Home / Malaga blog / Ontdek de wijk La Victoria in Málaga

 

De wijk La Victoria is misschien niet zo mooi als het stadshart van Málaga, maar toch valt er best wat te ontdekken in deze historische wijk.

Loop vanaf Plaza de la Merced via calle Victoria de gelijknamige wijk in en beleef nóg meer van Málaga.

 

Capilla de calle Agua

kapel-malaga-vakantie

Net voor het Plaza de la Victoria, tussen alle hoge panden in, doemt ineens een kleine kapel op. Ondanks oude plannen om Capilla de calle Agua te slopen, staat de kapel uit 1800 nog altijd fier overeind. Inmiddels is het zelfs geregistreerd als Andalusisch erfgoed.

 

Jardín de los Monos – Plaza de la Victoria

malaga-vakantie-park-beeld

Aan het einde van calle Victoria ligt Plaza de la Victoria. In de volksmond staat het parkje in het midden van het plein bekend als Jardín de los Monos (tuin van de apen). In het verleden kon je op deze plaats in Málaga aapjes kijken…

In de jaren 60 is de apenkooi weggehaald en is de tuin gerenoveerd. Er staan nu een aantal kleine beelden van voornamelijk kinderen en een fonteintje. Omstreeks mei kleurt de tuin mooi paars door de bloeiende jacarandas.

 

Iglesia de San Lázaro

Tegenover Jardín de los Monos staat een klein kerkje. Het werd gebouwd in 1491, als kapel van een hospitaal. Het hospitaal bestaat niet meer, maar de kapel (kerk) is blijven staan.

Ook de crypte van San Lázaro bestaat nog, maar is (eigenlijk) niet openbaar toegankelijk. Heel soms heb je het geluk dat iemand het toch wil laten zien.

De stoep van het kerkje doet ook dienst als terras van café bar El Jardín de los Monos.

 

Straatkunst

Vakantie Malaga - streetart

De wijk SoHo Málaga staat bekend om de straatkunst, maar in La Victoria zijn ook veel en vooral kleurrijke creaties te vinden.

Met name het buurtje Lagunillas heeft door de straatkunstenaars uit Málaga veel kleur gekregen. De vele vervallen panden in deze omgeving worden hierdoor enigszins verbloemd.

De meeste creaties kun je zien door vanaf Plaza de la Victoria, calle Lagunillas in te lopen. Je kunt ook vanaf Plaza de la Merced de straat naast het geboortehuis van Picasso inlopen.

 

Basiliek de La Victoria

Vakantie Malaga - Basiliek

La Victoria is vernoemd naar één van de belangrijkste kerken in Málaga, basiliek Santuario de la Victoria (basiliek van de overwinning). De kerk staat aan het einde van calle Compás de la Victoria. Vanaf deze locatie zijn in 1487 de Moren uit Málaga verdreven. Later is hier de basiliek gebouwd.

Bij de basiliek ligt ook de crypte van Buenavista. Zowel de kerk als de crypte zijn te bezoeken.

 

Verborgen patio

Malaga vakantie - patio Victoria

Aan de achterkant van de basiliek ligt een ‘verborgen patio’. Het is de openbare ruimte van het aangrenzende hospitaal. De patio (met koffiebar) is vrij toegankelijk. Een wandeling door het hospitaal zelf is uiteraard niet de bedoeling.

 

Verrassend uitzicht over Málaga centrum

Malaga vakantie - uitzicht

Monte Calvario is niet zo hoog als de Gibralfaroberg, maar wel een leuke verrassing wanneer je hier toch in de buurt bent. Op loopafstand van het centrum heb je hier vanaf vanaf de noordkant een mooi uitzicht over Málaga stad.

Bovenop staat een kapel (gesloten). De route omhoog (15 minuten) is gemarkeerd door kruizen met stapeltjes stenen.

Om van het uitzicht te genieten loop je rechtsom langs de basiliek (via het parkje) calle Amargura in. Na ongeveer honderd meter ga je linksaf (via poort van de school) en volg je de weg omhoog.

Wie een lange wandeling wil maken kan de achterliggende Monte de Victoria oplopen (via calle Conde de Ureña) Er staan een paar authentieke statige villa’s in deze wijk (Conde de Ureña). Wie calle Semanario volgt komt langs het semanario van Málaga.

 

Eten en drinken

La Victoria kent vooral veel barretjes waar je een klein hapje of drankje kan nuttigen. Het leuke is dat je hier midden in het Spaanse leven zit, in La Victoria zie je minder toeristen.

 

Koffie of een broodje
Bij bar Isamoa (hoek Plaza de la Victoria) en bar Jardín de los Monos kun je terecht voor een koffie. Gewoon simpel, langs de drukke straat en tussen de Málagueños. Je kunt er ook goedkoop ontbijten met een verse jus d’orange, een broodje (pitufo) en koffie of thee.

 

Bier apotheek

calle La victoria Malaga

Liefhebbers van speciaal bieren zitten goed bij La Botica de la Cerveca (calle la Victoria). Ze schenken en verkopen hier allerlei soorten bier uit diverse landen. Met enige regelmaat zijn er ook proeverijen en workshops.

 

Uitgebreid tafelen bij Montana
Genoeg van alle tapas? Bij restaurant Montana kom je niet voor kleine hapjes. Hier ga je naar toe om uitgebreid te tafelen. Bij het enigszins sjieke Montana kun je ook stevig lunchen.

 

La Victoria is geen toeristische wijk, maar wie meer van Málaga wil zien kan er gerust een wandeling aan wagen.

Ontdek ook de leuke omgeving van Plaza de los Mártires

 
 

Reactie of vraag

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *