Malaga december leuk om te doen
 

Malaga in december, beleef de feestdagen in Málaga

Malaga in december is een sprookje. De hele maand is het oude centrum van de stad feestelijk verlicht. Vanuit heel Spanje komen mensen naar Málaga om te genieten van de bijzondere sfeer. Maar er is veel meer te doen in Málaga, lees snel verder.

Op deze pagina hebben we de leukste activiteiten voor Málaga in december verzameld.

Goed om te weten! In december organiseren we dagelijks een fietstour langs de mooiste bezienswaardigheden in Málaga. Deze tour is met een Nederlandse gids 🙂
Let op! We zijn op dit moment deze pagina aan het bijwerken. Download voor de meest actuele informatie de gratis December Mini gids.

Recente update: 5 december 2023

TIP!
Beleef het beste van Málaga. Neem je reisgids mee 

 

Hoe is Malaga in december?

December in Málaga is een aangename verrassing. Het weer in deze tijd van het jaar kun je gerust zacht noemen. Mensen die zich afvragen of je in dit klimaat het gevoel van de feestdagen ervaart… Zeker weten!

Málaga is vanaf eind november sfeervol verlicht. In december zijn er kerstmarkten en klassieke kerstallen. Wie Málaga in december bezoekt zal ervaren dat je hier voor 100% het kerstgevoel krijgt. Met als extra cadeau de zon!

In december op vakantie naar Málaga is daarom het overwegen zeker waard. Je krijgt er geen spijt van.

 

Feestdagen in december

 • 6 december | Dag van de grondwet (Día de la Constitución)
 • 8 december | Onbevlekte ontvangenis (Inmaculada Concepción)
 • 25 december | Kerst (Navidad, Spanje heeft alleen kerstdag)

Op feestdagen zijn bedrijven en (kleine) winkels gesloten. Grote bars en restaurants zijn op kerstdag open. Je doet er wel goed aan om vooraf te checken of een restaurant open is.

Bekijk alle feestdagen in Málaga

 

Wat is het klimaat in Málaga in december?

Gemiddeld is het in december  17 á 18 graden in Málaga. Zowel in de nacht als in de ochtend kan het fris aanvoelen. Spanjaarden zijn vaak goed ingepakt, terwijl Nederlanders en Belgen de temperatuur als aangenaam ervaren. Zeker voor deze tijd van het jaar. Zodra je op het terras zit bestaat de kans dat je met blote armen wilt genieten van de warme zon.

Volgens de statistieken is december de natste maand. We hebben het dan over slechts 6 dagen met kans op regen.

 

Wat is er te doen in Málaga in december?

In december staat vrijwel alles in het teken van de kerst en feestdagen in Málaga. De stad staat bol van gezelligheid en sfeervolle activiteiten die helemaal passen bij deze tijd van het jaar. Zoals kerstmarkten en iedere dag tussen 11.00 en 14.00 uur en tussen 17.00 – 21.00 uur hoor je kerstmuziek in de straten van de binnenstad.

Maar er is nog zoveel meer te doen deze maand in Málaga…

 

Kerstverlichting Malaga 2023

kerstverlichting Malaga

De kerstverlichting in Málaga staat inmiddels ook ver buiten de stad bekend als spectaculair. Duizenden lampjes verlichten het oude centrum en de belangrijkste wegen. Op verschillende momenten is er op de grote winkelstraat Calle Larios en lichtshow met muziek.

Kerstverlichting Málaga centrum 2023, wanneer en hoe laat?

De kerstverlichting in Málaga (2023) is aan vanaf de laatste vrijdag van november. De feestverlichting zal daarna dagelijks branden vanaf 18.30 uur. Op weekdagen tot 00.00 uur. In het weekend en voor feestdagen tot 02.00 uur.

Op 6 januari, na Drie Koningen, gaat de kerstverlichting weer uit

 

Kerstbomen in Málaga centrum

Op een aantal locaties / pleinen in de stad staan grote kerstbomen met mooie verlichting:

 • Plaza de la Constitución (je kan in de boom staan)
 • Plaza de la Marina
 • Bij de Kathedraal op Plaza del Obispo
 • Plaza de Enrique García Herrera (vlakbij calle San Juan)
 • Net buiten het centrum in Parque de Huelin

 

3D projectie (videomapping) op de Kathedraal van Málaga

Op één van de torens van de Kathedraal zie je de hele maand december een grote videoprojectie in 3D. Door gebruik te maken van laser en muziek ontstaat er een prachtige show op de muren van de toren. De show bestaat ondermeer uit een moderne weergave van het kerstverhaal.

De video-/ laserprojectie op de Kathedraal is iedere avond te zien op verschillende momenten tussen 19.00 en 22.00 uur.

 

Kerstverlichting op Alameda Principal, Plaza de la Marina en in het park

De kerstsfeer in Málaga is ook doorgetrokken vanaf de grote straat Alameda Principal naar Plaza de la Marina en Paseo del Parque (het park). Neem zeker een kijkje op deze plaatsen. De (ledverlichting) is behalve in de bomen ook aangebracht op grote bogen. Uiteraard ook leuk om met kinderen te gaan kijken.

Net als de overige verlichting in de stad is de feestverlichting op deze plaatsen dagelijks aan. Ook overdag de moeite waard, maar in de avonduren nog net wat mooier.

 

Kerstverlichting Botanische tuin Málaga

Ook dit jaar is er kerstverlichting in de Botanische tuin van Málaga. De botanische tuin ligt buiten de stad, ten noorden van het centrum.

Van 1 december november tot 8 januari van 18.30 tot 23.00 uur schitteren vele lichtjes in de de tuin. Deze lichtroute loopt ruim 2 kilometer door de tuinen. Het thema gaat dit jaar over het koninkrijk van de kerstengelen.

Tickets: €15,50 voor volwassenen en €11,50 voor kinderen. Voor gezinnen, senioren en studenten zijn er kortingen. Let op, reserveer vooraf je toegangsbewijs en wees op tijd. Bij de tuinen is parkeerruimte beperkt. Lees in de Málaga december gids over vervoer naar de tuinen.

Kijk hier voor alle informatie en om tickets te reserveren

 

Chocoland in de haven van Málaga

Foto: Muelle Uno

De kerstsfeer in Málaga gaat verder dan alleen het historisch centrum. In de haven van Málaga (Muelle Uno) vind je ‘Chocoland’. Een aanrader om met kinderen te bezoeken. Zelfs de kerstman is op verschillende momenten aanwezig in zijn chocaledewinkel.

Vlakbij ‘Chocoland’ staat ook de kerstmarkt, Mercado de Navidad.

Bezoek aan de kerstman

Voor een gratis bezoek aan de kerstman sluit je aan in een virtuele wachtrij. Ter plaatse kun je hiervoor een QR code scannen. Vervolgens ontvang je een bericht op je telefoon dat je in de de rij staat. Meer info en tijden (Spaans).

Chocoland in de haven van Málaga staat er tot en met 5 januari

 

Kerstmarkten en foodmarket in Málaga in december

Naast de maandelijkse hippe straatmarkten zijn er deze maand ook kerstmarkten in Málaga. Hieronder een overzicht met de markten in het centrum.

 

Mercado de Navidad – haven van Málaga (tot 7 januari)

De hele maand december tot 7 januari vind je in de haven van Málaga een kerstmarkt. Deze ‘Mercado de Navidad‘ is dagelijks open van 10.00 uur tot 22.00 uur. De markt staat op de boulevard van Muelle Uno tegenover de winkels.

Wanneer: Dagelijks tot en met 6 januari. Van 10.00 uur tot 22.00 uur

Waar: Muelle Uno (Haven Málaga)

 

Kerstmarkt Málaga Paseo del Parque

Kerstmarkt Malaga

De traditionele kerstmarkt van Málaga vind je op wandelboulevard Paseo del Parque. De kramen op deze markt verkopen typische kerstartikelen zoals kerstfiguren voor kerstallen en klassiek speelgoed. Maar ook allerlei Spaanse lekkernijen die bij deze tijd van het jaar horen. Leuk om even te kijken!

Wanneer: Tot 7 januari. Vanaf 11.00 uur tot 22.00 uur.

Waar: Paseo del Parque (boulevard paralel aan het park, zijde stadhuis)

 

Culinaire foodmarket de Smaak van Málaga (5 tot 10 december)

Op de boulevard langs het park van Málaga (Paseo del Parque) vind je van 5 tot 10 december de culinaire markt ‘Sabor a Málaga’. Deze foodmarkt heeft als doel het promoten van producten uit de provincie Málaga. Naast lokale culinaire producten zoals wijn, olijfolie en kaas zijn er ook muzikale optredens.

Wanneer:

• 5 december – 10 december. Van 11.00 uur tot 21.00 uur

Waar:

Paseo del Parque (boulevard langs het park)

 

Mercado Urbano del SOHO (6 en 8 december)

Markt Malaga
Craftmarkt in de hippe wijk Soho Málaga

Wanneer:

 • 6 december (feestdag: Día de La Constitución)
 • 8 december

Waar: Calle Tomás Heredia (zijstraat Alameda Principal)

El Zoco markt in de haven (10 en 17 december)


El Zoco is een straatmarkt in de haven van Málaga. Je vind de markt op de pier/ promenade Muelle Uno. De Zoco markt is opgedeeld in vier onderdelen:
– Shopping, mode en trends
– Artisana, handgemaakte producten
– Gourmet, culinaire producten uit de regio
– Solidaria, lokale stichtingen en verenigingen

Wanneer: Zondag 10 december en zondag 17 december. Van 11.00 uur tot 18.00 uur

Waar: Muelle Uno (Haven Málaga)

 

Kerstshoppen op zondag in Málaga

Op zondag 10 en zondag 17 december 2021 zijn de winkels in Málaga extra open. Ontdek hier meer over winkelen in Málaga.

 

Kerststallen in Málaga

Door heel Málaga zijn bijna 60 kerststallen opgebouwd. Het initiatief hiervoor ligt ondermeer bij de broederschappen (bekend van de Semana Santa). Maar ook de gemeente en verschillende (buurt)verenigingen hebben een eigen kerststal.

Het gaat te ver om alle kerststallen hier te benoemen, maar in Málaga centrum is de kerststal in het stadhuis (Avenida de Cervantes 4) altijd prachtig. Deze is te zien tot 6 januari. Van 10.00 tot 14:00 uur en van  17.00 tot 21.00 uur.

In de ‘Málaga December Mini gids’ vind je een plattegrond waarop verschillende kerstallen en kerstmarkten staan.

 

De mooiste kerststal van Málaga?

kerststal malaga

Buiten het centrum, ten Oosten van de stad vind je in het buurtschap La Mosca een grote kerststal (belen). Je moet er even voor op pad, maar wat ons betreft zeker een aanrader.

Belen La Mosca is te zien van 6 december tot 6 januari. Adres: Calle escritor Mauel Solano

De kerststallen in Málaga kun je gratis bezoeken.

 

Sport: Marathon van Málaga

Een groot sportevenement op 10 december, de marathon van Málaga. Naast de hele marathon is er ook een halve marathon. De marathon start in de ochtend om 8.30 uur op Paseo del Parque.

Wil je misschien nog deelnemen 😉 Inschrijven kan via deze website

 

Aanrader! Ontdek Málaga op de fiets

Fietsen Malaga

Ontdek de verborgen parels van Málaga op de fiets

Fietsen in Málaga is dé manier om veel van de stad te zien. Bezoek je Málaga voor de eerste keer? Ga dan mee met de fietstocht door Málaga. Een Nederlandse gids laat je de hoogtepunten én de verborgen parels van de stad zien. Deze maand organiseren we deze populaire stadstour dagelijks. Eén keer in de ochtend en één keer in de middag.

Tip! Reserveer je fiets op tijd. Per tour is een beperkt aantal deelnemers mogelijk (vol=vol)

De Málaga fietstocht is geschikt voor iedereen die kan fietsen. Oók voor kinderen.

Reserveer nu je fiets >>
Beleef het beste van de stad

Ook leuk om te doen in Málaga

 

Wat te doen in Málaga in november – Exposities

In bekende en minder bekende musea in Málaga kun je naast de vaste collecties regelmatig tijdelijke exposities bekijken. Hieronder een overzicht van tijdelijke exposities in Málaga.

Tip! Op zondagen na 16.00 uur kun je veel musea in Málaga gratis bezoeken

Picasso Museum Málaga

Sla het Picasso museum niet over als je in Málaga bent. Het bekendste museum van de stad heeft verrassende werken van de kunstenaar die in Málaga werd geboren.

 • tot 4 februari 2024: Dialogen met Picasso

Deze hoofdexpositie laat bijna 80 jaar artistieke creativiteit zien van de grootste kunstenaar van de 20e eeuw. Het Picasso museum heeft een kamer (Sala XII) met 19 keramiek werken en 3 schilderijen die Picasso tussen 1931 en 1962 maakte. Daarnaast zie je ook 22 werken uit zijn schetsboek La Californie, dat hij in 1956 in Cannes tekende.

 • tot 31 maart 2024: De Echo van Picasso

Picasso museum

Dit is de tweede grote expositie in het Picasso museum dit jaar ter ere van de 50e verjaardag van Picasso’s dood. ‘De echo van Picasso’ onderzoekt de grote invloed die de kunstenaar heeft gehad op andere makers. Zowel zijn tijdgenoten als hedendaagse kunstenaars.

De expositie laat werk zien van 30 kunstenaars. Allemaal beïnvloed door een bepaald aspect van Picasso’s creativiteit. De collectie omvat schilderijen, sculpturen en objecten die binnen het concept van Picasso’s werk passen.

 

 • tot 4 februari 2024: De vele gezichten van Picasso

De expositie ‘De vele gezichten van Picasso’ geeft een goed beeld van zijn late werken. De hoofdlijn in deze expositie is de weergave van het menselijke gezicht in het laatste deel van Picasso’s  leven. Veel van deze werken waren destijds controversieel, maar inmiddels staat het hoog aangeschreven.

 

Palacio Solecio Hotel

 • tot juni 2024: kleine foto expositie Picasso

Hoewel geen museum, toch de moeite van het vermelden waard. In het prachtige Solecio Hotel in calle Granada is een expositie van 8 foto’s van Picasso. De beelden zijn gemaakt door fotograaf Juan Gyenes en zijn te bewonderen in de lobby. Deze expositie maakt deel uit van het eerbetoon van de stad Málaga 50 jaar na het overlijden van Picasso. Je kan de expositie gratis bezoeken tot juni 2024.

 

Carmen Thyssen museum

 • Vaste collectie

Het Carmen Thyssen heeft even geen tijdelijke expositie, maar de vaste collectie van dit museum is zeker de moeite waard. Ontdek Spaanse kunst uit de 18e en 19e eeuw.

 • tot 10 december: Rafael Canogar

Rafael in één van de grootste vertegenwoordigers van de Spaanse abstracte kunst. De expositie in het Carmen Thyssen museum laat tien van zijn grootste schilderijen zien. De werken van Canogar zijn gericht op structuur en bijna architectonisch van vorm.

 • tot 18 februari 2024: Fieramente Humanos

De expositie ‘Fiercely Human’ laat Spaanse kunst uit de 17e eeuw zien. Deze expositie bestaat uit werken van Spaanse heiligenschilders. Dramatische beelden die werden ontworpen om mensen aan te trekken tot religie.

 

Het Carmen Thyssen museum in Málaga is open van dinsdag tm. zondag van 10.00 tot 20.oo uur. De entree is € 10,- (tussen 14.30 en 16.00 uur € 6,-). Gratis op zondag vanaf 17.00 uur.

 

Russisch museum / Oude tabaksfabriek

Het Russisch museum heeft vanwege bekende redenen een andere invulling gekregen. Op deze locatie zijn geen kunstwerken meer te zien van het Russisch Staatsmuseum. Dankzij archieven van de Picasso Foundation en verzamelaars is het toch mogelijk om in dit museum mooie exposities te organiseren.

 • Zijn tijd vooruit: Het avontuur van een verzamelaar

Een nieuwe expositie voor dit museum. Uit de enorme collectie van José María Castañé zie je tientallen kunstwerken. Verdeeld over vier secties zie je het werk van Russische kunstenaars en sleutelfiguren uit de 20e-eeuwse kunst. Met werken van ondermeer Paul Delvaux, David Hockney, Eduardo Arroyo en Diego Rivera.

 • tot 21 januari 2024 – Gekruisde blikken

Een confrontatie met de ‘beelden’ van twee kunstenaars die, door middel van het fotografische beeld, hun eigen visie bouwen op ruimtes met een bijzondere geografische, stedelijke en sociale spanning. Een expositie met beelden van Elena Anosova (Rusland, 1983)  en Javier Arboledas (Spanje, 1974).

 

 • tot 21 januari 2024 – Thinking in loop (Pensando en buclo)

Drie videos over iconoclasme (beeldenstorm), ritueel en onsterfelijkheid van de Duitse kunstenaar Boris Groys, die vele jaren in Rusland heeft doorgebracht.

In ‘Thinking in a Loop’ toont Boris Groys zich niet alleen als de scherpe filosoof, kunstcriticus en mediatheoreticus die hij is.  Hij zet op intelligente wijze de ambivalente rituelen van woorden en beelden die onze cultuur vormen in scène.

Het museum is open van dinsdag tm. zondag van 9.30 tot 20.00 uur.
Entree permanente expositie: € 6,-,
Tijdelijke exposities: € 4,-
Combitickets: € 8,- Op zondagen na 17.00 uur gratis entree.

 

CAC Málaga (hedendaagse kunst)

 • tot 3 december 2023: Ik ben mijn eigen landschap

Soy mi propio paisaje (Ik ben mijn eigen landschap) is een expositie met werk van de Duits-Braziliaanse kunstenaar Janaina Tschäpe. Een grote expositie met ruim 100 werken bestaande uit schilderijen, tekeningen en foto’s. In haar werk laat de kunstenaar het echte met het onwerkelijke samenvloeien tegen een achtergrond van de natuur en natuurverschijnselen.

Het CAC museum is geopend van dinsdag tm. zondag van 9.00 tot 21.30 uur. Toegang is gratis.

 

Centre Pompidou Málaga

Deze dependance van Centre Pompidou in Málaga vind je in de haven van de stad. Te herkennen aan de gekleurde kubus in de hoek van de haven.

Op dit moment is er een ombouw van de vaste collectie. Ondertussen zijn er andere tijdelijke exposities te zien.

 • tot 25 februari 2024: Ettore Sottsass – Magische gedachte

Ontwerper, architect, schrijver, dichter Ettore Sottsass (Innsbruck, Oostenrijk, 1917 – Milaan, 2007) is één van de belangrijkste makers van de 20e eeuw. Gedurende zijn hele leven is Sottsass nooit gestopt met het benadrukken van de emotionele dimensie van design. Voorbij het rationalisme en het functionaliteitisme. Als architect beschouwde hij design ook als een ander aspect van de architectuur.

De expositie begint in de jaren veertig, met de eerste creatieve stappen van Ettore Sottsass en komt in de jaren tachtig tot een hoogtepunt in de Memphis Groep.

 

La Termica Málaga

Het industriële pand La Termica is tegenwoordig een centrum voor hedendaagse culturele creatie en productie. Hoewel veel mensen deze kant van Málaga overslaan, is het zeker de moeite waard om hier eens te kijken. Regelmatig zijn er bijzondere exposities, workshops en markten.

 • tot 28 januari 2024: Victus et amictus

Victus et amictus toont werk van de Mallorcaanse kunstenaar Ela Fidalgo. Deze bekroonde modeontwerpster heeft onlangs haar aandacht op de schilderkunst gericht. De invloed van mode zie je duidelijk in haar werken terug met de combinaties van stoffen, oliën en krijt.

De toegang is gratis. Open van dinsdag tot zondag van 11.00 tot 14.00 uur en van 17.00 tot 20.30 uur.

La Térmica vind je aan de westelijke kant van het centrum. Je kan dit lopen vanuit de stad, maar op de fiets is het ook leuk om te doen. Loop of fiets vanaf de haven naar het westen en ongeveer 0,5 km na de lange schoorsteen zie je aan de rechterkant een modern glazen gebouw. Hierachter ligt La Térmica. Ook bereikbaar per bus 7 vanaf de Alameda Principal (zuidkant; stap uit bij de halte Santa Paula en loop richting het strand).

Meer info over La Termica >>>

 

Malaga reigids

 

 

Deze informatie is samengesteld door Gerard en Jacqueline. Sinds 2011 delen ze op beleefmalaga.nl hun persoonlijke ervaringen, tips en praktische informatie. Een website en reisgids vol met inspiratie voor je bezoek aan Málaga.

Vakantie Málaga? Bestel nu je reisgids >>

 

Volg Beleef Malaga ook op Instagram