Malaga rolstoeltoegankelijk - reisgids Malaga

Home / Malaga blog / Is Málaga rolstoeltoegankelijk? Tips en ervaringen

 

Is Málaga rolstoeltoegankelijk? We geven vaak aan dat de stad Málaga geschikt is voor iedereen. Maar is dat wel zo, want hoe rolstoelvriendelijk is de stad Málaga eigenlijk?

Op pad met een ervaringsdeskundige

rolstoel Malaga toegankelijkheid

Samen met Eelke van Eelkedroomt.nl ging ik (Jacqueline) op pad door Málaga. Eelke blogt als ervaringsdeskundige over rolstoeltoegankelijkheid van accommodaties die zij tijdens haar reizen bezoekt. Daarnaast schreef ze een boekje voor de ANWB, B&B zonder drempel. Ze is afhankelijk van een elektrische rolstoel, waardoor ze als geen ander kan beoordelen of accommodaties en steden rolstoelvriendelijk zijn. Een verslag van onze gezamenlijke ervaringen in Málaga.

In een rolstoel alleen op reis naar Málaga

Eelke reist vanuit Nederland alleen naar Málaga af. Zodra we elkaar op het vliegveld ontmoeten heeft ze het spannendste deel van de reis eigenlijk al achter de rug. De vraag voor Eelke na een vliegreis is altijd, is mijn rolstoel nog intact en bruikbaar? Haar belangrijkste vervoermiddel mag niet in de cabine en gaat dus mee in het ruim.
Gelukkig komt de rolstoel zonder kleerscheuren aan en kunnen we samen Málaga gaan verkennen.

De trein in Málaga, geschikt voor rolstoelers?

Vanaf het vliegveld nemen we de trein naar Málaga centrum. Het treinstation op de luchthaven ligt direct tegenover de aankomsthal. In de hal van het station koop je een kaartje (automaat), waarmee je de toegangspoortjes kunt openen. Speciaal voor rolstoelen zijn er ook brede poortjes. Een goed begin!

Vervolgens kunnen we met de lift naar het lager gelegen perron. De trein heeft in het midden een verlaagd deel en is daarmee makkelijk toegankelijk voor fietsers en rolstoelers. Bij deze deuren klapt een plateau uit als overbrugging tussen het perron en de trein. Het zorgt ervoor dat Eelke zonder hulp zelf de trein in kan rijden.

Malaga met een rolstoel

We merken hier ook de hulpvaardigheid van Spanjaarden op. Een spoorwegmedewerker maakt ruimte, zodat Eelke als eerste de trein in kan. Na een korte rit van ongeveer 12 minuten stappen we uit bij het laatste station, Málaga Centro Alameda. Bij de uitgang halverwege het perron kunnen we met de lift en komen uit op Calle Cuarteles. Dit is vanuit het centrum gezien aan de overkant van de (droge) rivier. Vanaf hier kun je via de brug het centrum van Málaga goed bereiken.

Met een rolstoel overnachten in Málaga

Eelke had een kamer gereserveerd in appartementencomplex NONO. In dit moderne complex zijn twee kamers aangepast voor rolstoelgebruikers. De kamers zijn ruim van opzet. Manoeuvreren met een rolstoel is hier prima mogelijk.

Rolstoel Málaga toegankelijkheid
NONO is geen hotel, maar heeft wel een receptie die 24 uur bemand is. Mocht het nodig zijn dan kun je altijd om hulp vragen. Hierdoor kun je als rolstoelgebruiker ook prima alleen op reis naar Málaga. Het personeel blijkt hier sowieso erg hulpvaardig. Eelke ondervindt problemen bij het losmaken van haar koffer die vast zit aan haar rolstoel. Hulp is snel geboden door één van de medewerkers.

Bij aankomst blijkt een kleine drempel in de douche iets teveel voor de rolstoel van Eelke, ze kan er niet overheen. Voordat we de stad in gaan maakt ze hiervan melding bij de receptie. Bij terugkomst is de gehele drempel aangepast. Ze is lovend over deze verbetering in korte tijd.

De badkamer met toilet is voorzien van een douchezitje, beugels en een onderrijdbare wastafel. Voor het toilet heeft Eelke een toiletverhoger nodig. Het appartementencomplex voorziet niet in deze service. Omdat ze zich hier vooraf van op de hoogte had gesteld, heeft Eelke vanuit Nederland een eigen verhoger meegenomen in haar koffer. Dit neemt natuurlijk wel wat plaats in beslag in de bagage. Een andere optie zou zijn om deze te huren in Málaga (zie informatie onderaan).

Málaga centrum met een rolstoel

De straten in het centrum van Málaga zijn veelal autovrij en de bestrating is goed. Met een rolstoel is het makkelijk rijden door de straten.

Winkelen Malaga - Larios

Eelke merkt wel op dat er een aantal hellingen zijn die met een elektrische rolstoel goed te doen zijn. Met een gewone rolstoel zal dit de nodige armkracht kosten.

Het Alcazaba, een rolstoeltoegankelijk monument

Eelke is verrast wanneer ik aangeef dat een bezoek aan het Alcazaba mogelijk is. Het was haar droom om ooit iets van Moorse architectuur in het echt te zien. Vaak zijn dit soort monumenten met een rolstoel niet makkelijk begaanbaar. Het Alcazaba is dat wel.

Bij de hoofdingang kun je niet komen met een rolstoel, maar aan de achterkant van het Alcazaba zit een lift. Dit is net achter het stadhuis.

Goed om te weten. Ook de Kathedraal is met een rolstoel prima te bezoeken. Bij de ingang is een rolstoel ramp gemaakt.

Toegankelijkheid musea en bezienswaardigheden

De meeste musea zijn met een rolstoel goed bereikbaar. Eelke bezocht nu alleen het Picasso museum, maar ook andere musea zijn voldoende geschikt om met een rolstoel te bezoeken.

Andere bekende musea die rolstoeltoegankelijk zijn: Centre Pompidou, Carmen Thyssen, CAC, Russisch Staatsmuseum en het Automuseum.

Toiletten in Málaga

In veel restaurants zien we toiletten die zijn ingericht voor rolstoelers. Openbare toiletruimtes, zoals in de haven (Muelle Uno), hebben aparte toiletten voor minder validen. De toiletten zijn hier over het algemeen schoon en goed onderhouden. Ook in het toeristenbureau (Plaza de la Marina) en bij verschillende toiletgebouwen aan het strand zijn de toiletten aangepast voor rolstoelgebruikers.

Naar het strand in Málaga met een rolstoel

Niet ver van het centrum is ondermeer Playa la Caleta met een rolstoel deels bereikbaar. Speciale hellingen en een verhard pad zorgen ervoor dat je met je rolstoel op het strand kunt komen.

Rolstoeltoegankelijkheid Malaga

Extra service in de zomermaanden
In de zomer zijn een aantal stranden in Málaga extra toegankelijk voor rolstoelgebruikers. Via een verhard pad is het strand veelal bereikbaar. Speciale rolstoelen maken het op een aantal plaatsen mogelijk om bij of zelfs in het water te komen. In de zomer kan dit in Málaga erg aangenaam zijn. We weten dat Playa el Dedo (in de wijk El Palo) deze speciale voorzieningen beschikbaar heeft tijdens het hoogseizoen.

Rolstoelvriendelijkheid bussen in Málaga en Andalusie

Veel bussen in Málaga hebben speciale voorzieningen voor rolstoelgebruikers. Stadsbussen en de bussen van Alsa (naar andere plaatsen) hebben halverwege de bus een liftplateau voor rolstoelen.

Rolstoeltoegankelijkheid Malaga

Goed om te weten
Eelke is vanuit Málaga nog verder gaan reizen. Twee dagen voordat ze met een Alsa bus vertrok heeft ze op het busstation (naast treinstation Maria Zambrano) een buskaartje gekocht. Hier werd als extra service een notitie ingevoerd dat Eelke met een rolstoel wilde reizen. De buschauffeur was hierdoor vooraf al op de hoogte. Het is niet noodzakelijk om dit vooraf te doen, maar wellicht wel een rustgevend gevoel.

Málaga bezoeken in rolstoel? Doen!

We kunnen alleen maar concluderen dat Málaga een rolstoelvriendelijke stad is. Uiteraard blijven er verbeterpunten, maar de stad heeft veel aanpassingen gemaakt. Mensen in een rolstoel kunnen zich hier makkelijk voortbewegen. Daar waar het minder toegankelijk is zie je als snel hulpvaardige Spanjaarden die je graag willen helpen. Laat je daarom niet tegenhouden wanneer je afhankelijk bent van een rolstoel. Zelfs alleen is het goed mogelijk. Kortom, bezoek deze mooie stad en geniet!

Adressen voor het huren van een rolstoel of andere hulpmiddelen:

Bij Prima Rent is het mogelijk om een (elektrische-) rolstoel te huren. Dit verhuurbedrijf heeft 2 winkels in het centrum:
Málaga Centro SOHO, calle Alemania 3
Málaga Centro, calle Trinidad Grund 5.

Daarnaast hebben ze ook winkels op het vliegveld en bij de Cruise Terminal.
www.rentacarprima.com

Ook bij de grote apotheek op Alameda Principal 21 is het ook mogelijk om rolstoelen en andere hulpmiddelen te kopen of te huren.

Tip!

Ga je Málaga bezoeken en wil je niks missen? Bestel dan nu onze reisgids met stadskaart.

© Beleef Málaga

 
 

6 Reacties

 1. Wij zijn al enkele keren naar Malaga geweest en verblijven dan in hotel Goartin. Heeft een prima kamer voor rolstoelgebruikers op de begane grond. Met inloopdouche.

   
 2. Peggy,

  Wij gaan in het voorjaar op pad naar Malaga met vriendinnen, 1 van ons zit in een rolstoel. Weet jij misschien of er twee persoons fietsen te huur zijn ??

   
  • Beste Jenny,
   Bedankt voor je bericht. We hebben een tandem beschikbaar. Als dit aansluit op jullie wens, dan kun je dit bij de reservering voor fietshuur of een fietstour in Málaga aangeven bij opmerkingen. Dan zorgen wij ervoor dat de tandem voor jullie gereed staat. Reserveer wel altijd vooraf, want we hebben er maar één 😉
   Als het om een ander type fiets gaat, laat het ons gerust weten via een bericht. Wellicht kunnen we je alsnog helpen.
   Groetjes Gerard

    
 3. wij zijn ook al enkele keren in malaga geweest ik ben ook gebonden aan een mindervalide scooter en inderdaad malaga is zeer toegangkelijk voor minder valide

   
  • Beste Peggy,
   Bedankt voor je bericht. Fijn te lezen dat je Málaga hebt ervaren als toegankelijk met een mindervalide scooter.
   Groetjes Gerard en Jacqueline

    

Reactie of vraag

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *