Malaga in januari activiteiten
 

Een nieuw jaar en een nieuwe maand. Malaga in januari, wat is er allemaal te doen? Op deze pagina kom je alles te weten over de activiteiten in deze maand. Er staan veel leuke dingen op het programma, van de Drie Koningen optocht tot aan gezellige straatmarkten. Kortom, lees snel verder als je Málaga deze maand bezoekt.

Laatste update: 12/01/2023

Januari in Malaga

Januari is wat betreft toeristen een rustige maand in Málaga. Na het oud & nieuw feest en Drie Koningen komt het normale dagelijks leven weer op gang in de stad.

 

Hoe is het weer in Málaga in januari?

Wat betreft weer is januari normaal gesproken de meest frisse maand in Málaga. Desondanks valt het in vergelijk met Nederland en België erg mee. Gemiddeld is de temperatuur overdag 16 – 18 graden. Wanneer het tijdens zonnige dagen niet hard waait kan het kwik ook zomaar boven de 20 graden uitkomen.

De temperatuur zakt in de nachtelijke uren naar 4 tot 7 graden. Hou er daarom rekening mee dat het in de avonden flink kan afkoelen. Het is in deze tijd van het jaar vaak helder met een strakblauwe lucht. Zo af en toe bestaat de kans op een regenbui. Het zeewater is ongeveer 15 graden dus Spanjaarden zie je zelden in zee.

januari malaga andalusie spanje

Evenementen in Malaga in januari

Ben je benieuwd naar wat er te doen is in Málaga in januari? Bekijk hieronder een selectie met de leuke evenementen en activiteiten.

Wil je op de hoogte blijven van actuele tips? Volg Beleef Málaga op Facebook.

Feestdagen of speciale dagen

1 januari: Nieuwjaarsdag
Winkels, banken en veel musea zijn gesloten op deze dag, maar horeca gelegenheden zijn veelal open.

5 en 6 januari: Drie Koningenfestiviteiten

Drie koningen Malaga

Op 6 januari is het Drie Koningen, in Spanje is dit een feestdag. Winkels en banken zijn gesloten. Aan de vooravond (5 januari) is er een grote optocht waarin de Drie Koningen worden verwelkomd in Málaga. Een evenement waar veel Malagueños met hun kinderen op af komen.

7 januari: begin uitverkoop
Zodra de feestdagen achter de rug zijn begint de winteruitverkoop in Málaga (rebajas).

tot 5 januari: Kerstverlichting
Tot het feest van Drie Koningen kun je nog genieten van de lichtshow in Málaga.

reisg

 

Leuk om te doen in Málaga in januari

Straatmarkten in Málaga

Straatmarkt Malaga

Ambachtelijke-/ creatieve markt op Plaza de la Merced. Iedere eerste zondag van de maand (rondom feestdagen en festiviteiten kan dit afwijken)

Wanneer: zondag 7 januari van 11.00 – 19.00 uur

Waar: Plaza de la Merced

 

Wanneer: zondag  14 januari van 11.00 – 18.00 uur

Waar: Muelle Uno (Haven Málaga)

 

Wanneer: 24 januari van 11.00 tot 19.00 uur

Waar: In de wijk Soho – calle Tomás Heredia (zijstraat Alameda Principal)

 

Aanrader! Fietstour Málaga met Nederlandse gids

Fietsen Malaga activiteiten

Dagelijkse fietstour
Ben je voor het eerst in Málaga en wil je veel zien van de stad? Op de fiets ontdek je in korte tijd de mooiste bezienswaardigheden en de verborgen parels van de stad. Een Nederlandstalige gids laat je het beste van de stad zien en geeft je handige tips voor je verdere verblijf. Tijdens deze fietstocht krijg je een goede indruk van Málaga. Ideaal aan het begin van je bezoek.

Goed om te weten: De Málaga fietstour is geschikt voor jong en oud. Je fiets in een ontspannen tempo over een vlakke route. In ongeveer 3 uur zie je veel van de stad en kom je op bijzondere plaatsen. Ook mogelijk op een e-Bike.

 

Klassieke concerten in de musea van Málaga

Ben je liefhebber van klassieke muziek? In Málaga kun je regelmatig genieten van concerten.

 • Klassieke barokmuziek: En Armonía ‘De España al Nuevo Mundo¿’

Met sopranen: María Marcos Cobaleda, Lourdes Martín-Leiva, Alicia Molina y Carmen Ramírez

• Wanneer: zondag 12 november om 12.00 uur
• Waar: Museo de Málaga (Málaga centrum)

 

Wat te doen in Málaga in januari – Exposities

In bekende en minder bekende musea in Málaga kun je naast de vaste collecties regelmatig tijdelijke exposities bekijken. Hieronder een overzicht van tijdelijke exposities in Málaga.

Tip! Op zondagen na 16.00 uur kun je veel musea in Málaga gratis bezoeken

Picasso Museum Málaga

Sla het Picasso museum niet over als je in Málaga bent. Het bekendste museum van de stad heeft verrassende werken van de kunstenaar die in Málaga werd geboren.

 • tot 4 februari 2024: Dialogen met Picasso

Deze hoofdexpositie laat bijna 80 jaar artistieke creativiteit zien van de grootste kunstenaar van de 20e eeuw. Het Picasso museum heeft een kamer (Sala XII) met 19 keramiek werken en 3 schilderijen die Picasso tussen 1931 en 1962 maakte. Daarnaast zie je ook 22 werken uit zijn schetsboek La Californie, dat hij in 1956 in Cannes tekende.

 • tot 31 maart 2024: De Echo van Picasso

Picasso museum

Dit is de tweede grote expositie in het Picasso museum dit jaar ter ere van de 50e verjaardag van Picasso’s dood. ‘De echo van Picasso’ onderzoekt de grote invloed die de kunstenaar heeft gehad op andere makers. Zowel zijn tijdgenoten als hedendaagse kunstenaars.

De expositie laat werk zien van 30 kunstenaars. Allemaal beïnvloed door een bepaald aspect van Picasso’s creativiteit. De collectie omvat schilderijen, sculpturen en objecten die binnen het concept van Picasso’s werk passen.

 

 • tot 4 februari 2024: De vele gezichten van Picasso

De expositie ‘De vele gezichten van Picasso’ geeft een goed beeld van zijn late werken. De hoofdlijn in deze expositie is de weergave van het menselijke gezicht in het laatste deel van Picasso’s  leven. Veel van deze werken waren destijds controversieel, maar inmiddels staat het hoog aangeschreven.

 

Palacio Solecio Hotel

 • tot juni 2024: kleine foto expositie Picasso

Hoewel geen museum, toch de moeite van het vermelden waard. In het prachtige Solecio Hotel in calle Granada is een expositie van 8 foto’s van Picasso. De beelden zijn gemaakt door fotograaf Juan Gyenes en zijn te bewonderen in de lobby. Deze expositie maakt deel uit van het eerbetoon van de stad Málaga 50 jaar na het overlijden van Picasso. Je kan de expositie gratis bezoeken tot juni 2024.

 

Carmen Thyssen museum

 • Vaste collectie

Het Carmen Thyssen heeft even geen tijdelijke expositie, maar de vaste collectie van dit museum is zeker de moeite waard. Ontdek Spaanse kunst uit de 18e en 19e eeuw.

 • tot 18 februari 2024: Fieramente Humanos

De expositie ‘Fiercely Human’ laat Spaanse kunst uit de 17e eeuw zien. Deze expositie bestaat uit werken van Spaanse heiligenschilders. Dramatische beelden die werden ontworpen om mensen aan te trekken tot religie.

 

Het Carmen Thyssen museum in Málaga is open van dinsdag tm. zondag van 10.00 tot 20.oo uur. De entree is € 10,- (tussen 14.30 en 16.00 uur € 6,-). Gratis op zondag vanaf 17.00 uur.

 

Russisch museum / Oude tabaksfabriek

Het Russisch museum heeft vanwege bekende redenen een andere invulling gekregen. Op deze locatie zijn geen kunstwerken meer te zien van het Russisch Staatsmuseum. Dankzij archieven van de Picasso Foundation en verzamelaars is het toch mogelijk om in dit museum mooie exposities te organiseren.

 • Zijn tijd vooruit: Het avontuur van een verzamelaar

Een nieuwe expositie voor dit museum. Uit de enorme collectie van José María Castañé zie je tientallen kunstwerken. Verdeeld over vier secties zie je het werk van Russische kunstenaars en sleutelfiguren uit de 20e-eeuwse kunst. Met werken van ondermeer Paul Delvaux, David Hockney, Eduardo Arroyo en Diego Rivera.

 • tot 21 januari 2024 – Gekruisde blikken

Een confrontatie met de ‘beelden’ van twee kunstenaars die, door middel van het fotografische beeld, hun eigen visie bouwen op ruimtes met een bijzondere geografische, stedelijke en sociale spanning. Een expositie met beelden van Elena Anosova (Rusland, 1983)  en Javier Arboledas (Spanje, 1974).

 

 • tot 21 januari 2024 – Thinking in loop (Pensando en buclo)

Drie videos over iconoclasme (beeldenstorm), ritueel en onsterfelijkheid van de Duitse kunstenaar Boris Groys, die vele jaren in Rusland heeft doorgebracht.

In ‘Thinking in a Loop’ toont Boris Groys zich niet alleen als de scherpe filosoof, kunstcriticus en mediatheoreticus die hij is.  Hij zet op intelligente wijze de ambivalente rituelen van woorden en beelden die onze cultuur vormen in scène.

Het museum is open van dinsdag tm. zondag van 9.30 tot 20.00 uur.
Entree permanente expositie: € 6,-,
Tijdelijke exposities: € 4,-
Combitickets: € 8,- Op zondagen na 17.00 uur gratis entree.

 

CAC Málaga (hedendaagse kunst)

 

 

Centre Pompidou Málaga

Deze dependance van Centre Pompidou in Málaga vind je in de haven van de stad. Te herkennen aan de gekleurde kubus in de hoek van de haven.

Op dit moment is er een ombouw van de vaste collectie. Ondertussen zijn er andere tijdelijke exposities te zien.

 • tot 25 februari 2024: Ettore Sottsass – Magische gedachte

Ontwerper, architect, schrijver, dichter Ettore Sottsass (Innsbruck, Oostenrijk, 1917 – Milaan, 2007) is één van de belangrijkste makers van de 20e eeuw. Gedurende zijn hele leven is Sottsass nooit gestopt met het benadrukken van de emotionele dimensie van design. Voorbij het rationalisme en het functionaliteitisme. Als architect beschouwde hij design ook als een ander aspect van de architectuur.

De expositie begint in de jaren veertig, met de eerste creatieve stappen van Ettore Sottsass en komt in de jaren tachtig tot een hoogtepunt in de Memphis Groep.

 

La Termica Málaga

Het industriële pand La Termica is tegenwoordig een centrum voor hedendaagse culturele creatie en productie. Hoewel veel mensen deze kant van Málaga overslaan, is het zeker de moeite waard om hier eens te kijken. Regelmatig zijn er bijzondere exposities, workshops en markten.

 • tot 28 januari 2024: Victus et amictus

Victus et amictus toont werk van de Mallorcaanse kunstenaar Ela Fidalgo. Deze bekroonde modeontwerpster heeft onlangs haar aandacht op de schilderkunst gericht. De invloed van mode zie je duidelijk in haar werken terug met de combinaties van stoffen, oliën en krijt.

De toegang is gratis. Open van dinsdag tot zondag van 11.00 tot 14.00 uur en van 17.00 tot 20.30 uur.

La Térmica vind je aan de westelijke kant van het centrum. Je kan dit lopen vanuit de stad, maar op de fiets is het ook leuk om te doen. Loop of fiets vanaf de haven naar het westen en ongeveer 0,5 km na de lange schoorsteen zie je aan de rechterkant een modern glazen gebouw. Hierachter ligt La Térmica. Ook bereikbaar per bus 7 vanaf de Alameda Principal (zuidkant; stap uit bij de halte Santa Paula en loop richting het strand).

Meer info over La Termica >>>

 

 

Dagtrip Málaga vanuit Andalusië? Lees deze tips

Malaga in een dag

Ben je op vakantie in Andalusië of in een plaats aan de Costa del Sol? Dan is een uitstapje naar de stad Málaga zeker een aanrader!

Een dag is eigenlijk te kort, maar met de tips Málaga in één dag krijg je een goede eerste indruk van de stad. De stad Málaga is ook leuk om te shoppen.

Liefhebbers van Málaga. Op BeleefMálaga.nl delen Gerard en Jacqueline sinds 2011 hun persoonlijke ervaringen, tips en informatie over de stad Málaga.

Malaga reigids

volg Beleef Malaga op Instagram

 
 
 

Reactie of vraag

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *