Alameda Principal Malaga centro

Home / Malaga blog / Alameda Principal, de ‘nieuwe’ parel van Málaga centrum

 

Het heeft wat tijd gekost, maar nu mag je er dan echt overheen lopen. Bij de eerste stappen op het nieuwe en vooral brede Alameda Principal zijn we direct enthousiast. Er is veel veranderd in positieve zin.

Eerder kwam deze laan niet voor in onze lijst met favoriete straten van Málaga centrum, maar daar is zeker verandering in gekomen.

Alameda Principal, alle ruimte voor voetgangers

Voor veel bezoekers van Málaga is Alameda Principal de eerste kennismaking met de stad. Door alle werkzaamheden kreeg je in de afgelopen jaren niet bepaald een ‘wow gevoel’ wanneer je Málaga centrum via deze route binnen kwam.

Daarvoor moest je eerst een bouwput overbruggen. Aan het einde, daar waar de galante winkelstraat calle Marques de Larios begint, kwam het mooie Málaga pas tevoorschijn.

De pracht van Alemada Principal is weer zichtbaar

Dat wil niet zeggen dat Alameda Principal in basis niet mooi is. Er staan juist prachtige gebouwen met unieke gevels. Alleen je zag ze voorheen amper omdat je dicht langs de gebouwen op een smal en druk voetpad liep.

Alameda Principal Malaga

In de oude situatie was er zo’n 70% ruimte voor autoverkeer. Daar zit de grootste verbetering.

De beschikbare ruimte is nu vrijwel omgedraaid in het voordeel van het wandelend publiek. 70% is nu beschikbaar voor voetgangers. Een groot verschil, waardoor de unieke panden nu pas echt goed zichtbaar zijn. Je kunt ze nu mooi van een afstand bekijken.

Van lelijk eendje naar een aantrekkelijke laan

Daar waar we voorheen weinig op Alameda kwamen is het nu een laan waar je graag wilt lopen. Kom je nu met trein aan bij station Málaga Centro Alameda, dan voel je direct de ontspannen sfeer van de stad. En je ziet gelijk waarom Málaga de moeite waard is.

Alameda vormt nu ook een mooie overgang tussen het historisch centrum en de hippe wijk Soho Málaga. Kortom Málaga heeft er weer een parel bij.

Alameda Principal Malaga

Aantrekkingskracht

De vernieuwde aantrekkingskracht van Alameda Principal is al zichtbaar. Verschillende winkels, bars en hotels opene in de toekomst hier hun deuren. Zo wordt het gebouw La Equitativa (bijnaam: gebouw met de 3 eieren) na jaren van leegstand opgeknapt tot een fraai hotel. El Pimpi opent binnenkort een ijssalon en er volgt vast meer. En de oude vertrouwde bodega Antigua Casa de Guardia is er natuurlijk ook nog steeds (aanrader).

Alameda Principal bestaat nu uit 23.000 vierkante meter wandelgebied. Dat is 5 keer het oppervlakte van winkelstraat calle Larios

Bloemenstalletjes

Alameda Principal Malaga

Gelukkig zijn de bloemenstalletjes niet verdwenen. Ze zijn wel minder authentiek dan voorheen. De bloemen worden nu verkocht vanuit strakke roestige kubussen. Zowel de bloemenverkopers als de Malagueños moeten even wennen aan deze nieuwe look.

Wanneer is de metro klaar op Alameda?

De vraag die nu veel terugkomt ‘Wanneer opent het metrostation op Alameda Principal?’ Het project loopt al jaren. Inmiddels ligt er een tunnel en gaan de werkzaamheden door. Volgens de laatste berichten is het de bedoeling dat je in 2020 met de metro ook Málaga centrum kunt bereiken.

Málaga was natuurlijk al mooi, maar de herinrichting van Alameda Principal heeft wat ons betreft de stad nóg mooier gemaakt.

 

 
 

Reactie of vraag

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *