Museum Malaga - Jorge Rando
 

Aan de lange lijst met musea in Málaga is een interessant museum toegevoegd. Na Pablo Picasso en Revello de Toro is er wederom een kunstenaar uit Málaga met een eigen museum in zijn geboortestad. We bezochten het nieuwe Jorge Rando museum aan de rand van het historisch centrum.

 

Jorge Rando, expressionist uit Málaga

Jorge Rando is een geboren Malagueño (1941). Na zijn studie filosofie en theologie in Málaga, gaat de jonge Jorge studeren in het Duitse Keulen. Hier ontdekt hij ondermeer de relatie tussen schilderkunst en filosofie. Hij blijkt zijn gevoel goed te kunnen uiten in het expressionisme. Sinds mei 2014 zijn 120 werken van Jorge Rando te zien in zijn eigen museum.

 

Museum Jorge Rando Malaga - reisgids Malaga

 

Vaste expositie

De werken in het museum laten deels de harde werkelijkheid zien in de wereld. Zoals honger en oorlog in Afrika, maar ook prostitutie.

Jorge Rando beeld ook het lijden van Christus uit. Met The Passion geeft de kunstenaar uiting aan zijn eigen religieuze overtuiging.

De serie ‘kraamklinieken’ laat mooie scenes zien van trieste moeders.

Naast schilderwerken staan er verschillende fascinerende sculpturen in het museum. Deze staan veelal in relatie tot werk dat de artiest eerder op het doek heeft gemaakt.

Hoewel bij ons de smaak over deze kunstvorm enigszins uiteenloopt, vinden we beide dat dit museum de moeite waard is om te bezoeken.

 

Museum Malaga - Jorge Rando

 

Huiskamer voor kunst

De opzet van het museum is niet alleen gericht op exposities. Er is ruimte voor educatie met uiteraard veel aandacht voor het expressionisme.

De kunstenaar ziet zijn museum als de huiskamer voor kunst in Málaga. Een plaats waar je, zonder te fluisteren, uitgebreid kunt praten en je mening kunt geven over kunst.

Regelmatig zijn er culturele activiteiten in het museum met film en muziek. Allemaal erg laagdrempelig en, net als de toegang van het museum, zoveel mogelijk gratis.

 

Museum Malaga - Jorge Rando

 

Ontdek een ander deel van Málaga centrum

Het museum staat net buiten de kern van het historisch centrum. Stap voor even af van de gebaande (toeristische) paden en ontdek dit minder bekende deel van Málaga centrum. De wijk ziet er misschien wat minder gelikt uit, maar er valt genoeg te ontdekken. Tegenover het museum staat de overdekte markt Mercado de Salamanca en op slechts 300 meter kun je het bekende glasmuseum van Málaga vinden.

 

Impuls

Met de komst van dit museum krijgt de omgeving een mooie impuls. Wellicht draagt het bij aan de ontwikkeling van de omliggende wijken La Goleta, El Molinillo en San Felipe Neri. Jorge Rando heeft in ieder geval een eerste stap gezet. Het pand, dat grenst aan het voormalig klooster Monasterio de las Mercedarias (1893), is stijlvol en absoluut een toegevoegde waarde voor deze omgeving.

Handige informatie:
Entree: gratis
Openingstijden: Maandag tot en met zaterdag van 10.00 – 20.00 uur. Op zondag gesloten.
Adres: calle Cruz del Molinillo, 12 (29013) Málaga
Website: Museo Jorge Rando

 

Lees hier over onze favoriete musea in Malaga

 

 
 

Reactie of vraag

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *