Museum van Malaga

Home / Malaga blog / cultuur / Museum van Málaga opent eind 2016

 

Geloof het of niet, maar eind 2016 gaat het er écht van komen: het “Museum van Málaga” gaat geopend worden. In het voormalige douanepaleis krijgen de collectie van het Museo de Bellas Artes (museum van schone kunsten) en het Museo Arqueológico (Archeologisch museum) onderdak. Beide collecties liggen al bijna twintig jaar opgeslagen.

 

Opgeslagen collecties

De collectie van het Archeologisch museum was, tot 1996 in het Alcazaba te zien. Sinds de renovatie van het Alcazaba, ging de collectie nog enkele jaren naar het klooster van La Trinidad, totdat het in 1999 werd opgeslagen.

De collectie bevat ongeveer 15.000 stukken van opgravingen uit de gehele provincie die teruggaan tot in de prehistorie. Er zijn ook stukken uit meer recente opgravingen. Ondermeer uit de jaren ’30 van de vorige eeuw in het Alcazaba en van opgravingen rond het Romeins Theater.

De collectie van het museum van Schone kunsten werd tentoongesteld in het Palacio de Buenavista, totdat het in 1997 moest wijken voor het nieuw te openen Picasso Museum.

Het museum was ooit een initiatief van de beroemde Real Academia de Bellas Artes de San Telmo (Koninklijke Academie van Schone Kunsten van San Telmo). De collectie herbergt in totaal zo’n 2.000 kunstwerken van beroemde kunstenaars als Pedro de Mena (beroemd van het koor in de kathedraal) en Alonso Cano en Zurbarán. Die laatste zijn twee van de belangrijkste schilders uit de Gouden Eeuw van de Spaanse schilderkunst (17e eeuw). De collectie bevat ook recent werk, zelfs van Picasso.

 

Palacio de Aduana

Het Palacio de Aduana werd geopend in 1826 om de administratieve diensten van de haven te ondersteunen, waar het toen nog direct naast lag.

Museum van Malaga

Na drooglegging van delen van de haven ten behoeve van de weg Alameda en het park verloor het zijn functie als douane paleis en diende het korte tijd als tabaksfabriek. In de nacht van 26 april 1926 verwoestte een brand grote delen van het paleis waarbij 28 bewoners van het paleis de dood vonden.

Nadat het gebouw jaren dienst deed als zetel van de Provinciale Staten, werd in 2009 begonnen met de renovatie en ombouw tot museum. Na jaren uitstel van de opening lijkt het nu definitief: in het eind 2016 zal het Museo de Málaga eindelijk zijn deuren openen.

Inmiddels is dit museum open, kijk hier voor alle informatie over Museo de Málaga

© Foto’s: Gerard van de Werken – Beleef Málaga

Door: Sander van Casa de las Mercedes
 
 

Reactie of vraag

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *