Patios Malaga

Home / Malaga blog / Week van de patios Málaga 2019

 

Van 31 mei tot en met 8 juni is het de week van de patios 2019. Je kunt dan voor even de patios in de wijken Perchel en Trinidad bezoeken. Normaal gesproken zijn deze zogenaamde ‘corralones’ alleen toegankelijk voor bewoners. Eén week per jaar zetten ze met veel trots de deuren van hun domein open en heb je de kans om deze verborgen parels te ontdekken.

 

Verborgen patios in Málaga stad

Ruim 30 patios zijn deze week toegankelijk voor het publiek. Ze liggen verdeeld over de wijken El Perchel en La Trinidad, vlakbij het historisch centrum. Leuk om te bezoeken, zeker wanneer je graag buiten de gebaande paden komt.

Patios Malaga - reisgids Malaga

De patios zijn goed verborgen (binnen)plaatsen midden in de stad. Je kunt het zien als een kleine besloten buurtgemeenschap, gezellig aangekleed met veel planten.

Zeker deze week zien de patios er spik en span uit. Een jury gaat beoordelen welke patio het mooiste is. Hierbij kijken ze ondermeer naar wat de bewoners doen om deze authentieke gebouwen in stand te houden.

 

Openingstijden patios in de wijken Perchel en La Trinidad

Alle patios zijn van 1 tot en met 8 juni dagelijks open van 11.00 – 13.30 uur en van 17.00 – 21.00 uur.

Activiteiten

Tussen 1 en 8 juni zijn er volop activiteiten in de verschillende corralones. Uiteraard met flamenco en typische Spaanse gerechten. Hieronder een overzicht van het programma.

Patios Malaga - reisgids Malaga

31 mei, 1 en 2 juni
Opening van het festival met daarna flamenco. Dit is in Corralón Santa Sofía (calle Montes de Oca 6, Perchel Noord)

  • vrijdag 31 mei  ‘Hay maera’
  • zaterdag 1 juni ‘Herencia Flamenca” La Recompilla
  • zondag 2 juni, ‘La Gitane’ Luisa Muñoz

Bovenstaande flamenco optredens beginnen om 20.30 uur.

Zaterdag 1 juni tot en met vrijdag 7 juni
Tijdens deze dagen kun je typische gerechten proeven uit Málaga. Dagelijks van 11.00 tot 13.30 uur en 17.00 tot 21.00 uur in Corralón de Santa Sofía (calle Montes de Oca 6, Perchel Noord).

Je kunt gerechten proeven die van generatie op generatie zijn overgedragen.

Zaterdag 1 juni en zondag 2 juni

In dit weekend, tijdens de gastronomische activiteiten in de middag, is er gitaarmuziek en flamenco. De artiesten die hier optreden zijn Pepe Santorre, La Repompilla en Vanessa Fernández.

Patios in Malaga

Dinsdag 4 juni

Een beetje carnaval vlak voor de zomer. Verschillende (carnavals)groepen verzorgen een optreden met de bekende acts die je normaal tijdens carnaval ziet. Het zijn sketches met dans en muziek, waarbij veelal de (plaatselijke) politiek op de hak wordt genomen. Vanaf 19.30 uur in Corralón de Santa Sofía (calle Montes de Oca 6, Perchel Noord).

Woensdag 5 juni

De patio van corralón de Santa Sofía is deze avond een klein theater met dans en muziek van verschillende groepen. Deze avond begint vanaf 19.30 uur.

Donderdag 6 juni

In verschillende corralones kun je vanaf 18.30 uur genieten van muziekconcerten. Het conservatorium voor professionele muziek uit Málaga werkt hieraan mee. Op dezelfde dag is er in een corralón in Perchel een saxafoon optreden. In La Trinidad is er deze avond flamenco dans en gitaarmuziek.

Foto expositie

De hele week is er een foto-expositie te zien op twee locaties in de wijk Perchel. In Corralón de Santa Sofía zie je foto’s van vrouwelijke kunstenaars die opvallend waren in de geschiedenis van de wijken Trinidad en Perchel.

Het buurtschap van Trinidad organiseert in hun kantoor een expositie met ambachtelijke producten (calle Jaboneros 5).

Zaterdag 8 juni

De oude verbenas komen tot leven deze avond (vroegere straatfeesten). Vanaf 20.00 uur is er een combinatie van typische gastronomie, dans en muziek. Een gezellige avond op Plaza de Aurora.

 

Volkswijken buiten de gebaande paden

De patios bevinden zich in de volkswijken Perchel en Trinidad. Buitenstaanders die Málaga bezoeken komen maar weinig in deze wijken. Het zijn echte volkswijken met ieder hun eigen karakter. De meest bekende bezienswaardigheden zal je hier niet vinden. Maar wie de ongepolijste kant van een stad kan waarderen, zal ook hier interessante punten ontdekken. Zoals deze patios, verschillende kerken, broederschappen en Mercado del Carmen in Perchel (markt). Authentiek en plaatsen waar je vooral Spanjaarden tegenkomt.

Vanuit het oude centrum gezien liggen beide wijken aan de overzijden van de (droge) rivier (aan de kant van El Corte Ingles). El Perchel ligt richting de kust en wat meer aan de noordkant daarvan ligt La Trinidad. Beide op loopafstand van het centrum.

Hoe kun je de patios makkelijk vinden?

Het makkelijkste is om als eerste één van de grotere patios te bezoeken, corralón Santa Sofía (calle Montes de Oca 6, Perchel Noord). Hier ligt een programma met een kaartje waarop alle patios staan aangegeven.

 
 

Reactie of vraag

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *