

12 september, 12.00 uur
Daar waar het allemaal om draait: tijdens de kroningsmis in de Kathedraal krijgt de Virgen del Rocío haar nieuwe kroon

12 september, 18.30 uur
De processie van de kroning wordt een griootse triomfantelijke rondgang door de stad. Van de Kathedraal gaat de Virgen door het hele centrum om uiteindelijk, ergens diep in de nacht, bij de Casa Hermandad in Calle Circo aan te komen. Het absolute hoogtepunt van deze kroning! Omdat de processie naar verwachting erg lang duurt, zijn er twee groepen van elk 255 dragers!

Processie Malaga

13 september, 19.30 uur
De Virgen del Rocío wordt in een kleine korte processie (op een kleine troon) teruggebracht van de Casa Hermandad in Calle Circo naar de San Lazaro kerk (Plaza de la Victoria).

14 en 15 september, van 9.00 tot 21.00 uur
Gedurende deze dagen kun je terecht in de San Lázaro kerk om de hand te kussen van de Virgen del Rocío.

 

Door: Sander, eigenaar van Casa de las Mercedes.

 
 

Reactie of vraag

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *