Home / Malaga blog / Schoenenpoetser in Málaga

 

Ambacht in Málaga

 

Schoenen poetsen in crisistijd

Bij het plaatselijke fietsbedrijf in Málaga kwam ik Javier Castaño tegen. Een rustige, vriendelijke 48-jarige man die van oorsprong uit Mieres in Asturias komt (Noordwest Spanje). We spraken kort over websites, marketing, social media en Málaga.

Ik was hem eerder al eens tegengekomen tijdens zijn werk op Plaza de la Constitución. Deze werkzaamheden op het plein waren geheel anders dan de onderwerpen waar we in het fietsbedrijf over spraken. Op het plein probeert Javier zijn geld te verdienen als ambachtelijk schoenenpoetser.

 

Ambacht in historisch centrum Málaga

Het ambacht van een schoenpoetser past helemaal in het plaatje van het historisch centrum. Javier werkt direct naast de deur van het authentieke en beroemde Café Central op Plaza de la Constitución. Midden in de drukte van de stad poetst Javier geconcentreerd de schoenen van zijn klant. Hij laat ze als vanouds weer glimmen.

De man in pak zit hoog boven de schoenpoetser en leest op het gemak zijn krant. Geheel in stijl en naar Amerikaans model. Het is een soort exclusief podium vanwaar je enigszins neerkijkt op de schoenpoetser en een overzicht hebt over de mensen op het terras.

 

Schoenen poetsen op plein Málaga

 

 

Hoe mooi het plaatje ook is, het verhaal erachter is dat eigenlijk niet. Javier had vroeger als kleine jongen wel de droom om schoenenpoetser worden. Uiteindelijk is hij ‘gewoon’ gaan werken als computertekenaar en webdesigner.

Dat zijn jongensdroom is uitgekomen, heeft puur met de economische crisis in Spanjete maken. Hij kwam zonder werk te zitten en had geen zicht op een nieuwe baan. Om toch enigszins rond te komen is hij gaan werken als schoenpoetser.

De eigenaar van Café Central heeft naast het terras een plaats beschikbaar gesteld aan Javier. Het ambacht past bij een authentiek café en niemand heeft last van Javier, aldus de eigenaar. De schoenenpoetser doet rustig zijn werk, de klant geniet van een bakje koffie en kijkt als een heer uit over Plaza de la Constitución.

 

Ambacht in Málaga

 

 

Ondanks het schoenen poetsen blijft Javier handig in grafische vormgeving. Zo kan hij af en toe kleine opdrachten voor het café uitwerken. De placemats, met daarop de bekende 9 verschillende koffies uit Málaga, zijn gemaakt door Javier.

Via Facebook en Twitter blijven zijn volgers op de hoogte over het wel en wee in de straten van Málaga. Hij verwelkomt alle cruiseschepen die de haven aandoen en hoopt vervolgens dat de passagiers hem weten te vinden.

Op de dag dat ik Javier sprak liet hij mij een foto zien van het fontein op het plein. Een aantal spuitmondjes waren kapot. Een post van Javier met bijbehorende foto op Twitter was genoeg reden voor de gemeente om het nog dezelfde dag te laten repareren. Op deze manier houdt de schoenenpoetser tussen het poetsen door ook de gemeente Málaga scherp.

Na zijn werkzaamheden slaat Javier zijn spullen op bij het café en neemt de bus naar huis. Op rustige dagen is zijn verdiende geld bij thuiskomst alweer uitgegeven aan de kosten voor de busreis van en naar Málaga.

Voor slechts €3,- laat Javier je schoenen er weer als nieuw uitzien.

 

 
 

Reactie of vraag

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *