Museum Malaga - Revello de Toro
 

Natuurlijk bezoeken veel mensen het Picasso museum wanneer ze in Málaga zijn.

De wereldberoemde kunstenaar is immers geboren in deze stad en er gaat veel aandacht naar uit.

Kunstschilder Felix Revello de Toro is ook in Málaga geboren. Hij heeft dan misschien niet de naam en faam zoals Picasso, maar is zeker in Spanje geen onbekende. En terecht, want de werken die hij tot op heden heeft gemaakt zijn prachtig. Het museum Revello de Toro is dan ook echt een verborgen pareltje in het historisch centrum van Málaga. We vinden dit museum een echte aanrader.

 

De kunstenaar Felix Revello de Toro

Felix Revello de Toro is in 1926 in Málaga geboren als zoon van een kunstleraar. De jonge Revello maakte op jonge leeftijd al veel indruk met mooie tekeningen.

Na zijn schoolperiode in Málaga ging hij naar de academie voor beeldende kunst in Madrid. Hij studeerde hier in 1950 af met een onderscheiding.Vervolgens ging hij in Italië studeren aan de academie voor Spaanse beeldende kunst (Rome). In 1956 trouwde hij in Barcelona en ging in deze stad ook wonen en werken.

Revello de Toro heeft in zijn carrière al vele prijzen gewonnen en diverse bekendheden op het doek vastgelegd. In 1988 schilderde hij het olympisch comité met voorzitter Juan Antonio Samaranch. Het was na de uitverkiezing van Barcelona als stad voor de spelen van 1992.

Voor de stad Málaga heeft hij verschillende posters gemaakt voor Feria de Málaga en het carnaval in Málaga.

 

Museum Revello de Toro

Het museum zelf valt niet zo op in de straten van Málaga. Wanneer je bij toeval het doodlopende zijstraatje van Calle Cister inkijkt zal je de entree van het museum pas ontdekken.

 

Veel vrouwen en een tovenaar met wit

Er zijn ruim honderd werken in de vaste collectie van museum Revello de Toro te zien. De eerste ruimtes laten een verscheidenheid aan werk zien, waaronder stillevens en een zelfportret.

Hierna bestaat de collectie vooral uit portretten van vrouwen. Overduidelijk de specialiteit van deze schilder. Schitterend gemaakt en met veel gevoel voor elegantie.

Zijn vrouwelijke dierbaren zijn regelmatig vastgelegd. Het schilderij Mis Tres Gracias (1986), met zijn vrouw en twee dochters, is hier een goed voorbeeld van.

De verschillende schetsen en tekeningen op de bovenste verdieping laten zien dat Revello de Toro ook een goede tekenaar is. Het geeft de basis van verschillende schilderijen erg goed weer.

Topstuk en tevens lievelingswerk van de kunstenaar zelf is Sumida en el Sueño (1989), vrij vertaald Diepe slaap. Zijn huidige vrouw heeft model gestaan voor dit indrukwekkende schilderij. De verschillende tinten wit in dit schilderij komen in de donkere ruimte bijna betoverend over.

 

Werkplaats Pedro de Mena

Het museum is gevestigd in het voormalig woonhuis en de werkplaats van een andere kunstenaar, Pedro de Mena. Deze 17e eeuwse beeldhouwer heeft hier prachtige beelden gemaakt van houtsnijwerk. Hij heeft ondermeer het prachtige houten koor in de kathedraal van Málaga gemaakt.

In het museum is een korte film te zien over het werk en het leven van Pedro de Mena.

 

Openingstijden Museo Revello de Toro

Winter (van 1 otober – 31 maart)

Dinsdag tm zaterdag 10:00 – 14:00 uur en 16:00-19:00 uur
Zon- en feestdagen 10:00 – 14:00 uur

Zomer (van 1 april – 30 september)

Dinsdag tm zaterdag 10:00 – 14:00 uur en 17:00-20:00 uur
Zon- en feestdagen 10:00 – 14:00 uur

Gesloten

Maandagen, 25 december en 1 januari.
Op 24 december en 31 december ’s middags.

Handige informatie:
Adres: Calle Afligidos 5
Website: Museo Revello de Toro

 

Bezocht: 21 augustus 2013
Foto’s: © beleefmalaga.nl

 

 

 
 

2 Reacties

  1. Dit museum is zeer de moeite waard, wat een geniale portretschilder! Mijn man en ik hebben genoten van zijn werken.

     

Reactie of vraag

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *